Αυτοί πλουτίζουν. Εμείς πνιγόμαστε!

Μετά από 1.700.000 στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων και χωριών, έχουμε 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

10 καταγεγραμμένοι μέχρι στιγμής νεκροί και απροσδιόριστος αριθμός αγνοούμενων.

Άνθρωποι που τους ψάχνουν απεγνωσμένα οι συγγενείς τους και άνθρωποι που δεν τους ψάχνει κανείς γιατί ήταν μετανάστες, εργάτες γης από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και αλλού.

Τεράστια οικονομική καταστροφή. Σπίτια και μαγαζιά κατεστραμμένα ολοσχερώς. Ο Θεσσαλικός κάμπος θαμμένος κάτω από τόνους λάσπης, δεν θα μπορεί να καλλιεργηθεί ξανά πριν περάσουν 5 χρόνια σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του καθηγητή διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ε. Λέκκα.

Μια κρατική μηχανή που δεν οργάνωσε αποτελεσματικά ούτε την εκκένωση, ούτε τη διάσωση των πλημμυροπαθών (ακόμα υπάρχουν εγκλωβισμένοι) ούτε την άμεση παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Δεν μοίρασαν καν δωρεάν νερό, όταν είναι γνωστό διεθνώς και στον πιο αρχάριο διασώστη ότι μετά τις πλημμύρες (και παρόμοιες καταστροφές) έρχονται οι ασθένειες του νερού*. Γιατί τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν φθαρεί ή καταστραφεί, τα λύματα, τα νεκρά ζώα, οι χημικές ουσίες από κάθε είδους βιοτεχνία και βιομηχανία, έχουν διαρρεύσει στους υδροφόρους ορίζοντες.

Η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη για την καταστροφή για μια ακόμα φορά στην κλιματική αλλαγή και στα τρομακτικά μεγέθη νερού που έφερε αυτή η κακοκαιρία. Πράγματι η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει και δείχνει τα δόντια της. Πράγματι η ποσότητα του νερού ήταν τεράστια 700, 800 ή ακόμα και 900 τόνους βροχής ανά στρέμμα! Όμως ήξεραν πως ερχόταν!

Γνώριζαν ότι έρχεται ακραία καταιγίδα

Ούτε η κλιματική αλλαγή είναι κάτι άγνωστο στους κυβερνώντες (ολόκληρο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης έχει «φτιάξει» η ΝΔ) ούτε οι μελέτες για ακραίες βροχοπτώσεις.

Στην περίπτωση της καταιγίδας Daniel το Εθνικό Αστεροσκοπείο είχε βγάλει προειδοποίηση από την Κυριακή 30/8 ότι έρχεται καταιγίδα κατηγορίας 5 (Ακραία Καταιγίδα) με πιθανούς τους 500 τόνους νερού ανά στρέμμα για την Θεσσαλία. Το επόμενο πρωί το Εθνικό Αστεροσκοπείο έβγαλε νέα προειδοποίηση για 700 τόνους νερό ανά στρέμμα.

Οι προειδοποιήσεις που έβγαλαν οι Αρχές ήταν να μείνει ο κόσμος στα σπίτια του. Στα σπίτια που το νερό έφτασε μέχρι τα κεραμίδια. Στα σπίτια που παρέσυρε ολόκληρα το νερό. Η εντολή εκκένωσης με το 112 ήρθε, όπου ήρθε, όταν το φαινόμενο ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Γνώριζαν ότι οι περιοχές αυτές κινδυνεύουν με πλημμύρες

Όπως επισημαίνει και η Θεοδότα Νάντσου από το WWF, oι χάρτες κινδύνου πλημμύρας σε περίπτωση ακραίας βροχόπτωσης για την Θεσσαλία είναι αναρτημένοι στη σελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος από το 2018. Δείχνουν ότι κινδυνεύουν αυτές ακριβώς οι περιοχές που πλημμύρισαν με την καταιγίδα Daniel.

Όμως η κυβέρνηση δεν έκανε ποτέ έργα που να προστατεύουν τους κατοίκους από τους κινδύνους τους οποίους προέβλεπαν (νέα αντιπλημμυρικά έργα, σωστή ενίσχυση των υποδομών υποδομές, κ.α.). Ούτε έφτιαξε έναν διασωστικό μηχανισμό που να μπορεί να ανταποκριθεί σε μια τέτοια κρίση – που, επαναλαμβάνουμε, ήξεραν ότι κάποια στιγμή θα έρθει. Έργα και σχέδια που απαιτούνταν και από οδηγία της ΕΕ από το 2007!

Τα σενάρια καταστροφικών πλημμυρών δεν τα είχαν δει μόνο στα χαρτιά των μελετών.

Μεγάλες περιοχές της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας είχαν πλημμυρίσει ξανά το 2020 από την ακραία καταιγίδα «Ιανός». Τότε, ο Μητσοτάκης μιλώντας στους κατοίκους της Καρδίτσας είχε υποσχεθεί πως θα ενισχυθούν τα αντιπλημμυρικά έργα για να μην ξαναζήσουμε τέτοια καταστροφή. 3 χρόνια μετά, η καταστροφή είναι ακόμα μεγαλύτερη…

Αντίστοιχες υποσχέσεις είχαν δωθεί στην Καρδίτσα το 1994, όταν και πάλι χωριά με χιλιάδες κατοίκους το καθένα είχαν μετατραπεί κυριολεκτικά σε λίμνες.

Κυβέρνηση, Δήμοι και Περιφέρειες έδωσαν εκατομμύρια ευρώ σε έργα βιτρίνας. Εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στους «εθνικούς μας» εργολάβους για αντιπλημμυρικά έργα – μπαλώματα, χωρίς σοβαρές μελέτες, με μόνο κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Αυτοί πλουτίζουν. Εμείς πνιγόμαστε.

Απαιτούμε

  • Δωρεάν παροχή τροφίμων και εμφιαλωμένου νερού σε όλους τους πληγέντες τώρα.
  • Δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία και επιδόματα στους ανθρώπους των οποίων τα σπίτια έχουν γίνει ακατοίκητα.
  • Πλαφόν στην τιμή των τροφίμων. Οι κερδοσκόποι ετοιμάζονται για νέο πάρτι ανατιμήσεων μετά την καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου.
  • Να οργανωθούν άμεσα συνεργεία με όλους τους διαθέσιμους εργάτες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τον καθαρισμό των πόλεων και των χωριών που έχουν πληγεί. Με παροχή όλων των ατομικών μέσων προστασίας. Το κόστος γι’ αυτές τις εργασίες θα πρέπει να προέλθει από την φορολόγηση των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών. Αυτών που πήραν εκατομμύρια ευρώ αλλά έφτιαξαν τα έργα που καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι.
  • Να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στους Δημάρχους, Περιφερειάρχες και τους βουλευτές των κυβερνώντων κομμάτων που εκλέγονται στις πληγείσες περιοχές.
  • Αποζημιώσεις, πραγματικές και ουσιαστικές, με τις οποίες οι εργαζόμενοι και τα μεσαία στρώματα να μπορούν να επισκευάσουν / ξαναχτίσουν και επανεξοπλίσουν τα σπίτια και τις δουλειές τους. Τα χρήματα να προέλθουν από την φορολόγηση των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων και των 79.000 εκατομμυριούχων που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Αντιπλημμυρικά έργα με βάσει τους χάρτες επικινδυνότητας ακραίων βροχοπτώσεων και την σύγχρονη επιστήμη που απαιτεί μεταξύ άλλων σεβασμό στη φυσική ροή των νερών και επαναφορά ρεμάτων και ποταμών στη φυσική τους μορφή, φυτεύσεις στις όχθες και τις παραποτάμιες περιοχές, αναδασώσεις, χρήση υδατοπερατών υλικών σε δρόμους, πεζοδρόμους, πλατείες και πολλά άλλα.

Κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι θα δώσουν ελάχιστα από τα παραπάνω στους πλημμυροπαθείς αν δεν τους αναγκάσουμε. Χρειάζεται να διεκδικήσουμε με μαζικά κινήματα ακόμα και τα αυτονόητα: Νερό και τροφή.

Και την ίδια στιγμή που διεκδικούμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και η μία την άλλη. Να οργανώνουμε εθελοντικές ομάδες και δομές αλληλεγγύης για να μπορούμε να στεκόμαστε όρθιοι/ες την επόμενη μέρα.

Ένα είναι σίγουρο. Θα συνεχίσουν να μας καίνε το καλοκαίρι, να μας πνίγουν το φθινόπωρο, να μας σκοτώνουν σε πλοία και τρένα μέχρι να τους σταματήσουμε. Κι αυτό θα γίνει μόνο αν οργανωθούμε πολιτικά σε ένα κίνημα που να μπορεί να ανατρέψει την κυβέρνηση και το σύστημα τους συνολικά και να χτίσει μια κοινωνία πραγματικής δημοκρατίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα