Βόλος: αποτίμηση της εκδήλωσης «Εργατικές αντιστάσεις – εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης»

Tης Μαριάνθης Κυπρίδου

Πλούσια συζήτηση, ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων και ουσιαστικός διάλογος μέσα σε ένα πραγματικά συντροφικό κλίμα. Αυτή ήταν η εικόνα από την ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε το Ξεκίνημα Βόλου στις 2/10 με θέμα «Εργατικές αντιστάσεις – εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης» και ομιλητές τους Μάκη Αναγνώστου (μέλος του Σωματείου της ΒΙΟΜΕ) Θοδωρή Πανόπουλο (μέλος του ΔΣ του Σωματείου του ΙΜΑΝΤΑ) και Νίκο Κανελλή (μέλος του «Ξ» και δημοτικό σύμβουλο στο Βόλο). Δυστυχώς, η Αφροδίτη Τζιαντζή (δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών) δεν κατάφερε να παρευρεθεί και να μιλήσει στην εκδήλωση όπως ήταν προγραμματισμένο. Αντ’ αυτού όμως έστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα το οποίο και διαβάστηκε στην έναρξη της εκδήλωσης (δείτε εδώ).

Οι τρεις εισηγήσεις έπιασαν πολλές πτυχές πάνω στο θέμα της εκδήλωσης. Μερικές από αυτές ήταν: η εμπειρία της ΒΙΟΜΕ, οι δυσκολίες και τα προχωρήματά της, η εμπειρία από άλλα εργοστάσια που έβαλαν λουκέτο στη Β. Ελλάδα, η εμπειρία από τον αγώνα των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ ο οποίος συνεχίζεται, προτάσεις για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν στον αγώνα αυτό από εδώ και πέρα, η σημασία των κινημάτων αλληλεγγύης σε κάθε εργατικό αγώνα, προγραμματικά ζητήματα του εργατικού κινήματος (τα αιτήματα για εθνικοποιήσεις, εργατικό έλεγχο και διαχείριση, κεντρικό σχεδιασμό) το πως αυτές οι μάχες αλλάζουν τη συνείδηση των εργαζομένων και επαναφέρουν το όραμα της κοινωνικής αλλαγής και του σοσιαλισμού σε μαζικά στρώματα της κοινωνίας κ.α.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις. Ενδεικτικά ο Βασίλης Πέτσης (απολυμένος της ΕΡΑ Βόλου) αναφέρθηκε στον αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ και της ΕΡΑ Βόλου, ο Βασίλης Καλατζής (βιομηχανικός εργάτης στην ΜΕΤΚΑ) αναφέρθηκε στη σημασία των κινημάτων αλληλεγγύης σε κάθε εργατικό αγώνα ενώ ο Βαγγέλης Γαλανόπουλος (μέλος της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό) ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του νερού στην περιοχή και υποστήριξε την ανάγκη σύνδεσης των περιβαλλοντικών αγώνων των κατοίκων στα ορεινά χωριά και των αγώνων των εργαζομένων της πόλης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 40 σύντροφοι και φίλοι και το κοινό συμπέρασμα όλων ήταν ότι τέτοιου είδους συζητήσεις είναι ανάγκη να γίνονται πιο συχνά.   

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα