Του Πέτρου Τζομάκα
Μεγάλη νίκη πέτυχαν οι εργαζόμενοι μετά την αποχώρηση της εταιρίας Aguas del Illimani από τη χώρα. Η θυγατρική του κολοσσού Suez Lyonisse des Aux (πολυεθνική που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του νερού του πλανήτη) αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις αξιώσεις της επί του υδρευτικού και αποχετευτικού συστήματος της Βολιβίας μετά από γενικευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις. Αιτία ήταν η υπερκοστολόγηση του νερού καθώς και η μη τήρηση της συμφωνίας της εν λόγω εταιρίας με τον πρόεδρο Κάρλος Μέσα.
Η εταιρία είχε αναλάβει την ανοικοδόμηση του υδρευτικού δικτύου της Βολιβίας και τα δικαιώματα για οικονομική εκμετάλλευση του νερού, έναντι αδράς αμοιβής. Φυσικά χωρίς να κάνει το πρώτο η AdI αύξησε κατά 400% τα τιμολόγια της, απαιτώντας σε πολλές περιοχές την εξόφληση των λογαριασμών σε δολάρια ΗΠΑ, παρά τον αντίθετο προς αυτό όρο της συμφωνίας. Μάλιστα οι όροι της συμφωνίας γνωστοποιήθηκαν στο κοινό μόλις πριν λίγο καιρό, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν γενικό αίσθημα οργής και αγανάκτησης για την εκμετάλλευση εις βάρος τους και την έναρξη μαζικών απεργιών, διαδηλώσεων και οδοφράγματα το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη.
Η κυβέρνηση του Κ. Μέσα πέρα από το ζήτημα της ύδρευσης πιέζεται να δώσει απάντηση και στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) τη στιγμή που η Βολιβία είναι δεύτερη σε αποθέματα στην Λατινική Αμερική (μετά τη Βενεζουέλα).
Μέχρι στιγμής οι απεργοί έχουν αναστείλει τις κινητοποιήσεις μετά από την αποχώρηση της AdI, υπενθυμίζοντας όμως στον Μέσα ότι λόγω των μεγάλων εξεγέρσεων για το νερό και το φυσικό αέριο ο προηγούμενος πρόεδρος Σάντεζ ντε Λοσάντα (του οποίου ο Μέσα ήταν αντιπρόεδρος) φυγαδεύτηκε κακήν κακώς στις ΗΠΑ με το ιδιωτικό του τζετ πριν 14 μήνες.
Πάντως σε ερώτηση που τέθηκε στον πρόεδρο της Βολιβίας για τη στάση του στο ζήτημα, ο ίδιος απάντησε πως δέχεται καθημερινά πολλά…e-mail(!) που του ζητούν να μη παραιτηθεί και να διατηρήσει την αύξηση στις τιμές των υδρογονανθράκων. Αυτό που ίσως διαφεύγει του προέδρου είναι πως από 8,6 εκατομμύρια βολιβιανών τα 3 εκατ. ζουν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα και δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, πόσο μάλλον σε Η/Υ.