Array

Αύριο 24ωρη απεργία στη Vodafone – ανακοίνωση του «Ξ»

Ανακοίνωση του «Ξεκινήματος» που μοιράζεται αυτές τις μέρες, ενόψει της νέας 24ωρης απεργίας στη Vodafone αύριο, 25/6

Vodafone: Παίρνεις 300 ευρώ & διεκδικείς κάτι καλύτερο; Απολύεσαι!

Τις προηγούμενες μέρες η Vodafone απέλυσε 2 ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Το Χάρη Σιδέρη και την Βίκυ Κωστοπούλου. Ο Χάρης δούλευε στη Vodafone 4,5 χρόνια και η Βίκυ 2,5.

Τα προσχήματα που η εργοδοσία επέλεξε για να δικαιολογήσει τις απολύσεις ήταν «χαμηλή απόδοση» και «παραβίαση των κανόνων ασφαλείας». Αστεία και αστήρικτα και τα δύο. Η πραγματική αιτία ήταν άλλη.

Και οι δύο ήταν πρωτεργάτες των απεργιών και των κινητοποιήσεων στον χώρο. Παλεύανε για να σταματήσει η επενοικίαση εργαζομένων, για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στη Vodafone τα ίδια δικαιώματα και για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να διασφαλίζει το ύψος των μισθών, τις συνθήκες εργασίας κ.α.

Τι είναι οι επινοικιαζόμενοι εργαζόμενοι

Οι επινοικιαζόμενοι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν σταθερά στη Vodafone αλλά στα χαρτιά δεν φαίνονται ως υπάλληλοι της. Φαίνονται ως υπάλληλοι «εργολαβικών εταιριών» όπως η CQS/Paladino, η Adecco/Atlas, κ.α. οι οποίες νοικιάζουν εργαζόμενους στη Vodafone.

Η ενοικίαση εργαζομένων επιτρέπει στη Vodafone:

• Να πληρώνει τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους με μικρότερους μισθούς από τους υπόλοιπους (300- 500 ευρώ το μήνα καθαρά) και να τους απολύει οποιαδήποτε στιγμή.

• Να Να «σπάει» το προσωπικό της σε πολλές μικρότερες εταιρίες με στόχο οι εργαζόμενοι να είναι διαιρεμένοι και να μην υπάρχουν μαζικοί χώροι όπου να μπορούν να αναπτυχθούν δυνατά σωματεία εργαζόμενων που να διεκδικούν με αξιώσεις.

Τα τελευταία 4-5 χρόνια η Vodafone έχει απολύσει εκατοντάδες «κανονικούς» εργαζόμενους και τους αντικαθιστά με ενοικιαζόμενους. Σήμερα περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα είναι ενοικιαζόμενοι.

Πληρώνει μισθούς πείνας και βγάζει κέρδη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ

Βάζοντας ανθρώπους να δουλεύουν για 300, 400 και 500 η Vodafone έχε επιτύχει να έχει υψηλή κερδοφορία. Για το 2013-2014 τα κέρδη (προ φόρων) της Vodafone ανέρχονται στα 203 εκατ. ευρώ!

Και πού πάνε αυτά τα κέρδη; Στη μητρική εταιρία (η Vodafone είναι πολυεθνική εταιρία) στο εξωτερικό. Ο πλούτος δηλαδή που παράγουν οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν μένει στον τόπο για να επενδυθεί και να βοηθήσει την μελλοντική ανάπτυξη, αλλά φεύγει στο εξωτερικό.

Να απαγορευθεί η επινοικίαση εργαζομένων!

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί πως θα σταματήσει το σύγχρονο δουλεμπόριο που ονομάζεται ενοικίαση εργαζομένων. Σε πρόσφατη συνάντηση 6 σωματείων από τον χώρο της κινητής τηλεφωνίας στο υπουργείο Εργασίας, ο ίδιος ο Π. Σκουρλέτης είχε δεσμευτεί ότι θα παρθούν μέτρα για το ζήτημα της επινοικίασης.

Τώρα είναι η ώρα που τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξεις. Διαφορετικά το κεφάλαιο και οι πολυεθνικές θα πάρουν το μήνυμα ότι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ότι θέλουν και να λειτουργούν σαν ξέφραγο αμπέλι.

Να ανακληθούν οι απολύσεις του Χάρη Σιδέρη και της Βίκης Κωστοπούλου

Ο Χάρης και η Βίκυ συμμετείχαν στην επιτροπή ενοικιαζομένων που είχε δημιουργήσει το επιχειρησιακό σωματείο και παράλληλα προσπαθούσαν να εντάξουν όσο περισσότερους ενοικιαζόμενους μπορούσαν στο σωματείο της Vodafone.

Ο στόχος των απολύσεων είναι να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να μην οργανωθούν στο χώρο τους και στο επιχειρησιακό σωματείο για να μην μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Στις απολύσεις αυτές το πανελλήνιο σωματείο εργαζομένων τη Vodafone απάντησε με απεργία στις 5 Ιουνίου και κάλεσε συνδικάτα, φορείς, κινήσεις αλληλεγγύης σε γειτονιές, οργανώσεις της Αριστεράς και πολίτες να σταθούν στο πλάι του. Η απεργία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ στο κτίριο όπου δούλευαν οι δυο εργαζόμενοι η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική (με την εξαίρεση των προϊσταμένων και των μάνατζερ).

Το σωματείο καλεί σε νέα απεργία στις 25/6 και ζητά την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση όλων μας.

Το πανελλήνιο σωματείο εργαζομένων στη Vodafone διεκδικεί:

• Την άμεση επαναπρόσληψη της Βίκυς Κωστοπούλου και του Χάρη Σιδέρη

• Την κατάργηση του άθλιου καθεστώτος της ενοικιαζόμενης εργασίας, την πρόσληψη των συναδέλφων από την Vodafone για την οποία στην πραγματικότητα εργάζονται

• Τις αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας

• Την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Στείλτε ένα μήνυμα στη Vodafone ενάντια στις απολύσεις και ενάντια στο δουλεμπορικό καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων που χρησιμοποιεί στο facebook: https://www.facebook.com/vodafonegreece,  τηλεφωνικά στο 1283 και προφορικά στα καταστήματα της εταιρίας.

Στείλτε ψηφίσματα συμπαράστασης στο σωματείο εργαζομένων στη Vodafone στο email: [email protected]

593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε