Διαχρονικά στο χώρο του αθλητισμού έχουμε δει πολλές ρατσιστικές συμπεριφορές κι επιθέσεις όπως ανάρτηση πανό με ναζιστικό ή ακροδεξιό περιεχόμενο και αποδοκιμασίες ή χειρονομίες, που βασίζονται κυρίως στο χρώμα του δέρματος και την καταγωγή, απέναντι σε οπαδούς αλλά και στους ιδίους τους παίκτες. Οι επιθέσεις αυτές ανεξάρτητα της έντασης τους δεν είχαν ωθήσει τους συμμετέχοντες ή τις ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε ουσιαστικές δράσεις πέρα από σλόγκαν για τα μάτια του κόσμου (βλ. Say no to racism)
Ωστόσο η κατάσταση αυτή φαίνεται σιγά σιγά να αλλάζει.
Μάρτυρες μιας ακόμη τέτοιας ρατσιστικής επίθεσης γίναμε την Τρίτη 8 Δεκέμβρη, όταν στο 14o λεπτό του παιχνιδιού αναμεσά στην Παρί σεν Ζερμέν και την Μπασακσεχίρ, ο βοηθός προπονητή της τούρκικης ομάδας, Πιερ Ουεμπό έγινε έξαλλος με τον τέταρτο διαιτητή ο οποίος, τουλάχιστον δύο φορές, τον αποκάλεσε «νέγρο».
Ωστόσο αυτή την φορά, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες από την μεριά τον συμμετεχόντων, με πρωτοπόρο τον Ντεμπά Μπα να διαμαρτύρεται λέγοντας:
«Ποτέ δεν λέτε “αυτός ο λευκός”, απλά λέτε “αυτός ο άντρας”, γιατί όταν μιλάτε για έναν μαύρο, αναφέρετε το χρώμα του δέρματος του;».
Ο Ουεμπό αποβλήθηκε και η Μπασακσεχίρ αποφάσισε να αποχωρήσει από τον αγώνα, ζητώντας να αλλάξει ο τέταρτος διαιτητής για να ξαναπαίξει. Το ίδιο έπραξαν και οι παίκτες της Παρί. Αυτό όμως δεν συνέβη, με συνέπεια η UEFA να αποφασίσει, έστω και καθυστερημένα και έχοντας εκτεθεί με την όλη στάση της, την αναβολή της αναμέτρησης. Το παιχνίδι ορίστηκε για την επόμενη ημέρα και ξεκίνησε από το σημείο της διακοπής, έχοντας άλλη διαιτητική τετράδα.
***
Άλλη μια φορά όπου οι παίκτες και οι παράγοντες αντέδρασαν ήταν φέτος το καλοκαίρι όταν, μετά το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας με τον πυροβολισμό του Αφροαμερικανού Τζέικομπ Μπλέικ στο Ουισκόνσιν, οδήγησε τους Μιλγουόκι Μπακς στην ιστορική απόφαση να μην κατέβουν στο πέμπτο παιχνίδι με τους Ορλάντο Μάτζικ (26/08/2020) ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Δεν βγήκαν στο παρκέ για προθέρμανση, κλειδώθηκαν στα αποδυτήρια και εκεί πάρθηκε η απόφαση να μην αγωνιστούν. Οι παίκτες των Μπακς αποφάσισαν να μην κάνουν δηλώσεις και μετά την κίνηση αυτή αποχώρησαν και οι Μάτζικ, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως δεν θα δεχτούν να πάρουν τη νίκη στα χαρτιά.
Ακολούθησαν και οι υπόλοιπες ομάδες με αποτέλεσμα να αναβληθούν όλα τα παιχνίδια για το επόμενο τριήμερο.
Μας χαροποιούν ιδιαίτερα οι αντιδράσεις αυτές, αν σκεφτεί κανείς πως μόλις πριν σχεδόν έναν χρόνο, ο επιθετικός της Πόρτο, Μούσα Μαρεγκά εγκατέλειψε το γήπεδο και κατήγγειλε τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας για ρατσισμό (17/2/2020). Τότε ο –αφρικανικής καταγωγής– επιθετικός είχε τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα και όλοι προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν μειώνοντας την σημασία του περιστατικού.
Ο ίδιος με ανάρτηση του είπε ειρωνικά:
«ευχαριστώ τους διαιτητές που δεν με υπερασπίστηκαν και μου έδωσαν μια κίτρινη κάρτα επειδή υπερασπίστηκα το χρώμα του δέρματός μου».
***
Οι αντιδράσεις που είδαμε από τους αθλητές, στα πιο πρόσφατα γεγονότα ρατσιστικών επιθέσεων είτε εντός είτε εκτός των αγωνιστικών χώρων, είναι μια θετική εξέλιξη για τον κόσμο των αθλημάτων.
Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πλειοψηφία τέτοιων περιστατικών περνάει απαρατήρητη και οι αθλητές πολλές φορές επαναπαύονται στα παχυλά εισοδήματά τους αδιαφορώντας για τα κοινωνικά θέματα όπως ο ρατσισμός.
Η ακροδεξιά που παραδοσιακά, εκμεταλλεύεται γεγονότα για να χτίσει τις δυνάμεις της μέσα στα γήπεδα, τα τελευταία χρόνια δείχνει λιγότερό διστακτική μέσω του ιδεολογικού μηχανισμού του «no politica» και τις πλάτες των διοικήσεων στις περισσότερες περιπτώσεις. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μια απόδραση από την πραγματικότητα αλλά μέρος της. Με τη λογική του «no politica» προσπαθούν να περάσουν την λογική της υποταγής όταν αφορά ζητήματα ισότητας και δικαιωμάτων, αφού το «no politica» παραγκωνίζεται όταν για παράδειγμα ο εκάστοτε πρόεδρος της ομάδας κατεβαίνει υποψήφιος με κάποιο κόμμα ή όταν πρόκειται για ακροδεξιά συνθήματα και πρακτικές.
Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στον αθλητισμό και θα πρέπει οι αθλητές και όσοι ασχολούνται με τον χώρο, να παίρνουν θέση απέναντι σε τέτοιου είδους περιστατικά και να καταγγέλλουν δημόσια τις ακροδεξιές-ρατσιστικές πολιτικές.
ΥΓ: To «Shut up and dribble» («Σκάσε και ντρίμπλαρε») αναφέρεται σε δήλωση της συντηρητικής τηλεοπτικής παρουσιάστριας και μέλους του ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ Λάουρα Ίγκραχαμ ενάντια σε πολιτικά σχόλια του μπασκετμπολίστα του NBA ΛεΜπρον Τζέιμς.