Αυστραλία – Βικτώρια: ένας στους πέντε ψήφισαν υποψήφιο της CWI!

Ανταπόκριση από την Αυστραλία, από το site της CWI

Στις 27 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκαν τοπικές εκλογές στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας1. Στην περιοχή Γιάρα (Μελβούρνη), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣΚ) αυστραλιανό τμήμα της CWI,  συμμετείχε στις εκλογές με 5 υποψηφίους.

Οι συγκεκριμένες εκλογές θα μείνουν στην ιστορία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, σαν μία από τις πιο «βρώμικες» εκλογικές αναμετρήσεις της χώρας: σε πολλά εκλογικά τμήματα έγιναν καταγγελίες για «εξαφανισμένα» ψηφοδέλτια και συμπλοκές μεταξύ υποψηφίων. Η περιοχή Γιάρα αποτέλεσε εξαίρεση καθώς εδώ η πολιτική συζήτηση είχε πράγματι ουσία και τα πολιτικά επιχειρήματα ήταν στο επίκεντρο: ήταν η περιοχή όπου το ΣΚ είχε να αντιμετωπίσει «στα ίσα» όλες τις δυνάμεις του κατεστημένου: τους Εργατικούς, τους Πράσινους και δεξιούς «ανεξάρτητους». (Οι Εργατικοί και οι Πράσινοι συνεργάζονται σε τοπικό επίπεδο και είναι κόμματα που συμμετέχουν στο κοινοβούλιο).   

Από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το ΣΚ είχε δύο εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, τον Stephen Jolly (Στέφεν Τζόλι) που πρώτη φορά εξελέγη το 2004 και επανεξελέγη το 2008 και τον Anthony Main (Άντονι Μέιν). Ο στόχος που το ΣΚ έθετε για τις φετινές εκλογές ήταν να διατηρήσει την θέση του Stephen Jolly στο Λανγκριτζ (Langridge) και να ενισχύσει την παρουσία του στις άλλες δύο εκλογικές περιφέρειες, Μέλμπα (Melba) και Νίκολς (Nicholls)  

Συνολικά, το ΣΚ, αύξησε τα ποσοστά του από 12,16% (2008) σε 19,59%! Ειδικά τα αποτελέσματα στην περιφέρεια Λάνγκριτζ ήταν εντυπωσιακά! Ο σύντροφος Stephen Jolly  απέσπασε το 34,24% των ψήφων και για δεύτερη συνεχόμενη φορά αναδεικνύεται ο δημοφιλέστερος υποψήφιος, με μεγάλη διαφορά!

Τα αποτελέσματα εξηγούνται από την μακροχρόνια παρουσία στην περιοχή και την σημαντική δουλειά για τα τοπικά ζητήματα στη βάση ενός ανοιχτά σοσιαλιστικού προγράμματος. Δεν είναι τυχαίο που τα μεγαλύτερα ποσοστά του ΣΚ καταγράφηκαν στις περιοχές όπου υπάρχουν οι εργατικές κατοικίες (που παραχωρούνται από το κράτος στα φτωχότερα στρώματα).

Στην περιφέρεια Μέλμπα (όπου οι Εργατικοί έχουν παραδοσιακά τα υψηλότερα ποσοστά), υποψήφιος του ΣΚ ήταν ο σύντροφος Anthony Main. Δεν εξελέγη υποψήφιος αλλά δεδομένου ότι ήταν η πρώτη φορά που το ΣΚ συμμετείχε με υποψήφιο στην περιοχή και ότι ο Anthony πήρε το εντυπωσιακό 11,74% το αποτέλεσμα δεν μπορεί να περιγραφεί παρά σαν μια πολύ μεγάλη επιτυχία!

Ακόμη, στην περιφέρεια Νίκολς, οι υποψήφιοι του ΣΚ διπλασίασαν τα ποσοστά τους και ήρθαν «μια ανάσα» πριν την εκλογή, με λίγες εκατοντάδες ψήφους να υπολείπονται.

Το να αναμετριέται μια οργάνωση λίγων εκατοντάδων με μόνο όπλο την αγωνιστικότητα και τις σοσιαλιστικές ιδέες, με εκπροσώπους μεγάλων κομμάτων και «καραβανάδες» στα μισόλογα τα ψέματα και τη διαπλοκή, δείχνει τη δύναμη των σοσιαλιστικών ιδεών και της συνέπειας στην εξυπηρέτηση των ταξικών, εργατικών συμφερόντων.   

___________________________

1 Σημ: η Αυστραλία είναι ομοσπονδιακό κράτος. Η Βικτώρια βρίσκεται στο νότιο άκρο της και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη από τις 6 πολιτείες της χώρας με 5,2 εκατομμύρια κατοίκους

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα