Αυτοδιοικητικές εκλογές – πρώτα συμπεράσματα, θετικά βήματα για την Αριστερά

Ανακοίνωση του «Ξ»

Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, νικητής ήταν η αποχή. Αυξήθηκε πανελλαδικά κατά 5,7% σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ανεβαίνοντας στο 47,5%, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έφτασε σε ιστορικά ποσοστά: 70% και 60% αντίστοιχα! Αντανακλά ένα για κάποιους συνειδητό και άλλους ασυνείδητο ρεύμα διαμαρτυρίας και απαξίωσης του πολιτικού σκηνικού.

Αυτό το ρεύμα ωστόσο ευνοεί τα κόμματα εξουσίας, καθώς μεγεθύνει τις νίκες τους. Η εντύπωση που μένει κατά κανόνα στον κόσμο είναι ότι νίκησαν, ενώ στην πραγματικότητα η εκάστοτε πλειοψηφία τους αφορά μόνο στο 50% του εκλογικού σώματος που πήγε στις κάλπες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτιά της ΝΔ και η μεγάλη απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν προκαλούν έκπληξη. Επιβεβαιώνουν τις τάσεις που αναδείχθηκαν με τις βουλευτικές εκλογές. Η ΝΔ συνεχίζει να συσπειρώνει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της και να κινείται στα ιστορικά ποσοστά της.

Οι μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες δεν προκάλεσαν μετακινήσεις ψηφοφόρων. Η ΝΔ έπεισε το ακροατήριό της ότι «έκανε ότι μπορούσε» για να αντιμετωπίσει τις «θεομηνίες» που προκαλεί η κλιματική κρίση, ενώ η αντιπολίτευση δεν έπεισε ότι θα κάνει πράγματι έργα και θα πάρει μέτρα για να μην επαναληφθούν. Εξάλλου οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν έγιναν ποτέ πράξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν ήρθαν στην εξουσία. Αντιθέτως ασκήθηκαν οι ίδιες διεφθαρμένες και αντιλαϊκές πολιτικές.

Όσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, οι τοπικές εκλογές απέδειξαν επίσης ότι ο νέος εφοπλιστής-πρόεδρος δεν προκαλεί ούτε διεύρυνση της εκλογικής βάσης, ούτε δυναμική, επιτρέποντας παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ να αυξάνει τις δυνάμεις του σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είχαν όμως και μια πολύ ελπιδοφόρα πτυχή. Και αυτή ήταν η άνοδος των δυνάμεων της Αριστεράς. Το γεγονός ότι η άνοδος αυτή επιτεύχθηκε παρά την αύξηση της αποχής, δίνει στο γεγονός ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Στις περιφερειακές εκλογές το ΚΚΕ αύξησε τις δυνάμεις του και στις 13 περιφέρειες από 0,6 % έως 5,8% σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές του 2019.

Η μεγαλύτερη άνοδος του ήταν στην περιφέρεια Αττικής όπου έφτασε το 13,8% και στην Θεσσαλία όπου το ποσοστό που ανέβηκε στο 12,8%. Σημαντική άνοδο είχε και στους Δήμους της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα πήρε 2.500 περισσότερες ψήφους και έτσι το ποσοστό του έφτασε στο 12,8% από 7,4% στις προηγούμενες εκλογές, ενώ στη Θεσσαλονίκη πήρε 1000 περισσότερες ψήφους, ανεβαίνοντας στο 6,8%.

Είναι επίσης σημαντικό ότι στην Πάτρα, ο Κ. Πελετίδης διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του βασικού του αντιπάλου (με στήριξη από τη ΝΔ) στον δεύτερο γύρο, παρά τον βρώμικο πόλεμο που δέχτηκε από το κατεστημένο όλο το προηγούμενο διάστημα.

Την πιο μεγάλη επιτυχία είχαν ωστόσο τα ενωτικά σχήματα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που κατέβηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μια σειρά ακόμα Δήμους της Ελλάδας.

Η Πόλη Ανάποδα στη Θεσσαλονίκη πήρε 3.000 περισσότερες ψήφους και τριπλασίασε το ποσοστό της φτάνοντας το 5,5%! Όλη την προηγούμενη πενταετία η Πόλη Ανάποδα δεν αποτελούσε μόνο έναν παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, έναν φάρο στην πολυδιάσπαση που επικρατεί στον χώρο, αλλά και ένα υπόδειγμα κινηματικής δουλειάς στις γειτονιές της πόλης. Η πόλη Ανάποδα βοήθησε τους κατοίκους πολλών περιοχών της Θεσσαλονίκης να φτιάξουν επιτροπές αγώνα, να κινητοποιηθούν και να πετύχουν νίκες απέναντι σε επιθέσεις που αντιμετώπιζαν (όπως π.χ. τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων) ή υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους (όπως π.χ. το χτίσιμο νηπιαγωγείου στην περιοχή Αλυσίδα). Παράλληλα ήταν μια παράταξη που δεν έκανε απλά καταγγελίες της πολιτικής του Δήμου και της κυβέρνησης αλλά είχε καλά δουλεμένες αντιπροτάσεις.

Στην Αθήνα, η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα πήρε 8.500 ψήφους και ποσοστό 6%. Πρόκειται για ψήφους και ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από την απλή άθροιση των δυνάμεων που είχαν κατέβει χωριστά στις προηγούμενες εκλογές. Αυτό δείχνει και τη δυναμική που μπορούν να αποκτήσουν τα ενωτικά εγχειρήματα της Αριστεράς, ακόμα κι όταν αυτά τα εγχειρήματα αποτελούν σε πρώτο βαθμό βασικά εκλογικές συνεργασίες κάτω από την πίεση του νόμου Βορίδη.

Πολύ επιτυχημένα ήταν και τα αποτελέσματα μιας σειράς σχημάτων που κατέβηκαν σε μικρότερους Δήμους. Η Πόλη αλλιώς στον Δήμο Νεάπολης Συκεών υπερδιπλασίασε τις ψήφους της (2.500 από 1.244) και τριπλασίασε το ποσοστό της, το οποίο έφτασε στο 9%. Το σχήμα Γη και Ελευθερία στη Ραφήνα που δημιουργήθηκε μέσα από τον αγώνα των κατοίκων για τη διάσωση του μεγάλου Ρέματος Ραφήνας πήρε 4,9%. Στην Αγία Παρασκευή το Φυσάει Κόντρα έφτασε επίσης το 4,9%. Σε άλλες περιοχές οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς κατάφεραν να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους. Ενδεικτικά στου Ζωγράφου και την Καλλιθέα, τα ενωτικά σχήματα πήραν 3,5% ενώ στη Νέα Σμύρνη το σχήμα «Μια Πόλη Ανάποδα» κράτησε το ποσοστό του 4,3%.

Αισιόδοξες/ους μας κάνει επίσης η πτώση των δυνάμεων του Κασιδιάρη στον Δήμο της Αθήνας.

Παρά τη στήριξη του από τους βουλευτές των «Σπαρτιατών» και παρά τη μεγάλη προετοιμασία της ακροδεξιάς για την πανευρωπαϊκή νεοναζιστική συνάντηση που διοργανώνεται την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, ο Κασιδιάρης έχασε τις μισές ψήφους που είχε πάρει στις δημοτικές εκλογές του 2019 (11.643 ψήφους από 21.963) και έπεσε στο 8,3% από το 10,5%.

Η μεγάλη επιτυχία των ενωτικών εγχειρημάτων της Αριστεράς στις αυτοδιοικητές εκλογές και ο ανυποχώρητος αντιφασιστικός αγώνας είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε ως αντικαπιταλιστική Αριστερά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πάνω σε αυτά πρέπει να χτίσουμε και να ξεκινήσουμε από σήμερα γιατί είναι ο δρόμος που δείχνει το μέλλον.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα