Βόλος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ

Προκήρυξη της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» στο Βόλο
facebook.com/xekinimavolou
Τηλ. 6973322182

Εκ περιτροπής εργασία στο όνομα της κρίσης

Οι εργαζόμενοι στον ΙΜΑΝΤΑ και το ΣΥΡΜΑ (ΙΜΑΣ) ξεκινούν ένα σκληρό αγώνα με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από τη Δευτέρα 8/09. Το αίτημα τους είναι να μην περάσει η εκ περιτροπής εργασία με μείωση του μισθού κατά 25% το μήνα. Όπως και σε άλλα εργοστάσια, η εργοδοσία επικαλείται την κρίση και την μείωση των παραγγελιών για να μειώσει τους μισθούς και να χτυπήσει τα εργατικά δικαιώματα. Πραγματικός στόχος είναι η μείωση του εργατικού κόστους και η αύξηση της κερδοφορίας τους.

Κερδοφόρα η πολυεθνική

Ο ΙΜΑΣ και το ΣΥΡΜΑ ανήκουν στον πολυεθνικό κολοσσό Continental/ Contitech, ο οποίος διαθέτει δεκάδες εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, απασχολεί συνολικά σχεδόν 30.000 εργαζόμενους και είναι κερδοφόρος σύμφωνα με το επίσημο σάιτ της πολυεθνικής! Είναι σαφές ότι η πολυεθνική θέλει να αξιοποιήσει το «ευνοϊκό» μνημονιακό περιβάλλον (αντεργατική νομοθεσία και τεράστια ανεργία) για να μειώσει το εργατικό κόστος, ενώ βέβαια όλα τα προηγούμενα χρόνια συσσώρευε κέρδη.

Όποιος δεν αγωνίζεται πάντα χάνει!

Η εμπειρία δείχνει ότι οι εργαζόμενοι ηττήθηκαν όποτε αντιμετώπισαν τις εργοδοτικές επιθέσεις με διάθεση «συμβιβασμού». Γι’ αυτό το λόγο σήμερα στα εργοστάσια της περιοχής μας επικρατεί απελπιστική κατάσταση με λουκέτα, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις, διαρκείς περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα, ελαστική και ενοικιαζόμενη εργασία κοκ. Αυτή η κατάσταση αντανακλάται στην πόλη γιατί όταν οι εργαζόμενοι δεν έχουν λεφτά και όταν η ανεργία έχει φτάσει στο 38% τότε είναι σαφές ότι υποφέρουν όλοι: μικροεπαγγελματίες, έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες κοκ. Μόνο η ενότητα και ο σθεναρός αγώνας των εργαζομένων μπορεί να βάλει φρένο σε αυτή την κατρακύλα. Για αυτό ακριβώς ο αγώνας εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ και το ΣΥΡΜΑ είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους αλλά και για όλους τους εργαζόμενους και το λαό του Βόλου.

Κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης

Το εργατικό κίνημα και όλος ο λαός του Βόλου πρέπει να δείξουν την έμπρακτη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων του ΙΜΑΣ/ΣΥΡΜΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι χρειάζεται:

  • Να οργανωθούν συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης έξω από την πύλη του εργοστασίου αλλά και στο Βόλο.
  • Να διερευνηθεί η δυνατότητα για αγωνιστικό συντονισμό μεταξύ σωματείων της βιομηχανικής στην κατεύθυνση του να εξαπλωθούν οι απεργίες και σε άλλους χώρους (άλλωστε τα προβλήματα των εργαζομένων σε όλα τα εργοστάσια είναι κοινά). Γνωρίζουμε βέβαια ότι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη με ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών που κινήθηκαν ως τώρα στη γραμμή του συμβιβασμού.
  • Να γίνει προσπάθεια για επαφή και συντονισμό με σωματεία εργαζομένων σε εργοστάσια της Continental/ Contitech που βρίσκονται σε άλλες χώρες, με βάση και την εμπειρία από άλλες πολυεθνικές στις οποίες έγιναν συντονισμένοι αγώνες σε διαφορετικές χώρες.
  • Το κίνημα αλληλεγγύης μπορεί να χρησιμοποιήσεις και άλλες μορφές δράσης όπως η καμπάνια για μποϋκοτάζ των ελαστικών αυτοκινήτων της Continental (παρακλάδι της οποίας είναι η Contitech και ο ΙΜΑΣ) και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο. Το παράδειγμα του μποϋκοτάζ που καλούν οι εργαζόμενοι της Coca Cola είναι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα.
  • Για να κρατήσει η απεργία διαρκείας πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα απεργιακό ταμείο. Στη συνέχεια αυτό το ταμείο θα πρέπει να στηριχτεί από όλο το λαό του Βόλου.
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής