Βαθαίνει η κρίση στο Ιράκ

Του Δημήτρη Πανταζόπουλου

Οι διαπραγματεύσεις για το νέο σύνταγμα στο Ιράκ έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο μεγαλώνοντας το χάσμα μεταξύ των διαφόρων εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας. Έτσι ενώ Κούρδοι και Σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία στην υπάρχουσα βουλή έχουν συμφωνήσει για το σύνταγμα, οι Σουνίτες διαφωνούν και δηλώνουν ότι ακόμα και αν περάσει από τη βουλή θα το καταψηφίσουν στο δημοψήφισμα του ερχόμενου Οκτώβρη. Το γεγονός αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους Αμερικανούς μιας και οι Σουνίτες ελέγχουν 3 με 4 ιρακινές επαρχίες αριθμός που είναι αρκετός για την καταψήφιση του συντάγματος, πράγμα που αναγκαστικά θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα.

Την ίδια στιγμή το χάος και η αστάθεια εξακολουθούν να βασιλεύουν στη χώρα και οι Αμερικάνοι σχεδιάζουν την αύξηση των κατοχικών στρατευμάτων ενώ ο αρχηγός του στρατού Π. Σουμέικερ δήλωσε πρόσφατα ότι ο αμερικάνικος στρατός θα παραμείνει στη χώρα για τουλάχιστον άλλα 4 χρόνια.

Η κατάσταση για τον Μπους και τους επιτελείς του αρχίζει να γίνεται δραματική τόσο στο Ιράκ όπου ακόμα και ολόκληρες πόλεις ελέγχονται από τους αντάρτες όσο και στο εσωτερικό των ΗΠΑ όπου η λαϊκή δυσαρέσκεια ενάντια στον πόλεμο συνεχώς μεγαλώνει. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις (πριν το χτύπημα του Κατρίνα) το 58% της κοινής γνώμης των ΗΠΑ εμφανίζονταν αντίθετο στην πολιτική του Μπους, ενώ καθημερινά πληθαίνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κατοχή του Ιράκ που ζητούν την επιστροφή των στρατευμάτων. Ακόμα και στελέχη του δημοκρατικού κόμματος, που είχε ψηφίσει υπέρ του πολέμου, όπως ο γερουσιαστής Ε. Κένεντυ μιλάνε τώρα για την ανάγκη ενός «σχεδίου εξόδου από την κρίση».

Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν στα μάτια της αμερικανικής κοινωνίας ο πόλεμος και η κατοχή του Ιράκ δεν έχουν καμία νομιμότητα και καθημερινά αυξάνονται οι φωνές (ακόμα και ρεπουμπλικανών) εκείνων που τονίζουν τις ομοιότητες του πολέμου στο Ιράκ με αυτόν του Βιετνάμ. Με αφορμή τον πόλεμο και την οικονομική πολιτική του Μπους στο εσωτερικό η αμερικάνικη κοινωνία είναι ήδη ένα καζάνι που βράζει. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την κατακραυγή μετά το χτύπημα του Κατρίνα τότε είναι ξεκάθαρο ότι ο Μπους και η παρέα του βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και πολύ δύσκολα θα αποκτήσουν ξανά το λαϊκό έρεισμα το οποίο ευελπιστούσαν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα