Βόλος: Αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια του νερού από τη δημοτική αρχή Μπέου – Θεοδώρου

Του Νίκου Κανελλή,
δημοτικού συμβούλου Βόλου

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου για το 2015 (21/12/2015) η δημοτική αρχή του έκπτωτου Α. Μπέου και του αντικαταστάτη του, Θ. Θεοδώρου, ψήφισε αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜΒ για τις περιοχές του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου που βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού Βόλου – Νέας Ιωνίας.

Οι αυξήσεις αυτές φτάνουν μέχρι και το 200% πράγμα που πολύ απλά σημαίνει ότι τα νοικοκυριά που βρίσκονται στις περιοχές Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρινίτσας, Αγριάς, Αρτέμιδας κλπ θα κληθούν να πληρώνουν πλέον πολύ περισσότερα για την ύδρευση, αποχέτευση και άρδευση από ότι μέχρι σήμερα.

Το «επιχείρημα» της δημοτικής πλειοψηφίας ήταν ότι με τις αυξήσεις αυτές εξισώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜΒ στον αστικό ιστό και τις περιφερειακές περιοχές και ότι ως τώρα οι κάτοικοι του αστικού ιστού «επιδοτούσαν» τους κατοίκους των χωριών. Αυτό που δεν εξήγησε ο κ. Θεοδώρου και η Μπεϊκή πλειοψηφία είναι για πιο λόγο θα έπρεπε τα τιμολόγια να εξισωθούν προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω;

Τα ψευτοεπιχειρήματα αυτά είναι μέρος της παλιάς γνωστής μεθόδου του «διαίρει και βασίλευε» σύμφωνα με την οποία για τα προβλήματα της ύδρευσης εντός αστικού ιστού (ποιότητα νερού, έλλειψη νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξημένα τιμολόγια κλπ) φταίνε οι κάτοικοι των περιφερειακών περιοχών και κυρίως του Πηλίου.

Ρωτάμε: τώρα που οι κάτοικοι των χωριών θα πληρώνουν τα ίδια πανάκριβα τιμολόγια με τους κατοίκους του Βόλου – Νέας Ιωνίας η ποιότητα και η ποσότητα του νερού της πόλης θα βελτιωθεί;

Η πρόσβαση στο καθαρό νερό (πρέπει να) είναι απόλυτο ανθρώπινο δικαίωμα όπως άλλωστε (πρέπει να) είναι η Υγεία, η Παιδεία, κατοικία, η εργασία κοκ.

Όμως, για να μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση στο καθαρό νερό είναι αναγκαίο:

  • Να δοθούν οι απαραίτητοι κρατικοί πόροι για να γίνουν όλες οι αναγκαίες επενδύσεις για τη βελτίωση και εκσυγχρονισμό του δικτύου της ΔΕΥΑΜΒ μέσα στον αστικό ιστό και στις περιφερειακές περιοχές.   
  • Να στελεχωθεί η ΔΕΥΑΜΒ με όλο το αναγκαίο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό. 
  • Να πάψει η εκχώρηση μέρους της δραστηριότητας της ΔΕΥΑΜΒ σε ιδιωτικά-εργολαβικά συμφέροντα. 
  • Να μειωθούν τα τιμολόγια για τα λαϊκά – εργατικά νοικοκυριά και να μηδενιστούν εντελώς για όσους βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. 
  • Να χτυπηθεί η σπατάλη νερού εκεί όπου πραγματικά γίνεται. Να αυξηθούν τα τιμολόγια στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες, τα στρώματα με μεγάλα εισοδήματα και μεγάλες καταναλώσεις (πισίνες κλπ). 

Για να γίνουν αυτά η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί σαν μια ιδιωτικού τύπου επιχείρηση και να λειτουργεί σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο. Επιπλέον το κράτος οφείλει να επιδοτήσει με όλους τους αναγκαίους πόρους όλες τις ΔΕΥΑ πανελλαδικά.

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω δεν πρόκειται να γίνουν όσο συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές τις οποίες σήμερα εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο αγώνας για καθαρό νερό σε χαμηλές τιμές είναι αγώνας, ταυτόχρονα, ενάντια στη δημοτική αρχή Μπέου-Θεοδώρου, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ενάντια στο οικονομικό σύστημα που και οι δυο υπηρετούν.

Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να δοθεί κάθε υποστήριξη στα κινήματα πολιτών που διεκδικούν καθαρό και φτηνό νερό για όλους. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα