ΒΙΟΜΕ: Καμπάνια εγγραφής αλληλέγγυων υποστηρικτών

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ.  Καμπάνια εγγραφής αλληλέγγυων υποστηρικτών

Η κρίση του καπιταλισμού και οι πολιτικές της Τρόικα και των κυβερνήσεων καταστρέφουν τις ζωές όλων μας. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους να αντιστεκόμαστε.

Στα μέσα του Φλεβάρη κλείνει ένας χρόνος από τότε που οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟΜΕ) ξεκίνησαν την παραγωγή αγνών φυσικών απορρυπαντικών στην προσπάθεια τους να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Χωρίς να παρατήσουν τα όπλα ούτε λεπτό, από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν δυναμικές  κινητοποιήσεις.

Το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ (που ήταν θυγατρική της Φίλκεραμ Τζόνσον και παρήγαγε οικοδομικά υλικά) εγκαταλείφτηκε από την εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι άμεσα προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου ζητώντας να πάρουν τους μισθούς που τους όφειλε η εργοδοσία αλλά και να προσπαθήσουν να ξαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση.

Στης 12 του Φλεβάρη του 2013 προχώρησαν στην παραγωγή φυσικών καθαριστικών κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση. Η διακίνηση αυτών των προϊόντων γίνεται κυρίως από τους εργαζόμενους σε λαϊκές χωρίς μεσάζοντες, σε στέκια αλληλέγγυων υποστηρικτών και όπου αλλού δινόταν η δυνατότητα.

Σήμερα ο αγώνας των εργαζομένων βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε σύσταση συνεταιρισμού. Η σύσταση του συνεταιρισμού θα δώσει νομική υπόσταση στην προσπάθεια, βάζοντας το πολύ σημαντικό εγχείρημα σε μια πιο στερεή βάση.

Πολύ σημαντικοί είναι και οι όροι που έχουν βάλει οι εργαζόμενοι  για την λειτουργία του συνεταιρισμού. Συλλογική λήψη αποφάσεων μέσα από την συνέλευση των εργαζομένων, συλλογική ιδιοκτησία, μη κερδοσκοπική διαχείριση και επιστροφή του πλεονάσματός στην κοινωνία είναι μερικοί από του όρους λειτουργίας του εργοστασίου.     

Καμπάνια εγγραφής αλληλέγγυων υποστηρικτών 

Ακόμα πολύ σημαντικό γεγονός σε αυτό το νέο εγχείρημα είναι η καθιέρωση του αλληλέγγυου υποστηρικτή μέσα από το νέο καταστατικό.

 
Με μια μικρή συνδρομή, που θα είναι ανταλλάξιμη με προϊόντα, ο αλληλέγγυος υποστηρικτής θα έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται για κάθε εξέλιξη, να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει στις ανοιχτές συνελεύσεις του συνεταιρισμού αλλά και να συνδιαμορφώνει την εξέλιξη του εγχειρήματος με το δικαίωμα συμβουλευτικής ψήφου.  

 
Σε αυτό το πολύ σημαντικό εγχείρημα εργατικού ελέγχου και διαχείρισης δίνουμε όλοι μαζί την μάχη.

Παλεύουμε για:

  • Την βιωσιμότητα του εγχειρήματος, αγοράζοντας προϊόντα από την ΒΙΟΜΕ 
  • Την στήριξη της καμπάνιας εγγραφής αλληλέγγυων υποστηρικτών 
  • Κάνουμε όσο το δυνατόν πιο μαζική την καμπάνια μιας και είναι αποκλεισμένη από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. 
  • Υπερασπιζόμαστε το εγχείρημα σε πιθανή καταστολή που μπορεί να δεχτεί.

 
Το «Ξεκίνημα» συμμετέχει ενεργά στο κίνημα αλληλεγγύης των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ και μαζί με τους εργαζόμενους και αλληλέγγυους έχει μπει μπροστά στην καμπάνια εγγραφής αλληλέγγυων υποστηρικτών.

Παλεύουμε για την διάδοση του εγχειρήματος και σε άλλες επιχειρήσεις, έτσι ώστε όσα εργοστάσια κλείνουν, μεταφέρονται ή πτωχεύουν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν να περάσουν στα χέρια τους και στην ιδιοκτησία της κοινωνίας (εθνικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση).

Πέρα από την συγκεκριμένη αυτή πάλη χρειάζεται ένας γενικευμένος αγώνας για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, από την οποία το κίνημα θα διεκδικήσει την εφαρμογή ενός εργατικού-ταξικού-σοσιαλιστικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει ανάμεσα σ’ άλλα και την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας για να ξεφύγουμε από τον θανάσιμο εναγγαλισμό των λεγόμενων «δυνάμεων της αγοράς». Πρέπει να  περιλαμβάνει πρόνοια για τη δημιουργία ενός «Ενιαίου Φορέα» στον κλάδο των κατασκευών που σε συνδυασμό με την εθνικοποίηση των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών και την εκπόνηση ενός προγράμματος μαζικών δημόσιων επενδύσεων να δημιουργήσει μια πηγή ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, μακριά από τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε ομοειδείς επιχειρήσεις που προάγεται στον καπιταλισμό. Όλα αυτά σε συνθήκες εργατικής δημοκρατίας, δηλαδή διαχείρισης και ελέγχου από τους ίδιους τους εργαζόμενους και την κοινωνία

Σας καλούμε να υποστηρίξετε των αγώνα των εργαζομένων και να γραφτείτε αλληλέγγυοι υποστηρικτές μπορείτε να επικοινωνήσετε με το mail του σωματείου
([email protected]) ή και της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης
([email protected])

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα