Αυστραλία: επιβάτες και σιδηροδρομικοί επιβάλουν 12 μέρες με δωρεάν μεταφορές!

Διασκευή άρθρου του Reza Sepehr  

Μια μακρόχρονη εκστρατεία του συνδικάτου των σιδηροδρομικών υπαλλήλων υποχρέωσε τελικά την κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία να κάνει αποδεκτό το αίτημα για 12 ημέρες χωρίς εισιτήριο για όλους. Το μέτρο αφορούσε όλα τα μέσα μεταφοράς και διήρκεσε από τις 14 ως τις 26 Απριλίου. Όπως συνηθίζεται όμως, αφού δεν κατάφερε να αποφύγει το να αποδεχτεί το αίτημα, η τοπική κυβέρνηση με δελτίο Τύπου της, προσπάθησε να παρουσιάσει τις ημέρες χωρίς εισιτήριο σαν δική της πρωτοβουλία. Στην ανακοίνωσή της δεν ανέφεραν ούτε λέξη σχετικά με το πώς πάρθηκε αυτή η απόφαση και τον κεντρικό ρόλο που έπαιξαν τα σωματεία των εργαζομένων στα τρένα στην επιτυχία της εκστρατείας.  
 
Έτσι, στις 20 και 21 Απριλίου, μέλη και υποστηρικτές της Ένωσης Σιδηροδρομικών κατέκλυσαν τους δρόμους και μοίρασαν φυλλάδια με τα οποία εξηγούσαν τους λόγους και τα αιτήματα της εκστρατείας τους, αλλά και τον πραγματικό ρόλο που έπαιξαν οι εργαζόμενοι στην επιτυχία της.  

Η κατάσταση της κοινωνίας επιδεινώνεται 

Η δεξιά κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει πολύ χαμηλά στην ατζέντα της τις ανάγκες της κοινωνίας. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχουν συντελεστεί σημαντικές οικονομικές αλλαγές, κυρίως λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Οι πρακτικές επιπτώσεις αυτής της κατάστασης επηρεάζουν πλέον όλο και περισσότερο κόσμο, με τις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, την ώρα που οι μισθοί παραμένουν οι ίδιοι.  
 
Οι εργαζόμενοι στην παιδεία και την υγεία διοργάνωσαν πρόσφατα αρκετές διαμαρτυρίες και απεργίες ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθολογικές βελτιώσεις. Η τοπική κυβέρνηση βέβαια ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά την ίδια στιγμή ο κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντομινίκ Πρατ, έχει διαθέσει 750.000 δολάρια Αυστραλίας (πάνω από 500.000 ευρώ) σε μπόνους και υπερωρίες μελών του κοινοβουλίου που προέρχονται από τον δεξιό / εθνικιστικό χώρο.  

Εκστρατεία συκοφάντησης 

Η εκστρατεία των συνδικάτων αποτελούσε απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει το επιβατικό κοινό εναντίον των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους τον περασμένο Φλεβάρη. Επί εννέα μήνες οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους συμμετείχαν σε σκληρές διαπραγματεύσεις για να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές και καθαρό σιδηροδρομικό δίκτυο. Ωστόσο, αντί να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα τους, η κυβέρνηση αντεπιτέθηκε συκοφαντώντας τους.  

Το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου, την ώρα που οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι μαθητές σκόπευαν να χρησιμοποιούσαν μαζικά τα τρένα για να πάνε στη δουλειά ή στα σχολεία και τις σχολές τους, βρήκαν τις εισόδους των σταθμών κλειστές. Η πρόσβαση στο σιδηροδρομικό δίκτυο είχε αποκοπεί και τα δρομολόγια είχαν ακυρωθεί με απόφαση της κυβέρνησης. Μετά από αυτή την επιθετική και αχρείαστη ενέργεια, σε μια εκστρατεία συκοφάντησης με συμμάχους τα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση κατηγόρησε τους εργαζόμενους στα τρένα ότι ήταν αυτοί που προκάλεσαν τη μαζική αναστάτωση.  

Βρώμικο σχέδιο ενάντια στους εργαζόμενους 

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν αποκαλύπτουν το βρώμικο σχέδιο της κυβέρνησης. Στις 15 Φεβρουαρίου η διοίκηση των σιδηροδρόμων σε συνάντηση με τα συνδικάτα, υποσχέθηκε να απαντήσει στα πιο σημαντικά αιτήματα των εργαζομένων μέσα σε δύο ημέρες και να ορίσει έναν διαμεσολαβητή που θα ήταν αποδεκτός και από τις δύο πλευρές. Στις 17 Φεβρουαρίου η τοπική κυβέρνηση και η διοίκηση των σιδηροδρόμων, φοβούμενη το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων, κατάφερε να πάρει δικαστική απόφαση απαγόρευσης των απεργιών των σιδηροδρομικών. Στις 19 Φεβρουαρίου ωστόσο, εργαζόμενοι και διοίκηση κατέληξαν σε συμφωνία, επομένως τα συνδικάτα συμφώνησαν να αποσύρουν κάποιες από τις αποφασισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις τους και η διοίκηση συμφώνησε να αποσύρει την αίτηση απαγόρευσης των απεργιών.  
 
Παρά την προαναφερθείσα συμφωνία, στις 20 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας αθέτησε την υπόσχεσή της και κατέθεσε εκ νέου αίτηση για απαγόρευση των απεργιών, παρά το γεγονός ότι ο ανεξάρτητος «Επίτροπος Δίκαιης Εργασίας» εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. Τελικά ο επίτροπος όρισε ακρόαση για το πρωί της 21ης Φλεβάρη.  
 
Την ίδια μέρα η διοίκηση ακύρωσε όλα τα δρομολόγια των τρένων και όταν οι εργαζόμενοι έφτασαν στους σταθμούς για να πιάσουν δουλειά βρήκαν απέναντί τους κλειδωμένες πύλες. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν ένα παιχνίδι συκοφάντησης, κατηγορώντας τους εργαζόμενους ότι προκάλεσαν αυτή τη διακοπή.  
 
Τα βρώμικα κόλπα των κυβερνήσεων εναντίον των εργαζομένων είναι μια συνηθισμένη πρακτική σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, εργαζόμενοι και επιβατικό κοινό κατάφεραν να αποτρέψουν τα σχέδια τους και να κερδίσουν το αίτημα των 12 ημερών χωρίς εισιτήριο! Σίγουρα έχουν μπροστά τους ακόμη πιο σημαντικές μάχες και νίκες! 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα