Bayer Ελλάς: νέο σκάνδαλο, νέα παραγραφή, παλιά κόλπα…

Σχόλιο από το «Ξεκίνημα»

Οι χτεσινές αποκαλύψεις για το νέο σκάνδαλο διαφθοράς στον τομέα της υγείας προσφέρονται για πολλά συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε δίωξη για δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος επτά ατόμων, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι εκπρόσωποι της «Bayer Ελλάς», θυγατρικής του γνωστού διεθνούς φαρμακευτικού κολοσσού, ενώ ποινική δίωξη για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα ασκήθηκε επίσης εναντίον ενός υπαλλήλου της ίδιας εταιρείας και των νόμιμων εκπροσώπων δύο άλλων ελληνικών εταιρειών, οι οποίες φέρονται ότι εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για να «ξεπλένονται» οι παράνομες πληρωμές.

Μια απάτη που «παραγράφηκε»…

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που οδήγησαν στην άσκηση δίωξης, η «Bayer Ελλάς» μέσω υπαλλήλων της δωροδοκούσε γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα. Η «ταρίφα» για αυτή την «εξυπηρέτηση» άρχιζε από 1.000 και έφτανε τα 20.000 ευρώ.

Η υπόθεση αφορά τη διετία 2005-2006, ενώ σύμφωνα με τη δικογραφία, περισσότεροι από 800 γιατροί του ΕΣΥ δωροδοκήθηκαν.

Εντελώς σκανδαλωδώς όμως, κανείς από αυτούς δεν θα διωχθεί! Αυτό γιατί σύμφωνα με το νόμο τα ποσά που έλαβαν είναι «μικρά», άρα συνιστούν πλημμέλημα, αδίκημα δηλαδή που μετά από 5 χρόνια έχει ήδη παραγραφεί!

Έτσι βλέπουμε επί του πρακτέου, πόσο σοβαρά έπαιρναν τα όσα έλεγαν για αντιμετώπιση της διαφθοράς οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αυτές οι ίδιες κυβερνήσεις (μαζί και με τους Ευρωπαίους αδιάφθορους Τροϊκανούς) που από τη μια προσπαθούσαν να πείσουν έναν ολόκληρο λαό πως είναι συλλήβδην διεφθαρμένος και την ίδια στιγμή νομοθετούσαν έτσι ώστε τα αδικήματα των πραγματικά διεφθαρμένων να παραγράφονται!

Είναι υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει αυτή την σκανδαλώδη νομοθεσία! Η απάτη κατά του Δημοσίου, δηλαδή κατά της κοινωνίας, δεν μπορεί να θεωρείται πλημμέλημα!

Οι γιατροί που πήραν μέρος σ’ αυτό το αλισβερίσι, όχι μόνο πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά ποινικά, αλλά επιπλέον πρέπει να χάσουν (εντελώς αυτονόητα) και την θέση τους στο δημόσιο και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος!

Όσο για την Bayer Ελλάς, όλα τα περιουσιακά της στοιχεία πρέπει να κατασχεθούν.

Και οι «θεσμοί»;

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους περίφημους «θεσμούς», που 5 χρόνια τώρα έχουν βαλθεί να ξεθεμελιώσουν όλα τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα αλλά δεν έχουν βρει κουβέντα να πουν για τα δεκάδες «παραθυράκια» που εξασφαλίζουν ατιμωρησία για αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος!

Αλλά, βέβαια, τι να πουν κι αυτοί; Έχεις κανείς αμφιβολία ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ κοκ, είναι πρώτοι-πρώτοι στην λίστα των «ωφελούμενων» από πολυεθνικές-κολοσσούς όπως η γερμανική Bayer;

Είναι δυνατόν για παράδειγμα, ο «πολύς» κύριος Σόιμπλε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Ελλάδα όταν ήταν ο ίδιος που το 2000 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών μετά την αποκάλυψη ότι είχε παραλάβει «δωρεά» ύψους 100.000 μάρκων από έναν έμπορο όπλων; [1]

Πίσω από τη διαφθορά στο δημόσιο βρίσκεται ο ιδιωτικός τομέας!

Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται πως, ξανά και ξανά, πίσω από την διαφθορά στο δημόσιο βρίσκεται ο ιδιωτικός τομέας. Από το σκάνδαλο της Siemens και τις απίστευτες υπερτιμολογήσεις των μεγαλοεργολάβων δημοσίων έργων μέχρι τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της Bayer, το συμπέρασμα είναι σαφές!

Μόνη λύση η εθνικοποίηση του κλάδου του φαρμάκου

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα είναι η εθνικοποίηση της φαρμακευτικής βιομηχανίας κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί πως τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς θα είναι καλής ποιότητας, θα κοστίζουν φτηνά και θα είναι φάρμακα… που πραγματικά τα χρειάζονται.

Η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία (27 βιομηχανικές επιχειρήσεις συνολικά) είναι σε θέση σύμφωνα με μελέτες να παράγει την μεγάλη πλειοψηφία των φαρμάκων που καταναλώνονται στη χώρα – πετώντας δηλαδή, στην ουσία, έξω τις πολυεθνικές του φαρμάκου![2]

Αυτός είναι ο δρόμος που οφείλει να ακολουθήσει μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά.

Αυτός ο δρόμος βέβαια σημαίνει σύγκρουση και με τους εγχώριους βιομήχανους και με τις πολυεθνικές φαρμάκου και με τους περίφημους «θεσμούς». Όμως, δεν υπάρχει άλλος. Γιατί και με τους εργαζόμενους και με το κεφάλαιο, και με την κοινωνία και με τις πολυεθνικές, δεν γίνεται! 

___________________________

[1] http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=358974 
[2] https://xekinima.org/arthra/view/article/l-batikiotis-epistrofi-stin-epoxi-ton-spilaion-i-ne/  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα