Bahamas Leaks: μια ακόμη ιστορία κρυμμένου πλούτου

10363336_666171170164677_7793711879980467129_n-jpg
Του Νίκου Κοκκάλη

 

1,3 εκατομμύρια φάκελοι που αφορούν 174.480 εταιρείες off-shore με έδρα τις Μπαχάμες, με έτος ίδρυσης από το 1990 έως το 2016 δημοσιεύτηκαν από την ICIJ (Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, που αποκάλυψε και τα περίφημα «Panama Papers»).

Ανάμεσα στα πιο γνωστά ονόματα πολιτικών που περιλαμβάνονται στα «Bahamas Leaks», είναι αυτό της Νέλι Κρους, πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε. για τον ανταγωνισμό και για «ψηφιακά θέματα» (2004 – 2014). Η Ν. Κρους ήταν διευθύντρια της «Mint Holdings», μιας εταιρείας με έδρα τις Μπαχάμες (2001 – 2009) παρά το γεγονός ότι το να έχει ένας Επίτροπος διευθυντική θέση σε ιδιωτική εταιρεία απαγορεύεται! Άλλο ένα ηχηρό όνομα, είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ, Χαμάντ ιμπν Τζαμπρ αλ Θανί.

Όμως οι πιο ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις έρχονται από τον Καναδά. Ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Τρυντώ, Μπιλ Μορνέ είναι παράλληλα ο διευθυντής μιας θυγατρικής της τεράστιας εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινων πόρων «Morneau Shepell», με έδρα επίσης τις Μπαχάμες. Αν και ο Μορνέ παραιτήθηκε από τη θέση αυτή εννιά ημέρες αφού εκλέχτηκε βουλευτής και άρα πριν επιλεγεί ως Υπουργός Οικονομικών, συνεχίζει να είναι καταγεγραμένος στα αρχεία της κυβέρνησης των Μπαχαμών ως διευθυντής της εν λόγω εταιρείας.

Sherritt: Εξώρυξη στην Κούβα, κατεργασία στον Καναδά, φορολογιση στις Μπαχάμες

Ένα ακόμα πιο ηχηρό όνομα από τον Καναδά που εμπλέκεται στο νέο σκάνδαλο, είναι αυτό της μεταλλευτικής εταιρείας Sherritt.

Το ότι η Sherritt έχει offshore εταιρείες δεν είναι κανένα τρομερό μυστικό. Στους ετήσιους ισολογισμούς της, φαίνεται η σχέση της με εταιρείες που έχουν βάση τις Μπαχάμες, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τα νησιά Μπαρμπέιντος.

Σε μια αίτηση που έκανε η Sherritt στην Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιγράφει η ίδια το επιχειρηματικό της μοντέλο. Μια θυγατρική στην Κούβα εξωρύσσει κοβάλτιο, ενώ μια καναδέζικη θυγατρική της το δυιλίζει. Αλλά η ουσία βρίσκεται στην τρίτη θυγατρική, την «International Cobalt Company Inc.», με έδρα τις Μπαχάμες, στην οποία ανήκει το μετάλλευμα και η οποία είναι υπεύθυνη για την εμπορία του. Μέσω της συμφωνίας TIEA (Συμφωνία Ανταλλαγής Φορολογικών Πληροφοριών) που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Καναδά και τις Μπαχάμες, τα κέρδη της εταιρείας φορολογούνται στις Μπαχάμες και επαναπατρίζονται στον Καναδά αφορολόγητα! Έτσι η εταιρεία γλυτώνει φόρους αφού οι Μπαχάμες αποτελούν γνωστό φορολογικό παράδεισο, σε βάρος του καναδικού δημοσίου που, βέβαια, δεν έχει λεφτά για κοινωνικές δαπάνες…

Μπαχάμες – Καναδικές Τράπεζες: ένας έρωτας που κρατάει δεκαετίες

Η μεγαλύτερη αποκάλυψη όμως, αφορά στους τρεις τραπεζικούς γίγαντες του Καναδά, την RBC, την CIBC και την Scotiabank.

Αυτές οι τρεις τράπεζες μόνες τους, είναι οι ιδιοκτήτες περίπου 2.000 εταιρειών offshore με έδρα τις Μπαχάμες, οι οποίες δημιουργήθηκαν από το 1990 μέχρι σήμερα!

Επίσης, η έρευνα που οδήγησε στα «Bahamas Leaks» έδειξε ότι τα καναδικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν σχέσεις με τις Μπαχάμες ήδη από τη δεκαετία του ’60.

Σύμφωνα με Καναδούς μελετητές, το φορολογικό σύστημα του νησιού, στην πραγματικότητα… κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα των συμφερόντων των καναδικών τραπεζών!

Δεν υπάρχει καμία διαφάνεια και κανένας έλεγχος στις συναλλαγές, ενώ κανείς δεν μπορεί  να γνωρίζει ποια είναι η πηγή των χρημάτων που αλλάζουν χέρια μέσω των offshore στις Μπαχάμες, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί για να γίνει κάτι τέτοιο!

Επιπλέον, η χώρα δεν έχει υπογράψει καμία παγκόσμια συμφωνία σε σχέση με τον έλεγχο των offshore εταιρειών, δηλαδή σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αρνείται τη χρήση του πιο βασικού όπλου για την καταπολέμηση των ροών μαύρου χρήματος! Έτσι χάνονται δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία αν φορολογούνταν, θα κατέληγαν στα δημόσια ταμεία, ενώ σήμερα καταλήγουν στις τσέπες των τραπεζιτών!

 

 

 

Πηγές:
https://www.thestar.com/news/world/2016/09/21/1-tax-haven-3-of-canadas-biggest-banks-2000-offshore-companies.html   
https://www.theguardian.com/business/2016/sep/21/leaked-bahamas-files-expose-politicians-offshore-links  

 


Σχετικά άρθρα:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα