Array

Βήμα ανατροπής από τους εργαζόμενους στο Δήμο της Αθήνας!

Στις 7/2 πραγματοποιήθηκαν εκλογές στον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθήνας) για την ανάδειξη εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του Οργανισμού. Τις εκλογές τις κέρδισε ο υποψήφιος της ΔΑΚΕ, Θ. Καράμπαμπας. Το γεγονός όμως ότι τις κέρδισε με μόλις 23 ψήφους διαφορά από το σύντροφο, μέλος του Ξεκινήματος, Διονύση Χριστόπουλο αποτελεί μια μεγάλη ανατροπή για τα δεδομένα του Οργανισμού. Οι υποψήφιοι ήταν 4 αλλά η πραγματική μάχη δόθηκε ανάμεσα στον Θ. Καράμπαμπα και τον Δ. Χριστόπουλο.

Τα αποτελέσματα

Εγγεγραμμένοι 767

Ψηφίσαντες 446

Λευκά 17

Άκυρα 15

Καράμπαμπας 196

Χριστόπουλος 173

Κλούτσος 37

Τσακιρίδης 8

Αγωνία στα επιτελεία

Η αγωνία των στελεχών της ΔΑΚΕ την ημέρα της ψηφοφορία ήταν απερίγραπτη. Με το που πλησίαζε εργαζόμενος για να ψηφίσει, έτρεχαν να τον «καλωσορίσουν», να τον αγκαλιάσουν και να τον συνοδεύσουν μέχρι την κάλπη.

Στα μέσα της ψηφοφορίας, βλέποντας την αποχή να είναι μεγαλύτερη από αυτή που περίμεναν, φωτογράφισαν τους εκλογικούς καταλόγους, έτσι ώστε να αρχίσουν τα τηλέφωνα σε όσους μπορούσαν να κινητοποιήσουν ακόμα.

Όταν δε τελείωσε η ψηφοφορία και είχαν καταλάβει πως η κατάσταση είναι οριακή, όλα τα στελέχη της ΔΑΚΕ μπήκαν στην αίθουσα όπου θα γινόταν η καταμέτρηση των ψήφων. Μια σειρά μέλη της εφορευτικής επιτροπής τους υπέδειξαν τότε ότι πρέπει να βγουν έξω και πως στην αίθουσα επιτρέπεται να είναι μόνο η εφορευτική και ένας εκπρόσωπος από κάθε υποψήφιο. Αυτό τους εξόργισε, σε βαθμό που ο Α. Βίτσιος (ΔΑΚΕ – μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ*) να πετάξει τον καφέ του στην κάλπη και στη συνέχεια την ίδια την κάλπη στον αέρα, φωνάζοντας: «δεν θα μου μάθουν εμένα τα παιδάκια πώς γίνονται οι εκλογές».

Προεκλογική εκστρατεία 

Η περίοδος της προεκλογικής εκστρατείας ήταν πολύ σύντομη, 10 μέρες περίπου, καθώς η πρόεδρος του Οργανισμού Ν. Παπαχελά ανακοίνωσε τη σύσταση νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού (και κατά συνέπεια εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπου των εργαζομένων) εντελώς ξαφνικά.

Σε αυτές τις 10 μέρες η ΔΑΚΕ αξιοποίησε το μηχανισμό που συντηρεί εδώ και δεκαετίες στο Δήμο, ενώ ο Δ. Χριστόπουλος στηρίχτηκε στον κόσμο που έχει βγάλει συμπεράσματα μέσα από τους αγώνες των τελευταίων χρόνων.

Από την κατάληψη του Δημαρχείου της Πλατείας Κοτζιά από Συμβασιούχους υπαλλήλους του Δήμου, το 2011,  μέχρι την κατάληψη του Πνευματικού Κέντρου τον περασμένο Δεκέμβρη, ενάντια στις «διαθεσιμότητες», η ηγεσία της ΔΑΚΕ παίζει τον ίδιο ρόλο: Μεθοδεύει το κλείσιμο του αγώνα και την ήττα των εργαζομένων μόλις λάβει την εντολή από τα κομματικά γραφεία.

Οι διαδοχικές προδοσίες της ηγεσίας της ΔΑΚΕ, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συνδικαλιστών της είναι ταυτόχρονα και διευθυντές(**) στις υπηρεσίες όπου εργάζονται (με ότι αυτό συνεπάγεται) ο χρεοκοπημένος «συνδικαλισμός του βολέματος», αλλά και το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, με τη Νέα Δημοκρατία να δίνει αντεργατικό ρεσιτάλ, έχουν προκαλέσει αποστροφή σε ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων για τη ΔΑΚΕ και τους εκπροσώπους του πάλαι ποτέ δικομματισμού γενικότερα.

Στον αντίποδα του κυβερνητικού «συνδικαλισμού»

Στον αντίποδα, η υποψηφιότητα του Δ. Χριστόπουλου εκπροσωπούσε τον αγωνιστικό συνδικαλισμό και το συνδικαλισμό που έχει γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Ο σύντροφος Διονύσης Χριστόπουλος ήταν πάντα μπροστά στους αγώνες εργαζομένων όχι μόνο στη Φιλαρμονική (όπου είναι πρόεδρος του Σωματείου) αλλά του ΟΠΑΝΔΑ συνολικά, των Συμβασιούχων του Δήμου κοκ. Γι’ αυτό το λόγο ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων ένιωθε πως δίνει τη μάχη για να βγει «δικός του» άνθρωπος, που δεν θα ξεπουλήσει και δεν θα φοβηθεί να συγκρουστεί, όταν χρειαστεί, με τη διοίκηση, τη δημοτική αρχή κοκ.

Έτσι μια σειρά εργαζόμενοι ανέλαβαν για πρώτη φορά και με δική τους πρωτοβουλία να μοιράσουν ανακοινώσεις για την υποψηφιότητα του Δ. Χριστόπουλου στους χώρους τους (πνευματικά κέντρα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, διοικητικές υπηρεσίες) ή να ενημερώσουν με φαξ και τηλέφωνα συναδέλφους τους.

Στην πραγματικότητα απέναντι στο μηχανισμό της ΔΑΚΕ οι εργαζόμενοι αντέταξαν το δικό τους «μηχανισμό». Το αποτέλεσμα τυπικά δεν ήταν νίκη. Η ανατροπή όμως στην μέχρι σήμερα της ΔΑΚΕ στο Δήμο της Αθήνας ήταν τόσο μεγάλη, που οι περισσότεροι εργαζόμενοι ένιωσαν να πετυχαίνουν μια νίκη και πανηγύρισαν το αποτέλεσμα. Έτσι κι αλλιώς η θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου των εργαζομένων είναι μια θέση από την οποία ο αγώνας ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, μπορεί να συνεχιστεί πιο δυνατά!

_______________________________________

*Ο Α. Βίτσιος είναι επίσης δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με την παραταξη της ΝΔ στην Παλλήνη
** Π.χ. ο Θ. Καράμπαμπας είναι εδώ και χρόνια διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών του πρώην Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης, ΟΝΑ, που τώρα έχει ενταχθεί στον ΟΠΑΝΔΑ. Επίσης ο Θ. Καράμπαμπας είναι δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού εκλεγμένος με παράταξη της ΝΔ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα