Βάρη: πετυχημένη η νέα δράση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Ξεκίνημα στη Βάρη, η τέταρτη παρέμβαση συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, το Σάββατο 21 Νοέμβρη. Για ακόμα μια φορά ο κόσμος της περιοχής έδειξε μεγάλα αποθέματα αλληλεγγύης, προσφέροντας τρόφιμα και ρούχα.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:

Στο φόβο που προσπαθούν να μας επιβάλλουν απαντάμε με αλληλεγγύη!

Το προσφυγικό ρεύμα από τη Συρία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Σχεδόν 700.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ευρώπη, ενώ συνολικά οι Σύροι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια.

Απέναντι σε αυτή την απελπιστική κατάσταση, η «απάντηση» της Ε.Ε. είναι σκανδαλώδης: μέσα από αλλεπάλληλες Συνόδους Κορυφής, αποφάσισε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης 160.000 προσφύγων στις χώρες-μέλη της, αριθμός ελάχιστος σε σχέση με την πραγματικότητα. Μέχρι στιγμής, όμως, ο αριθμός μετεγκαταστάσεων που έχουν υλοποιηθεί δεν ξεπερνά τους 150…

Την ίδια στιγμή βέβαια, η βασική πολιτική της Ε.Ε. είναι η καταστολή: μιλάνε για ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, ενίσχυση της FRONTEX, κλείσιμο των συνόρων και κατασκευή φραχτών ενώ δίνουν λεφτά στην Τουρκία με σκοπό να μην επιτρέπει στους πρόσφυγες να περνάνε στην Ευρώπη.

Με λίγα λόγια, αυτοί που έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κάνουν ό,τι μπορούν για να μείνει το «πρόβλημα» μακριά από την «αυλή» τους.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να μετράμε από τις αρχές του 2015 σχεδόν 3.500 νεκρούς στη Μεσόγειο.

Τώρα χρησιμοποιούν ένα άλλο «όπλο». Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι από τους τζιχαντιστές του ISIS γίνεται αφορμή για να εξαπολυθεί μια νέα επίθεση εναντίον των προσφύγων. Προσπαθούν να περάσουν το φόβο στα λαϊκά στρώματα της Ευρώπης λέγοντας (ή αφήνοντας να εννοηθεί) ότι η βάρβαρη αυτή επίθεση συνδέεται με το προσφυγικό ρεύμα.

«Ξεχνάνε» όμως ότι:

  • Οι πρόσφυγες από τη Συρία είναι θύματα της ίδιας κατάστασης, όπως και οι δολοφονημένοι πολίτες του Παρισιού. Φεύγουν για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τους φανατικούς ισλαμιστές του ISIS.
  • Μέχρι στιγμής, όσοι τρομοκράτες έχουν ταυτοποιηθεί είναι Γάλλοι και Βέλγοι πολίτες. Πράγμα που σημαίνει ότι το τρομοκρατικό χτύπημα θα γινόταν ανεξάρτητα από το προσφυγικό κύμα. Όπως έγιναν άλλωστε και οι επιθέσεις στο Charlie Hebdo, στη Μαδρίτη κ.α. παλιότερα.
  • Τα πιο πολλά θύματα από επιθέσεις του ISIS τα μετράνε οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Στο Κομπάνι, την Άγκυρα, τη Συρία, την Κένυα, τη Νιγηρία, το Λίβανο οι φανατικοί ισλαμιστές του ISIS σκόρπησαν το θάνατο και το σκοταδισμό, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς.

Οι πράξεις των φανατικών ισλαμιστών του ISIS χαρακτηρίζουν μόνο τους ίδιους. Όχι τους πρόσφυγες ή όλους τους μουσουλμάνους.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι άνεργοι και η νεολαία οφείλουμε να μην ξεχνούμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα της προσφυγιάς. Να μην ξεχνούμε ότι εκατομμύρια Έλληνες από τη Σμύρνη, τον Πόντο κ.α. βάδισαν στους ίδιους δρόμους που βαδίζουν σήμερα Σύριοι, Αφγανοί, Ιρακινοί κ.α.

Δεν πρέπει να υποκύψουμε στο φόβο που προσπαθούν να μας επιβάλουν. Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, παρότι ξέρουμε ότι αυτές οι δράσεις μπορούν απλά να «μπαλώσουν» κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα με αυτές παλεύουμε για συνολικές πολιτικές λύσεις, όπως την κατάργηση του φράχτη στον Έβρο και σε όλη την Ευρώπη, τη δημιουργία ανθρώπινων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, τη ματαίωση της κατασταλτικής λογικής που προωθεί η Ε.Ε. κ.α. Για το χτίσιμο ενός μαζικού, λαϊκού κινήματος και μιας Αριστεράς που να παλεύει πραγματικά ενάντια στα Μνημόνια  και ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τους πολέμους, τη φτώχεια, την προσφυγιά σε όλον τον κόσμο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα