Αττική: σημαντικές επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς

Του Κυριάκου Χάλαρη

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Αριστερά κατέγραψε μια δυναμική παρουσία στο Δήμο Αθήνας, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες μια σειρά δήμων στην Αττική καθώς και η ίδια η Περιφέρεια κερδίζονται από δυνάμεις της Αριστεράς. 

Ακόμα και αν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων (δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές) δεν δημιουργούν προϋποθέσεις ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων, ένα συμπέρασμα που μπορεί άμεσα να βγει είναι το εξής: στην Αττική, στην περιφέρεια αλλά και σε μια σειρά δήμων, δημιουργούνται ευκαιρίες για το χώρο της Αριστεράς. Ευκαιρίες που μπορούν, αν αξιοποιηθούν, να ανοίξουν το δρόμο στο εργατικό κίνημα ώστε να ξαναμπεί στο προσκήνιο και να καταφέρει νίκες.

Η νίκη της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, παρά την συμβιβαστική, μετριοπαθή και καθόλου ριζοσπαστική πολιτική που η ίδια αντιπροσωπεύει, είναι σημαντική γιατί ο συνδυασμός της βρέθηκε αντιμέτωπος με ολόκληρο το μνημονιακό μπλοκ και κέρδισε.  

Αυτή η επιτυχία επιτρέπει στις δυνάμεις της Αριστεράς, του συνόλου της Αριστεράς και ειδικά σε επίπεδο βάσης, να μπουν στη μάχη ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, να προστατέψουν την κοινωνία από τη διείσδυση των μεγάλων συμφερόντων και να γίνουν η ομπρέλα υποστήριξης τοπικών και δημοτικών κινημάτων σαν αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στην Κερατέα, το Γραμματικό, στο Ελληνικό και αλλού.

Την ίδια ώρα αρκετοί δήμοι κερδήθηκαν από την Αριστερά. Οι δήμοι Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αγίας Παρασκευής, Ζωγράφου, Αιγάλεω, Καισαριανής, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περάματος κερδήθηκαν από συνδυασμούς που στηρίχθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Πετρούπολη και το Χαϊδάρι από το ΚΚΕ. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε τη Νέα Ιωνία που ο Δήμος μένει στην Αριστερά για δεύτερη συνεχόμενη φορά. 

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζουν δύο ακόμα περιπτώσεις δήμων που κερδήθηκαν από παρατάξεις της Αριστεράς με πολύ αιχμηρό και ριζοσπαστικό λόγο και πρόγραμμα. Η Φιλαδέλφεια που κερδήθηκε από την παράταξη Δύναμη Πολιτών που υποστηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και που δέχθηκε σκληρό πόλεμο και λόγω της θέσης της για το γήπεδο της ΑΕΚ. Το Χαλάνδρι με την Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου, μια ιστορική για την πόλη παράταξη που έχει μια μοναδική ιδιομορφία: ήταν η μόνη παράταξη που υποστηρίχθηκε από δυνάμεις και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Σχεδίου Β και των Οικολόγων. 

Προφανώς οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που είχαν οι δυνάμεις της Αριστεράς να κερδίσουν ακόμα περισσότερα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Η διάσπαση των δυνάμεών τους στοίχισε σε μια σειρά περιοχές ακόμα και το να μπουν στο δεύτερο γύρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ίλιον όπου η διάσπαση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε στο δεύτερο γύρο μόνο τις μνημονιακές δυνάμεις.

Παρόλα αυτά οι βάσεις για σημαντικές ανατροπές στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν μπει. Ένα δίκτυο Αριστερών Δήμων με την Περιφέρεια στα χέρια της Αριστεράς μπορεί στην πράξη να αμφισβητήσει το Μνημόνιο και τον Καλλικράτη. Μπορεί να παίξει ρόλο στη δημιουργία και υποστήριξη διαδημοτικών κινημάτων που θα υπερασπίζονται τους εργαζόμενους ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές.

Το Ξεκίνημα στις δημοτικές

Δήμος Αθήνας

Το Ξεκίνημα συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο  της Ανοιχτής Πόλης με υποψήφιο διαμερισματικό σύμβουλο για το 5ο διαμέρισμα το σ. Θοδωρή Αναστόπουλο

Στο 5ο διαμέρισμα η Ανοιχτή Πόλη και ο Γ. Σακελλαρίδης ήρθαν πρώτοι και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο.

Μοιράσαμε κοντά στις 9 χιλιάδες κεντρικές προκηρύξεις του «Ξ» και άλλες τόσες ειδικά για το 5ο διαμέρισμα, πόρτα-πόρτα σε όλες τις γειτονιές του 5ου (Λαμπρινή-Πατήσια-Α.Ελευθέριο-Προμπονά) στις λαϊκές αγορές, στα σούπερ μάρκετ, κλπ. Οργανώσαμε στις 9/5 μια πολύ πετυχημένη αντιφασιστική εκδήλωση στο συνεργατικό καφενείο Μανταλάκι με την τοπική αντιφασιστική επιτροπή Πατησίων-Λαμπρινής στην οποία συμμετείχαν πάνω από 60 άτομα.

Ακόμα δεν ξέρουμε τον αριθμό των σταυρών του σ. Αναστόπουλου καθώς από το Πρωτοδικείο μας ενημέρωσαν ότι η σχετική ανάρτηση θα γίνει κατά τα τέλη του μήνα. Όμως όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι θα πάει πολύ καλά καθώς τα πρώτα στοιχεία από 8 εκλογικά τμήματα σε σύνολο 139 αναφέρουν ότι έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 40 σταυρούς. 

Νέα Ιωνία 

Στη Νέα Ιωνία Αττικής το Ξεκίνημα συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της Ενότητας για τη Νέα Ιωνία με επικεφαλής τον Ηρακλή Γκότση, με υποψήφια δημοτική σύμβουλο τη Μιρένια Σιώκου

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μοιράστηκαν γύρω στις 15.000 κεντρικές και τοπικές προεκλογικές προκηρύξεις του «Ξ» ενώ μοιράστηκαν και αρκετές χιλιάδες του ΣΥΡΙΖΑ και της Ενότητας. 

Έγιναν εξορμήσεις πόρτα-πόρτα σε γειτονιές της Νέας Ιωνίας, εξορμήσεις με μοίρασμα υλικού στους σταθμούς του ηλεκτρικού, σε εργασιακούς χώρους και καταστήματα. 

Διοργανώσαμε μια εκδήλωση, ως μέλη της Πρωτοβουλίας των 1000, για τη διαχείριση των απορριμάτων και παίξαμε ρόλο στο να στηθεί αντιφασιστική επιτροπή στη Νέα Ιωνία, η οποία οργάνωσε και σχετική ιδρυτική εκδήλωση. 

Το αποτέλεσμα, κοντά στους 200 σταυρούς (δεν έχουν βγει ακόμα τα τελικά) παρόλο που δεν μας δίνει θέση στο δημοτικό συμβούλιο, εκτιμούμε ότι είναι μια πολύ θετική καταγραφή που μας δίνει μια βάση να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε τη δράση μας στην περιοχή.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,179ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα