ΒΙΟΣ COOP: Στήριξη στο δημόσιο σύστημα Υγείας! Για μια εναλλακτική οικονομία και κοινωνία!

Ανοικτή επιστολή – Κάλεσμα του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης Βίος Coop

Τα μέτρα που πήραμε

Από τη μέρα που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού και στην Ελλάδα, προσπαθούμε να λάβουμε τα καλύτερα το δυνατόν μέτρα στο κατάστημά μας για να προστατέψουμε την υγεία όλων μας. Τα εργαζόμενα μέλη μας δίνουν μάχη καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, να γεμίζουν τα ράφια και να διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους του καταστήματος.

Για να ανταποκριθούμε καλύτερα στις αυξημένες απαιτήσεις, προχωρήσαμε στην έκτακτη πρόσληψη μίας εργαζόμενης με κύρια αρμοδιότητα την καθαριότητα και στη μετατροπή της σύμβασης ενός εργαζόμενου μέλους μας από 7ωρο σε 8ωρο. Μ’ αυτές τις κινήσεις, αυξήσαμε τις εργατοώρες, που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εμάς (χωρίς να υπολογίζονται άλλα προγράμματα) στο σύνολο των εργαζομένων κατά 15,3%.

Παράλληλα, την Κυριακή 29 Μάρτη στο κατάστημα και στην αποθήκη μας έγινε από εξειδικευμένο προσωπικό προληπτική απολύμανση ψυχρής εκκνέφωσης.

Στήριξη στο δημόσιο σύστημα Υγείας

Από τη μεριά μας προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να συμβάλλουμε στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Όμως, αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε πως αυτές οι ενέργειες δεν πρόκειται να σώσουν ζωές, εάν δεν συνδυαστούν με γενναία μέτρα υπέρ του δημόσιου συστήματος Υγείας. Εφόσον βρισκόμαστε σε «πόλεμο», θέλουμε να ενισχυθεί το υγειονομικό «μέτωπο» και μαζί με το χειροκρότημα προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, στηρίζουμε και τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) υπό το γενικό σύνθημα «Δώστε μας όπλα για να πολεμήσουμε».

  • Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις.
  • Στελέχωση κι εξοπλισμός των αναγκαίων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
  • Κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.
  • Επίταξη των αναγκαίων εγκαταστάσεων εξοπλισμού και προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας.
  • Μέτρα για την υγεία προσφύγων, μεταναστών, αστέγων, τοξικοεξαρτημένων, φυλακισμένων κι άλλων ευαίσθητων ομάδων.
  • Να γίνουν test σε όλους τους υγειονομικούς!
  • Άμεση χορήγηση έκτακτου επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς αλλά και τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, στην καθαριότητα και στην εστίαση που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

·         Κανένας μόνος στην επιδημία! Αγώνας για δημόσια και δωρεάν Υγεία!

Για μια εναλλακτική οικονομία και κοινωνία

Πέρα όμως από όλα αυτά που κάνουμε στην περίοδο αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού, εμείς, τα μέλη και οι φίλοι του Βίος Coop, προωθούμε εδώ και πάνω από 6 χρόνια τον Λόγο και την Πράξη για ένα άλλο μοντέλο παραγωγής, διατροφής και ζωής που δεν καταστρέφει την υγεία του ανθρώπου και τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Αγωνιζόμαστε, χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά, για να εξασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα στα ράφια μας είναι εγγυημένης ποιότητας, αφού προηγείται και συνεχίζεται εξονυχιστικός έλεγχος, ώστε να μην περιέχουν απαγορευμένα χημικά πρόσθετα, μικροβιολογικό φορτίο, μεταλλαγμένα, ακατάλληλες και μη ασφαλείς ουσίες κι άλλα επιβαρυντικά για την υγεία μας και το περιβάλλον συστατικά. Τον έλεγχο διασφαλίζει η Επιτροπή Ποιότητας και Συμβατότητας Προϊόντων, την οποία συντονίζει αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ, ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού μας.

Επί πλέον γίνονται συνεχείς έλεγχοι ενταγμένοι στα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον έλεγχο νωπών οπωροκηπευτικών ως προς την περιεκτικότητά τους σε υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Οι εξετάσεις γίνονται στο Εργαστήριο Υπολειμμάτων Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων της Διεύθυνσης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εφαρμογή κατάλληλων αναλυτικών μεθόδων που επιτρέπουν τον ταυτόχρονο προσδιορισμό 356 δραστικών ουσιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ακόμη και όταν απαντώνται σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (0,01 mg/kg για τις περισσότερες από αυτές).

Η Πράξη μας αυτή μας δίνει το ηθικό δικαίωμα να στηρίξουμε τη Δημόσια Υγεία και το Δημόσιο Σύστημα που την υποστηρίζει, αλλά και να καλέσουμε όλους τους Λειτουργούς της, είτε νομοθετούν, είτε σχεδιάζουν, είτε εκτελούν, να αναστοχαστούν πάνω στη ΡΙΖΑ των προβλημάτων και όχι να τρέχουν να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα.

Καλούμε όλους ξεκινώντας από την Παιδεία και την Εκπαίδευση, όλους τους φορείς προστασίας –  υποστήριξης της Δημόσιας Υγείας, να σχεδιάσουν ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ και ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ τη λήψη κάθε μέτρου που θα περιορίσει τη δημιουργία και εξάπλωση των “υποκείμενων νοσημάτων”, που θερίζουν τους ανθρώπους άσχετα από τον κορωνοϊό. Όσοι έχουν εμπειρία του τι γίνεται στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας μας γνωρίζουν πολύ καλά σε ποια κατάσταση αναφερόμαστε.

Σας καλούμε όλους και όλες να αγωνιστούμε για μια «άλλη οικονομία και κοινωνία, της συνεργασίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Το Ανοικτό Διοικητικό Συμβούλιο του Βίος Coop,3 Απρίλη 2020

Βίος Coop, Λεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή 42, Δήμος ΘεσσαλονίκηςSite: www.bioscoop.gr
E-mail: [email protected]
Facebook: Bios Coop Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνο: 2310811918
7,130ΥποστηρικτέςΚάντε Like
591ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
393ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής