Βέλγιο: H CWI κερδίζει το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές

Του σ. Karl Debbaut, LSP/MAS – βελγικό τμήμα της CWI

Τις προηγούμενες βδομάδες, το βελγικό τμήμα της CWI, LSP/MAS, έδωσε μια μεγάλη μάχη ενάντια στην απόπειρα να αποκλειστεί από τις ευρωεκλογές του Ιούνη, στις γαλλόφωνες περιοχές της χώρας (Βαλονία). Το αρμόδιο γραφείο στη Βαλονία, αποφάσισε να απορρίψει τις υπογραφές που είχαν μαζέψει τα μικρότερα κόμματα για να πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές που έρχονται, ανάμεσα σ’ αυτά και το LSP/MAS.

Το βασικό νομικό επιχείρημα της Αρχής αυτής ήταν ότι όσοι υπέγραψαν δεν ήξεραν τους υποψήφιους που θα κατέβαιναν με κόμματα σαν το LSP/MAS. Το επιχείρημα είναι σκανδαλώδες – το ίδιο επιχείρημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εμποδιστεί η κάθοδος στις εκλογές και των μεγάλων κομμάτων. Κανείς δεν ξέρει τους υποψήφιους πριν να δοθούν οι άδειες.

Η απόφαση ανατράπηκε στα δικαστήρια μετά από εντατική εκστρατεία. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά, το LSP/MAS θα καταφέρει να κατέβει στις εκλογές στη Βαλονία, με το δικό του ανεξάρτητο πρόγραμμα, για πρώτη φορά.(Μέχρι σήμερα κατέβαινε μόνο στις Φλαμανδικές / γερμανόφωνες περιοχές).

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο στο Βέλγιο, τα κόμματα για να κατέβουν σε εκλογές, χρειάζεται να συγκεντρώσουν είτε πέντε υπογραφές μελών του κοινοβουλίου, είτε 5.000 υπογραφές ανθρώπων που δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την κάθοδο του συγκεκριμένου κόμματος. Αυτό ισχύει τόσο στη γερμανόφωνη, όσο και στη γαλλόφωνη περιοχή του Βελγίου.

Τα μέλη του LSP/MAS μαζέψανε συνολικά 13.000 υπογραφές. Στο γερμανόφωνο κομμάτι του Βελγίου, η αρμόδια επιτροπή έκανε δεκτές τις υπογραφές. Στη Βαλονία, δεν συνέβη το ίδιο, αν και οι νόμοι που ισχύουν είναι οι ίδιοι, με το επιχείρημα της διαφοράς στη γλώσσα. Το LSP/MAS, σε συνεργασία με άλλα κόμματα που επηρέαζε η απόφαση, ξεκίνησε εκστρατεία ενάντια στην απόφαση.

Χρειάστηκαν παραπάνω από 6 ώρες για να καταλήξουν οι δικαστές στη τελική απόφαση. Όλες οι λίστες των μικρών κομμάτων έγιναν δεκτές.

Το LSP/MAS συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές, προβάλλοντας τη σοσιαλιστική εναλλακτική, παλεύοντας για το κτίσιμο ενός νέου κόμματος των εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές της άρχουσας τάξης, μια αριστερή αντιπολίτευση στο νεοφιλελευθερισμό.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα