Βερολίνο: Όχι στους αποκλεισμούς στην εκπαίδευση! 8.000 μαθητές απεργούν και διαδηλώνουν

Της Άννα Ένγκελχαρτ, Βερολίνο

Οι απεργίες στον δημόσιο τομέα ταράζουν το πολιτικό σκηνικό του Βερολίνου. Παρόλα αυτά δεν είναι μόνο η αστυνομία, οι νοσοκόμες, οι δημόσιες μεταφορές, και οι δημοτικοί υπάλληλοι που είναι αγανακτισμένοι με τις περικοπές της «κόκκινης» συμμαχίας του SPD και του DIE LINKE, των Σοσιαλδημοκρατών και του Αριστερού Κόμματος. Την Πέμπτη, 22/5, έγινε μία μαχητική διαδήλωση χιλιάδων μαθητών στο κέντρο του Βερολίνου.

Ο συνδυασμός της αυξανόμενης πίεσης της «επιτυχίας» που δέχονται οι μαθητές, και της ταυτόχρονης μείωσης της υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης από 13 σε 12 χρόνια, των ελλείψεων στους καθηγητές, του αυξημένου αριθμού μαθητών ανά αίθουσα (30 μαθητές μέσο όρο στην ίδια αίθουσα στο λύκειο) και του ορισμού ετήσιου αντιτίμου 100 ευρώ ανά μαθητή για σχολική ύλη, «κάνουν την κατάσταση στα σχολεία του Βερολίνου καταστροφική».

Οι μαθητές απαιτούν την πρόσληψη 3.000 επιπλέον καθηγητών, την κατάργηση του αντιτίμου, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο η δυνατότητα των παιδιών να συνεχίσουν το σχολείο μετά το δημοτικό, δε θα εξαρτάται από το πόσα χρήματα έχουν οι γονείς τους.

Σε μία έρευνα της PISA (πρόγραμμα αξιολόγησης των μαθητών διεθνώς), που συνέκρινε τις διαφορετικές χώρες και τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, η Γερμανία είναι μία από τις βασικές χώρες όπου η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση των γονέων.

Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στα πανώ και στα πλακάτ των μαθητών ήταν «Τέρμα στο στρες» και το εξαιρετικό «Πλούσιοι γονείς για όλους». Μέλη του SAV (αδερφής οργάνωσης του Ξεκινήματος στη Γερμανία) έπαιξαν ενεργό ρόλο στην κινητοποίηση για την πορεία, έβγαλαν ειδική έκδοση της εφημερίδας τους, και μίλησαν στην διαμαρτυρία. Ο γνωστός ράπερ και μέλος του SAV Holger Burner συνόδεψε τη διαμαρτυρία με την μαχητική μουσική του!

Πριν την απεργία, ακτιβιστές από την πρωτοβουλία των απεργών μαθητών «γκρεμίστε τα τείχη της εκπαίδευσης» πήγε σε πολλά σχολεία στην πόλη για να φτιάξει απεργιακές επιτροπές και να κάνει παρέμβαση με στόχο την κινητοποίηση και την υποστήριξη της απεργίας.

Η Jenny Trost, ένα από τα ενεργά μέλη της πρωτοβουλίας των μαθητών και μέλος του SAV, είπε στην ομιλία της στη συγκέντρωση: “Πρέπει να χτίσουμε ένα κίνημα εναντίον των κοινωνικών και εκπαιδευτικών περικοπών. Πρέπει να αγωνιστούμε μαζί, και να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί την άρχουσα πολιτική τάξη και τις εταιρίες που την υποστηρίζουν”.

Στα άμεσα σχέδια των μαθητών του Βερολίνου, είναι η δημιουργία ενός συντονιστικού σχολείων, που θα αποφασίσει για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων, και θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα, αλλά και τις νέες κινητοποιήσεις από το φθινόπωρο. Αν η «κόκκινη» κυβέρνηση του Βερολίνου δεν έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα μέχρι τότε, οι μαθητές θα ξαναβγούν στους δρόμους…

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής