Βιβλίο για τον πόλεμο στο Βιετνάμ

Με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Ιράκ, η έκδοση ενός βιβλίου για τον πόλεμο στο Βιετνάμ αποκτάει ιδιαίτερη σημασία.

Ο πόλεμος στο Βιετνάμ ήταν η πιο μακροχρόνια πολεμική σύγκρουση του 20ού αιώνα. Διάρκεσε πάνω από 10.000 μέρες ή 30 χρόνια.

Άφησε βαθιές εντυπώσεις παγκόσμια στη συνείδηση της γενιάς που τον έζησε και συνέβαλε στη γέννηση της "Νεολαίας της δεκαετίας του 1960", που πρωτοστάτησε όχι μόνο σε μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά και σε μαζικά κινήματα ενάντια στον παγκόσμιο καπιταλισμό.

Η εξέγερση αυτή της νεολαίας προκάλεσε το ξεσήκωμα της εργατικής τάξης στη Γαλλία με τη μεγαλύτερη γενική απεργία στην ιστορία της ανθρωπότητας και την κατάληψη των εργοστασίων από 10 εκ. εργάτες τον Μάη-Ιούνη 1968.

Η ήττα των ΗΠΑ στον πόλεμο αυτό δημιούργησε επίσης το "Σύνδρομο του Βιετνάμ", το φόβο της αμερικανικής άρχουσας τάξης να μην βαλτώσει ξανά σε ένα άλλο τέτοιο πόλεμο οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.

Ο Τζ. Μπους ο νεώτερος, μ’ αφορμή τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, ξεκίνησε να ανατρέψει αυτό το προηγούμενο, με τον πόλεμο ενάντια στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Όμως, μετά τις πρώτες στρατιωτικές επιτυχίες, τα γεγονότα δείχνουν κάθε μέρα και περισσότερο ότι οι ΗΠΑ έχουν βαλτώσει ξανά και απειλούνται να ζήσουν νέα Βιετνάμ.

Το βιβλίο "Empire Defeated" είναι έκδοση του βρετανικού τμήματος της CWI.

Ζητείστε το στα τηλ. 210 2283018-19.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα