Βαθιά ανάσα για τη ΒΙΟΜΕ: Ακυρώθηκαν οι πλειστηριασμοί του 2015

Γιάννης Παπίας, Θεσσαλλονίκη

Το 2015 έφυγε με μια ακόμα σημαντική νίκη των εργαζομένων και των αλληλέγγυων στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Οι τέσσερις απόπειρες για τον πλειστηριασμό του οικοπέδου έπεσαν στο κενό καθώς σε καμία από αυτές δεν βρέθηκε αγοραστής.

Παρά την πολύ μεγάλη παρουσία της αστυνομίας έξω από την αίθουσα των δικαστηρίων, δεκάδες αλληλέγγυοι δώσαμε το παρών στέλνοντας ένα πολύ δυνατό μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ θα παραμείνει σε χέρια εργατικά.

Εκτός όμως από την αποτροπή των πλειστηριασμών έχουμε ακόμα μια σημαντική εξέλιξη. Στα τέλη του Δεκέμβρη ψηφίστηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναστέλλει όλους τους πλειστηριασμούς (κινητής και ακίνητης περιουσίας του εργοστασίου) για έξι μήνες.

Χρόνος που φυσικά δεν θα αφήσουμε να  πάει χαμένος.

Αυταπάτες ότι το ζήτημα της αυτοδιαχείρισης των εργοστασίων, του  κοινωνικού και εργατικού ελέγχου και διαχείρισης μπορεί απλά να θεσπιστεί με νόμο ακόμα και από μια κυβέρνηση που επαίρεται ότι είναι φιλολαϊκή δεν είχαμε και δεν θα έχουμε ποτέ. Είναι για μας δεδομένο πως αυτό είναι κάτι που δεν χαρίζεται, κερδίζεται με μεγάλους αγώνες. Και μόνο τέτοιοι αγώνες είναι δυνατό να επιβάλουν νομοθετικές ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων.

Παρόλα αυτά όμως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό το εξάμηνο αποτελεί μια ακόμα ανάσα για το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα. 

Χωρίς να χαθεί ούτε λεπτό από εδώ και πέρα οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μια σειρά πολύ σημαντικών κινήσεων όπως:

  • Μπήκαν στο εγχείρημα άλλοι 3 εργαζόμενοι, δυο χημικοί μηχανικοί και ένας τεχνικός Η/Υ.
  • Έχει μπει στόχος για την περαιτέρω βελτίωση των προϊόντων και την προσαρμογή στην παραγωγή των οικολογικών προϊόντων καθώς και για την παραγωγή επαγγελματικών καθαριστικών που θα απευθύνονται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.
  • Δίνεται βάρος στις εξαγωγές και στις αγορές χωρίς μεσάζοντες.
  • Δημιουργία e-shop για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγοραστών των προϊόντων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και πανευρωπαϊκά.
  • Τέλος, πρόσφατα ξεκίνησε η ασφάλιση των εργαζομένων και έχει μπει στόχος για περισσότερες προσλήψεις μέσα στο 2016 με παράλληλη επίλυση των διάφορων νομικών κωλυμάτων που στέκονται εμπόδιο. 

Μέσα σε όλα αυτά φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη δημιουργία του πρώτου εργατικού ιατρείου που λειτουργεί από τις 20 Δεκεμβρίου στο εργοστάσιο με την υποστήριξη του κοινωνικού ιατρείου Θεσσαλονίκης.

Όσο ο αγώνας θα «γυρίζει το γρανάζι», και μέχρι την τελική νίκη, η υπεράσπιση του αγώνα των εργαζομένων στην ΒΙΟΜΕ είναι καθήκον για όλη την Αριστερά και τους αγωνιστές στην χώρα μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα