Βέλγιο: Μεγάλη επιτυχία της δεύτερης συνδιάσκεψης της CAP (Επιτροπή για μια Εναλλακτική Πολιτική)

Η δεύτερη συνδιάσκεψη της CAP στις 2 Φεβρουαρίου 2007 αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής πολιτικής λύσης για τους εργαζόμενους και τη νεολαία στο Βέλγιο.

Η συνδιάσκεψη αποφάσισε η CAP να συμμετέχει στις ομοσπονδιακές εκλογές στις 10 Ιουνίου σαν ανεξάρτητη κίνηση/κόμμα και έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πολιτικού προγράμματος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός μαχητικού αντι-νεοφιλελεύθερου σχηματισμού.

Το Αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, (LSP/MAS – βέλγικο τμήμα της CWI), έχει παίξει σημαντικό ρόλο μέχρι τώρα, τόσο στην ανάπτυξη της CAP όσο και σε αυτή τη συνδιάσκεψη.

Για τους σκοπούς της CAP

Τα βασικά ζητήματα στη συνδιάσκεψη ήταν η συζήτηση για το πρόγραμμα της CAP και το αν θα συμμετέχει ή όχι στις εκλογές του Ιούνη. Συζητήθηκε επίσης η πρόταση των Φλαμανδών Πράσινων για συμμετοχή των μελών της CAP στο δικό τους ψηφοδέλτιο στις εκλογές.

Αυτή η πρόταση προκάλεσε πολύ μπέρδεμα στο φλαμανδικό τύπο. Αστικές εφημερίδες γράψανε πως ο Jef Sleeckx (ένας πολύς γνωστός πρώην βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και ιδρυτικό μέλος της CAP) δεν θα κατέβαινε στις εκλογές και ότι η CAP θα συνεργαζόταν με τους Πράσινους.

Η συνδιάσκεψη όμως ξεκαθάρισε τα πράγματα. Οι πάνω από 250 συμμετέχοντες αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία την ανεξάρτητη κάθοδο της CAP στις εκλογές και την πάλη για την περαιτέρω ανάπτυξη της.

Στην συνδιάσκεψη συζητήθηκαν οι τροποποιήσεις και οι προσθέσεις των διάφορων πυρήνων και μελών της CAP στο σχέδιο εκλογικού προγράμματος που είχε συνταχθεί από την επιτροπή προγράμματος.

Ένα μαχητικό πρόγραμμα για την υπεράσπιση των εργαζομένων

Το σχέδιο προγράμματος είχε συνταχθεί από τον Danny Carleer, συνδικαλιστή, τον Lode Van Outrive, πρώην ευρωβουλευτή, τον David Dessers, μέλος του SAP/POS (Βέλγικο τμήμα της U.S.F.I.) και την Anja Deschoemacker, μέλος του LSP/MAS (CWI).

Υπήρξε αρκετή συζήτηση για το πρόγραμμα.

Ο Eric Byl, υπερασπίστηκε πρόταση του LSP/MAS που ανέφερε την ανάγκη το πρόγραμμα να περιλαμβάνει ένα σοσιαλιστικό ιδεολογικό πλαίσιο. Η πρόταση του LSP/MAS ανέφερε πως η CAP πρέπει να είναι αντίθετη στο νεοφιλελεύθερο σύστημα, να μην συμμετάσχει σε νεοφιλελεύθερους συνασπισμούς και να προτείνει ένα εναλλακτικό όραμα για την κοινωνία.«Μια ιδεολογία επικεντρωμένη στην αλλαγή του συστήματος παραγωγής για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους». Το LSP/MAS ονομάζει αυτή την ιδεολογία δημοκρατικό σοσιαλισμό. Ο Eric πρόσθεσε πως το LSP/MAS επιθυμεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση για αυτό το θέμα στην συνδιάσκεψη και αν δεν υπάρξει συμφωνία να οργανωθεί αργότερα μια ειδική συνδιάσκεψη για τα ιδεολογικά ζητήματα.

Η Anja Deschoemacker (του LSP/MAS) μιλώντας στο κλείσιμο της συζήτησης για το πρόγραμμα ανέφερε πως υπάρχουν ακόμα αρκετές διαφορές μέσα στην CAP. Αλλά το πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να είναι προϊόν μιας μεγάλης και δημοκρατικής συζήτησης και από αυτή την άποψη η CAP είναι μοναδική.

Το πρόγραμμα των σημερινών παραδοσιακών κομμάτων είναι βασικά γραμμένο από κάποια ηγετικά στελέχη, που ‘ορκίζονται’ στην αγορά και όχι αποτέλεσμα συζήτησης μεταξύ των μελών.

Μπορούμε να προχωρήσουμε στα ζητήματα που συμφωνούμε και στην βάση της παρέμβασης μας στο κίνημα, στις εκλογές και της περαιτέρω συζήτησης να ‘βαθύνουμε’ το πρόγραμμα μας.

Το 98% των συμμετεχόντων ψήφισε υπέρ του προτεινόμενου προγράμματος και εξουσιοδότησε την επιτροπή να ολοκληρώσει το κείμενο βασισμένη στη συζήτηση και τις τροποποιήσεις που προτάθηκαν. Το τελικό κείμενο θα ψηφιστεί στην επόμενη συνδιάσκεψη τον Απρίλη.

Μια διαφορετική προεκλογική εκστρατεία

Ο Raf Verbeke εξήγησε τι έχει συμβεί από την προηγούμενη συνδιάσκεψη στις 28 Οκτώβρη όπου είχε παρθεί η απόφαση να υπάρξουν συζητήσεις από τη μεριά της CAP με οποιονδήποτε πολιτικό σχηματισμό ήταν διατεθειμένος να παλέψει ενάνται στο νεοφιλελευθερισμό.

Με την πρωτοβουλία συνδικαλιστών στην Αμβέρσα έγιναν συζητήσεις με το μαοϊκό κόμμα PvdΑ/PTB. Η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά αφού το PvdΑ/PTB ενδιαφέρονταν μόνο για συνεργασία με τον Jef Sleeckx. Οι Πράσινοι πρότειναν την δημιουργία μιας “κόκκινης ζώνης” στις εκλογικές τους λίστες δίνοντας θέσεις στα μέλη της CAP στα ψηφοδέλτια όλων των περιοχών. Πρότειναν επίσης και οικονομική υποστήριξη για την εκστρατεία των υποψηφίων της CAP. Στην συνδιάσκεψη της CAP υπήρχε και ένα ηγετικό στέλεχος των Φλαμανδών Πράσινων που μετέφερε τις εξελίξεις στην σχετική συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος του.

Ο Bart Vandersteene (LSP/MAS) ανέφερε πως μια «εναλλακτική πολιτική» θα ήταν πραγματικά αξιόπιστη μόνο αν η CAP κινηθεί με τελείως διαφορετικό τρόπο από τα παραδοσιακά κόμματα που ενδιαφέρονται μόνο για την εξουσία και τα προσωπικά οφέλη. Η CAP πρέπει να μπει μπροστά στον αγώνα ενάντια στην πολιτική των παραδοσιακών κομμάτων που ψήφισαν υπέρ του Ευρωσυντάγματος και του «Συμφώνου μεταξύ των γενεών» (του προγράμματος λιτότητας που προκάλεσε 2 γενικές απεργίες μέσα στο 2005). Ο Bart πρόσθεσε επίσης πως, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κόμματα που τα χρήματα τους προέρχονται από το κράτος και τις μεγάλες επιχειρήσεις, η CAP θα πρέπει να στηριχθεί στην υποστήριξη των εργαζομένων.

Αποφάσεις

Μετά τη συζήτηση μια σειρά θέματα τέθηκαν σε ψηφοφορία:

«θα συμμετέχουμε στις εκλογές;», «Αν ναι, πως;», «Θα ζητήσουμε από όσους κατεβαίνουν υποψήφιοι στις λίστες μας να υπογράψουμε μια δήλωση που αναφέρει πως σε περίπτωση που εκλεγούν θα παίρνουν μόνο τον μέσο μισθό ενός εργαζομένου και θα παραχωρούν το υπόλοιπο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης στο κίνημα;». Το τελευταίο θέμα που τέθηκε σε ψηφοφορία ήταν η εκλογή μιας Κεντρικής Επιτροπής της CAP.

Η συζήτηση για την πρόταση των Πράσινων ήταν σύντομη καθώς αυτό το κόμμα συμμετείχε σε κυβερνήσεις συνεργασίας με τα παραδοσιακά κόμματα και η πρόταση τους απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

Κάποιοι, όπως η SAP/POS, (USFI), ήταν ενάντια στη συμμετοχή στις εκλογές καθώς πιστεύουν πως είναι πολύ σύντομα (σε πέντε μήνες) και έτσι δεν θα μπορέσει η CAP να αποσπάσει ένα καλό αποτέλεσμα απαραίτητο για το μέλλον της.

Στη σχετική συζήτηση τα μέλη του LSP/MAS εξήγησαν πως οι πιθανότητες για ένα καλό αποτέλεσμα είναι σήμερα πολύ αυξημένες εξαιτίας του χάσματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των συνδικάτων και των Σοσιαλδημοκρατών έπειτα από 18 συνεχόμενα χρόνια διακυβέρνησης (και νεοφιλελεύθερων πολιτικών) των τελευταίων. Φυσικά δεν υπάρχουν «εγγυήσεις» για το αποτέλεσμα, αλλά οι άνθρωποι που ζητάνε να χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία για την CAP παίρνουν μεγάλη ευθύνη. Η αναζήτηση για κάτι διαφορετικό είναι πολύ έντονη στη βέλγικη κοινωνία και ο ‘κυνισμός’ είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος εχθρός της CAP Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που κάνει την ανεξάρτητη κάθοδο στις εκλογές, χωρίς συνεργασίες ή διασυνδέσεις με τα παραδοσιακά κόμματα, τόσο σημαντική.

Διάφορα γαλλόφωνα στελέχη της CAP(*) τόνισαν πως υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και στη γαλλόφωνη περιοχή της χώρας, παρ’ όλο που η παρουσία της CAP είναι εκεί ακόμα μικρή.

Στο τέλος της συζήτησης η μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της ανεξάρτητης συμμετοχής της CAP και στην γαλλόφωνη και στην φλαμανδική περιοχή.

Συμπέρασμα

Η συνδιάσκεψη αυτή ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για το χτίσιμο της CAP και μιας μαζικής αριστερής εναλλακτικής λύσης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των παραδοσιακών κομμάτων. Απέδειξε πως είναι δυνατόν για ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο, Φλαμανδούς και Γαλλόφωνους, νέους και μεγαλύτερους, οργανωμένους και ανένταχτους, μέλη τόσο της Σοσιαλιστικής Εργατικής Συνομοσπονδίας FGTB/ABVV όσο και της Χριστιανοδημοκρατικής Εργατικής Συνομοσπονδίας CSC/ACV (**)) να δουλέψουν μαζί για την δημιουργία ενός προγράμματος και μιας οργάνωσης, που αφήνει χώρο στις διαφορετικές απόψεις, την ίδια ώρα που προωθεί την ενότητα στη δράση.

Τώρα έχει ξεκινήσει η καμπάνια για τη συλλογή των απαραίτητων υπογράφων για τη συμμετοχή στις εκλογές.

(*) Σημ: το Βέλγιο αποτελείται από μια γαλλόφωνη και μια φλαμανδική περιοχή

(**) Σημ: στο Βέλγιο δεν υπάρχει ενιαία εργατική συνομοσπονδία, αλλά δύο

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα