Αυστραλία: «Ναι» στην ισότητα στο γάμο – άλλη μια νίκη του ΛΟΑΤ+ κινήματος

Δύο μήνες διήρκεσε η δημόσια διαβούλευση για την ισότητα στο γάμο (δηλαδή για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται), με τους Αυστραλούς κατά τη διάρκειά της να ψηφίζουν ταχυδρομικά υπέρ ή κατά. Η συμμετοχή ήταν τεράστια με το 79,5% του εκλογικού σώματος να ψηφίζει. Από αυτούς/ες, το 61,6% ψήφισε «ναι», υπέρ δηλαδή της ισότητας στο γάμο! Σε αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι 7.817.247 άνθρωποι στηρίζουν τα ίσα δικαιώματα! Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρωθυπουργός της χώρας Malcolm Turnbull ανακοίνωσε ότι θα καταρτιστεί νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο πριν το 2018!

Το αποτέλεσμα αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό και αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλου/ες όσοι/ες στάθηκαν απέναντι σε αυτή την απαραίτητη μεταρρύθμιση. Τα εκατομμύρια του κόσμου που υποστήριξαν ενεργά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων*, πολλοί/ες για πρώτη φορά στη ζωή τους, αποδεικνύουν την πρόοδο της κοινωνίας! Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση αυτής της μεταρρύθμισης ανήκει στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας.

Προχωρήματα της κοινωνίας

Η συνείδηση της κοινωνίας στην Αυστραλία έχει προχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ενώ παλιότερα υπήρχαν έντονοι προβληματισμοί για το δικαίωμα στο γάμο για τα ΛΟΑΤ+ άτομα, οι ομοφοβικές απόψεις βρίσκονται σε σταθερά καθοδική πορεία τα τελευταία 13 χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 2004, ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας Τζον Χάουαρντ άλλαξε το νόμο περί γάμου με συγκεκριμένο σκοπό να αρνηθεί τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, με το 60% της κοινωνίας σε δημοσκοπήσεις να συμφωνεί με αυτή την αλλαγή. Από τότε μέχρι σήμερα, τα ποσοστά έχουν αντιστραφεί! Και αυτή η σπουδαία επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ακούραστο αγώνα που δίνουν καθημερινά οι ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές/τριες τόσο στην Αυστραλία, όσο και διεθνώς!

Τα πολύ θετικά αποτελέσματα θα αυξήσουν την αυτοπεποίθηση του ΛΟΑΤ+ κινήματος και παράλληλα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα μπροστά για να εξασφαλιστεί και νομικά το δικαίωμα στην ισότητα στο γάμο, αλλά ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα. Το νομοσχέδιο που συζητιέται σήμερα από τους Malcolm Turnbull (σημερινό πρωθυπουργό και πρόεδρο του Φιλελεύθερου Κόμματος), Bill Shorten (ηγέτη του Εργατικού Κόμματος) και τους Πράσινους και πιθανά θα κατατεθεί, είναι γεμάτο με ρήτρες που υποτίθεται ότι προστατεύουν τις «θρησκευτικές ελευθερίες», αλλά στην ουσία διατηρούν μία σειρά από διακρίσεις.

Η δεξιά πτέρυγα του Φιλελεύθερου Κόμματος έχει προτείνει ένα ακόμη χειρότερο νομοσχέδιο που επεκτείνει σημαντικά τις διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων. Κανένα από αυτά τα νομοσχέδια δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από το ΛΟΑΤ+ κίνημα.

Ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας

Έτσι, το ΛΟΑΤ+ κίνημα και όσοι/ες συμμετείχαν στην εκστρατεία υπέρ του «Ναι», είναι αναγκαίο να συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να εξασφαλίσουν ότι η ισότητα στο γάμο θα κερδιθεί χωρίς περιορισμούς και ρήτρες. Παράλληλα, θα πρέπει να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες για να μετατρέψουν τον αγώνα για την ισότητα στο γάμο, σε αγώνα που θα διεκδικήσει και θα κερδίσει ίσα δικαιώματα για όλα τα ΛΟΑΤ+ άτομα σε όλα τα επίπεδα.

Για τους επαναστάτες, τα ίσα δικαιώματα είναι μόνο το πρώτο βήμα. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τα ΛΟΑΤ+ άτομα να κερδίσουν την απελευθέρωσή τους, σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από κάθε μορφής καταπίεση και διακρίσεις.

 

*Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφυλοι, Τράνς

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα