Αθήνα, 5ο διαμέρισμα: Σχετικά με το Πολιτιστικό Κέντρο της Θεοτοκοπούλου 34

12080869_10153654609766649_846679014_n-jpg
Του Γιώργου Λυγουριώτη

 

 

Την Παρασκευή 28 Απρίλη, η δημοτική αρχή της Αθήνας κάλεσε σε ανοιχτή σύσκεψη στο 5ο Διαμέρισμα, προκειμένου να συζητηθεί η αξιοποίηση του αποκατεστημένου διατηρητέου κτιρίου στην οδό Θεοτοκοπούλου 34, στα Πατήσια.

poli1-thumb-large

Στο κάλεσμα του δήμου, ανταποκρίθηκαν μια σειρά από τοπικούς φορείς: Ο «Εμπορικός Σύλλογος Πατησίων ”Αλυσίδα”» η κίνηση «Δράση για την Κοινωνία, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής» η «Κατάληψη Πάτμου & Καραβία» το «Στέκι εργαζομένων και νεολαίας» το «Π – Χώρος Κινημάτων, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού» κ.α. Επιδίωξη όλων αυτών να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στη συζήτηση για τα σχέδια του Δήμου.

Ένα ιστορικό του χώρου

Το διώροφο νεοκλασικό κτίριο χτίστηκε στη δεκαετία του ’20 σε ένα περιβόλι έκτασης 3,3 στρεμμάτων. Το 1967, δίπλα στο σπίτι χτίστηκε ο θερινός κινηματογράφος Α-Β. Το 1982 ο κινηματογράφος σταμάτησε να λειτουργεί και εγκαταστάθηκε στο χώρο συνεργείο αυτοκινήτων.

Το 1997, το σύνολο της έκτασης και των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτή, αγοράστηκε από εργολάβους με σκοπό την τσιμεντοποίησή του, αλλά το 2000 κηρύχθηκαν διατηρητέα. Ο κινηματογράφος όμως στη συνέχεια αποχαρακτηρίστηκε, για να σωθεί τελικά χάρη στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, που διεκδικούσαν το χαρακτηρισμό όλων των κτισμάτων ως διατηρητέων και την ανάπτυξη του πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο.

Στο τέλος του 2005, το κτήμα και τα ακίνητα αγοράστηκαν από το Δήμο Αθηναίων, το νεοκλασικό αποκαταστάθηκε αλλά εκκρεμεί η διαμόρφωση του υπόλοιπου ακάλυπτου χώρου και η αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην κινηματογράφου.

Τι έγινε στη σύσκεψη

Η αντιδήμαρχος Ζέπου, ενημέρωσε από την αρχή ότι σύμφωνα μα τους όρους ένταξης στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το κτίριο προορίζεται να λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο. Αλλά ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου για τα επόμενα 5 χρόνια. Έτσι η μόνη εφικτή λύση από την πλευρά του δήμου είναι να παραχωρηθεί σε τοπικό φορέα, που θα αναλάβει αυτόματα και τα λειτουργικά έξοδα.

Ταυτόχρονα, ενώ καλούσε τους τοπικούς φορείς για να συζητήσουν το θέμα, μας πληροφόρησε ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη δεν θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, παρά μόνο συμβουλευτικό, καθώς τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο δήμαρχος Γ. Καμίνης.

Αυτό όμως που ξάφνιασε και εξόργισε ακόμη περισσότερο τους παρευρισκόμενους, ήταν η ανακοίνωση που έκανε η Ζέπου, ότι η Ένωση Αποφοίτων του Λεοντείου Λυκείου (ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος) έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβει την διαχείριση του κτιρίου, με μια «πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση». Και, αμέσως μετά, η αντιδήμαρχος έδωσε τον λόγο στο κ. Μαμαλή, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου..

Στην ουσία δηλαδή, δεν έγινε μια συνάντηση για να συμμετάσχουν οι τοπικοί φορείς στο σχέδιο διαμόρφωσης και αξιοποίησης του χώρου, αλλά μια συνάντηση στην οποία ο Δήμος ενημέρωσε για μια ήδη ειλημμένη απόφαση, καλώντας τους τοπικούς φορείς απλά να τη νομιμοποιήσουν.

Όπως ήταν λογικό, οι τοπικοί φορείς μαζί με μια μερίδα τοπικών συμβούλων εναντιώθηκαν στο σχέδιο. Το κύριο ερώτημα ήταν ένα: πως ήταν δυνατό να είναι ενήμερη η Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου για τα σχέδια που είχε ο Δήμος Αθηναίων για το συγκεκριμένο κτίριο να έχει καταρτίσει σχέδια και προτάσεις και οι τοπικοί φορείς, οι εκλεγμένοι τοπικοί σύμβουλοι και οι κάτοικοι να μην έχουν ιδέα;

Ο κος Μαμαλής απάντησε πως ανακάλυψαν το θέμα μετά από… ψάξιμο στο διαδίκτυο. Έμαθαν δηλαδή ότι ο Δήμος επισκεύασε το κτίριο και πήραν την πρωτοβουλία να έρθουν σε επαφή μαζί του, προκειμένου να παρουσιάσουν την πρότασή τους.

Κάτω από τις συνεχόμενες πιέσεις και τις διαμαρτυρίες από τους τοπικούς φορείς, είπε ότι ακόμα… δεν έχει πάρει την έγκριση του Δ.Σ. της Ένωσης! Με άλλα λόγια ότι έλεγε εκεί δεν εκπροσωπούσαν καν την Ένωση των Αποφοίτων της Λεοντίου!

Η αντιδήμαρχος Ζέπου, κάτω από την πίεση που ασκήθηκε από τους φορείς της περιοχής, αναγκάστηκε να καλέσει σε νέα σύσκεψη, όπου ο κάθε φορέας θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τον χαρακτήρα του πολιτιστικού κέντρου.

Έγινε καθαρό, ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για παραχώρηση του κτιρίου στη συγκεκριμένη Ένωση, με το Δήμο απλά να ανακοινώνει τα σχέδιά του και να περιμένει από τους τοπικούς φορείς να τη στηρίξουν. Αναπόφευκτα, το μυαλό όλων πηγαίνει στο ότι η συμφωνία έγινε κάτω από το τραπέζι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του ιδιωτικού σχολείου.

Ένας χώρος για τις ανάγκες των κατοίκων

Αυτό που πρέπει να γίνει στην επόμενη σύσκεψη, είναι οι τοπικοί φορείς και συλλογικότητες των Πατησίων που δίνουν καθημερινά αγώνες και εμπλέκονται με τα τοπικά κινήματα, να καταθέσουν από κοινού μια εναλλακτική πρόταση και να παλέψουν για την υλοποίησή της. Μια πρόταση που να εμπλέκει ουσιαστικά την τοπική κοινωνία στη διαχείριση και την αξιοποίηση του χώρου, που μπορεί να αποτελέσει έναν πραγματικά ανοιχτό, ελεύθερο χώρο πολιτισμού και επαφής με τη φύση, σε μια εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή, κυριολεκτικά πνιγμένη στο τσιμέντο.

Η πρόταση αυτή πρέπει να προβλέπει ότι το πολιτιστικό κέντρο, θα το διαχειρίζονται οι ίδιοι οι τοπικοί φορείς, μέσα από ένα αντιπροσωπευτικό διασυντονιστικό και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας με πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις αλληλεγγύης κοκ, παράλληλα, πρέπει να δοθεί η μάχη για την ανάπτυξη του πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου στην οδό Θεοτοκοπούλου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα