Βάναυση επίθεση στους δημόσιους υπαλλήλους!

Άρθρο του Νίκου Μαλίνογλου, 
μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο

Δεν έχει προηγούμενο η επίθεση που εξαπέλυσε η μισητή Τροϊκανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο σύνολο της κοινωνίας αλλά και πιο ειδικά ενάντια στους Δημοσίους Υπαλλήλους.

Βασικός στόχος της επίθεσης, η κατάργηση–διάλυση συθέμελα του κοινωνικού κράτους και η κατάργηση του δικαιώματος της μονιμότητας (της μόνιμης δουλειάς που όμως έχει μετατραπεί σε μόνιμη δουλεία) που θα έπρεπε να αποτελεί βασικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου, σε μια κατά τ΄ άλλα σύγχρονη κοινωνία.

Η επίθεση της κυβέρνησης στους δημοσίους υπαλλήλους εξυπηρετεί πολλούς στόχους. Αρχικά θέλει να εξαθλιώσει απόλυτα σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων και στη συνέχεια να το πετάξει στο δρόμο. Θέλει να κτυπήσει το πιο ισχυρό συνδικαλιστικά τμήμα του εργατικού κινήματος που βρίσκεται στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ. Αν το καταφέρει τότε θα είναι απλά περίπατος να συνεχίσει με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και να τους ισοπεδώσει και αυτούς ακόμα περισσότερο. Με την λογική του διαίρει και βασίλευε και του κοινωνικού αυτοματισμού (στρέφοντας την μια κοινωνική τάξη εναντίων της άλλης) προσπαθεί να ισοπεδώσει στην κυριολεξία δικαιώματα που κατέκτησαν με τους  αγώνες τους οι εργαζόμενοι εδώ και περισσότερο από 100 χρόνια.

Οικονομική Εξόντωση των δημόσιων υπαλλήλων

Από πέρυσι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απώλειες στο εισόδημα τους που αντιστοιχούν σε 5 – 6 μισθούς. Λόγω των διαρκών μειώσεων των μισθών τους, τη μείωση του αφορολόγητου, τις οριζόντιες περικοπές κατά 20% σε πολλά επιδόματα, καθώς και από τη μείωση των επιδομάτων αδείας. Αυτά δεν είναι άλλα από τον 13ο και του 14ο μισθό, που περιορίστηκαν για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο σε συνολικά 1.000 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ το δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Οι κρατήσεις που τους έγιναν τον μήνα Οκτώβριο (λόγω των αναδρομικών, από την αρχή του 2011, κρατήσεων 2% για τους ανέργους, 1% για το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων, και την περικοπή κατά 50% του κινήτρου απόδοσης) και θα συνεχίσουν και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αγγίζουν για παράδειγμα σε υπάλληλο Τ.Ε. που εργάζεται 15 χρόνια, τα 400 Ε σε μηνιαία βάση.

Λόγω των δανείων που λαμβάνουν λίγο πολύ όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, στους οποίους  ήδη γίνονταν μηνιαία παρακράτηση ενός τμήματος των αποδοχών τους για κάποιο δάνειο που είχαν πάρει (όπως πχ στεγαστικό) υπήρξαν εργαζόμενοι που πήραν «μισθούς» των 50 ή 40 € ακόμα και των 10 € για το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Νέο μισθολόγιο

Με το «νέο» μισθολόγιο η κυβέρνηση επιδιώκει να συμπιέσει παραπέρα κατά 20-25% περίπου τις μισθολογικές δαπάνες του εν ενεργεία προσωπικού στον «στενό» και «ευρύτερο» δημόσιο τομέα.

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια στα ΜΜΕ επιλέγουν να αναφέρονται πάντα στα «ρετιρέ» του δημόσιου τομέα για να «δικαιολογούν» την επίθεση ενάντια στο δημόσιο τομέα συνολικά. Δεν αναφέρουν όμως ότι τα «ρετιρέ» δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα 10% του συνόλου των εργαζομένων (γι’ αυτούς εκτιμάται ότι οι αποδοχές τους θα μειωθούν κατά 1.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις -0,5%- θα ξεπερνά τα 1.500 ευρώ).

Κατά μέσον όρο, πάντως, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται από 300 ως και 400 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το σενάριο που τελικά θα επιλεγεί για την αναπλήρωση μέρους των απωλειών που θα προκύψουν από την κατάργηση των επιδομάτων και την «αντικατάστασή» τους από… «πριμ παραγωγικότητας. Απ΄ ότι φαίνεται, μέχρι στιγμής, με το νέο μισθολόγιο εκτός των οικογενειακών επιδομάτων που θα λαμβάνεται από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους θα υπάρξει κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων.

Αναφορικά δε με το «επίδομα παραγωγικότητας» και το «επίδομα θέσης», θα λαμβάνεται από τον υπάλληλο μόνο εάν το κρίνει η Διεύθυνση της Υπηρεσίας, βάση (δήθεν) της παραγωγικότητας-αποδοτικότητας. Ο νοών νοήτω! 

Κι όχι μόνο

Και δεν φτάνουν όλα αυτά ήρθε και ο έκτακτος κεφαλικός φόρος και έρχεται και το τέλος ακίνητης περιουσίας, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Επίσης, ολοκληρώνουν την ολοκλήρωση κατεδάφισης στο Ασφαλιστικό με νέες επιθέσεις στα επικουρικά ταμεία. Μηδενικές προσλήψεις, 30.000 «εφεδρειακές» απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2011 και πάει λέγοντας….

Φωτιά είναι και οι περικοπές στο εφάπαξ βοήθημα, με τις μειώσεις να ξεκινούν από το 20% και να φτάνουν το 30%.

Οι περικοπές θα γίνουν την 1η Νοεμβρίου στα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ασφαλιστικοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Εργασιακή εφεδρεία/απόλυση

Σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα οδηγηθούν άμεσα 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.

Για το 2012, οι πληροφορίες του Τύπου αναφέρουν ότι υπάρχει δέσμευση για πολλαπλάσιο αριθμό εφεδρειών – απολύσεων. Οι Τροϊκανοί μιλούν για την ανάγκη να μπουν στην εφεδρεία δηλ. να απολυθούν, οι 250.000 από τους 700.000 περίπου δημοσίους υπαλλήλους.

Καταργούν δεκάδες χιλιάδες οργανικές θέσεις στον δημόσιο τομέα για τις οποίες δεν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Ο Ρέππας με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» εξηγεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία βρίσκεται προ των πυλών. Προαναγγέλλει βασικά την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο.

Η εργασιακή εφεδρεία αποτελεί καλυμμένη απόλυση και τίποτα λιγότερο! Σημαίνει πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ένα είδος αναμονής, η οποία είναι όμως μία αργή απόλυση λαμβάνοντας τον πρώτο χρόνο το 60% του βασικού μισθού που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, το οποίο είναι επί της ουσίας ένα είδος επιδόματος ανεργίας.

Και βεβαίως αποτελεί χειρότερη εξέλιξη και από απόλυση διότι με την απόλυση λαμβάνει ο εργαζόμενος μια σεβαστή αποζημίωση και μπαίνει για ένα χρόνο στο ταμείο ανεργίας ενώ με την εφεδρεία ουσιαστικά μπαίνει μόνο στο ταμείο ανεργίας χωρίς να παίρνει αποζημίωση! Και μην έχει κανείς αυταπάτες ότι μπορεί από την λίστα της εφεδρείας να ξανα-προσληφθεί είτε στο δημόσιο (όπου θα προσλαμβάνεται μόνο το 10% αυτών) ή σε άλλη υπηρεσία σαν αορίστου χρόνου (ένα 30%). Το υπόλοιπο 60% θα παραμένει σε λίστα στο καθεστώς εφεδρείας εφ΄ όρου ζωής. Αυτοί θα απολυθούν, περνώντας από «επανεκπαίδευση» στον ΟΑΕΔ και, όπως συζητιέται, με αποζημιώσεις στο ύψος αυτών που δίνονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμα και στα Νοσοκομεία!!

Ακόμα και την κατα-ταλαιπωρημένη Υγεία, με τις τεράστιες ελλείψεις και την εξοντωτική εντατικοποίηση θα κτυπήσουν οι τροϊκανοί του ΠΑΣΟΚ.

Μέσα από τη διαδικασία μείωσης οργανικών κλινών και αναμόρφωσης οργανογραμμάτων, είναι δυνατή η κατάργηση οργανικών θέσεων εργαζομένων στα νοσοκομεία και άρα η δυνατότητα  τοποθέτησης εργαζομένων σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και στη συνέχεια απόλυσής του.

Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιείται και η διαδικασία των συνενώσεων-συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, ενώ ήδη σε μια σειρά ΥΠε, έχουν δοθεί οδηγίες για σύσταση τριμελών επιτροπών στα νοσοκομεία ευθύνης τους, για τροποποίηση-αναμόρφωση των υφιστάμενων οργανογραμμάτων των νοσοκομείων.

Ο διοικητής στον «ΑΓ. ΣΑΒΒΑ», κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ενάντια στο σωματείο, ζητώντας από το δικαστήριο την απαγόρευση των Γενικών Συνελεύσεων. Και για όποιον εργαζόμενο τολμήσει να αψηφήσει την απόφαση, να του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ και προσωποκράτηση!!!

Πρέπει να φύγουν!

Ας μην νομίζουμε ότι ο διοικητής του Αγ. Σάββα, ξαφνικά τρελάθηκε. Απλά μας δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσουν κι άλλοι διοικητές. Αφού λοιπόν κτυπήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους, τους κόψουν το βιοτικό επίπεδο στο 50%, κλπ, θα στραφούν ενάντια και στα συνδικαλιστικά δικαιώματά τους, το δικαίωμα της απεργίας κλπ. Για να συνεχίσουν την επίθεσή τους ακόμα πιο βαθιά. Γιατί, όταν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία οι εργαζόμενοι παίρνουν 200 ή 300 € το μήνα, η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα τα ίδια θα θέλει να επιβάλει κι εδώ.

Όσοι τυχόν εργαζόμενοι νομίζουν ότι «θα τη γλιτώσουν» γελιούνται οικτρά. Όσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα νομίζουν ότι η επίθεση στο δημόσιο δεν τους αφορά, αυταπατώνται. Η πολιτική των Τροϊκανών είναι ένας οδοστρωτήρας που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο, πουθενά. Η πάλη πρέπει να είναι κοινή: εργαζόμενοι στο δημόσιο, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, όλοι μαζί, με ένα στόχο, να πέσουν!

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής