Άσυλο, σίτιση, στέγαση και άλλα… παραμύθια

Ανακοίνωση της «Ρωγμής» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (http://rwgmiioniou.wordpress.com)

Την Πέμπτη 3/08/2012 η πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου και υποψήφια στην έκτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κ. Αναστασία Σαλή-Παπασαλή έδωσε εντολή στις δυνάμεις της αστυνομίας να εισέλθουν στον χώρο του πανεπιστημίου. Οι αστυνομικοί όχι μόνο εισήλθαν στο χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά κινήθηκαν και εναντίον φοιτητών οι οποίοι αντέδρασαν στην άρση του, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το άσυλο δεν υπάρχει πια και μην ακούτε τέτοια παραμύθια».

Στη συνέχεια, ενώ οι εργάτες τους οποίους είχε μισθώσει η πρυτανική αρχή για να αδειάσουν το Στέκι Φοιτητών πετούσαν τα πράγματα των φοιτητών στα σκουπίδια, οι αστυνομικοί απείλησαν έναν φοιτητή ότι θα χρειαστεί δικηγόρο και αυτός και οι φίλοι του.  Η πρύτανης του πανεπιστημίου που μπορεί όλο το χρόνο να απουσίαζε από τις συγκλήτους, είτε για άγνωστους λόγους, είτε για να προετοιμάζει την προεκλογική της καμπάνια, βρισκόταν στο χώρο και κρατούσε μια πολύ προκλητική στάση εναντίον των φοιτητών δίνοντας εντολές στους εργαζόμενους να πετάξουν όλα τα πράγματα και να μην αφήσουν κανέναν φοιτητή να πλησιάσει.

Η στάση της πρυτανικής αρχής και πιο συγκεκριμένα της ίδιας της πρυτάνεως από τη στιγμή της εκλογής της είναι απαράδεκτη. Η κ. Σαλή-Παπασαλή είναι παντελώς απούσα από τις διαδικασίες του πανεπιστημίου, ενώ αδιαφορεί πλήρως για τα σοβαρά ζητήματα που πλήττουν τους φοιτητές, όπως είναι η σίτιση και η στέγαση. Τη χρονιά που μας πέρασε οι φοιτητές δεν είχαν στέγαση την περίοδο της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου και απ’ ότι φαίνεται δεν θα έχουν ούτε και φέτος. Παρ’ όλα αυτά, όταν η κυρία πρύτανης ερωτήθηκε σχετικά με αυτό η  απάντηση της ήταν απλώς: «Όντως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη στέγαση των φοιτητών». Παράλληλα, σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου αναφέρεται πως το ζήτημα της σίτισης και της στέγασης δεν έχει ακόμη διευθετηθεί «για οικονομικούς λόγους».

Επιπλέον, σε όσες Συγκλήτους προέδρευε η κ. Σαλή-Παπασαλή η όλη διαδικασία διεξαγόταν σε ένα κλίμα τρομοκρατίας. Η πρύτανης απέφευγε την ψήφιση άλλων προτάσεων πλην των δικών της, δεν έβαζε στα θέματα της συγκλήτου προτάσεις που κατέθεταν άλλα μέλη και διέκοπτε επανειλημμένα καθηγητές με τις απόψεις των οποίων διαφωνούσε μην αφήνοντάς τους να ολοκληρώσουν. Όσον αφορά την ημερομηνία της Συγκλήτου, αυτή ανακοινωνόταν μόλις δύο μέρες πριν ώστε να μην μπορούν τα υπόλοιπα μέλη της να προετοιμαστούν κατάλληλα!

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω η κυρία πρύτανης χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των φοιτητών του Ι.Π.  μέσω του γραφείου δημοσίων σχέσεων για να μας ενημερώσει ότι είναι τιμή μας που κατεβαίνει με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας!

Το Σεπτέμβρη η επίθεση που μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση και τα κυβερνητικά τσιράκια της στο πανεπιστήμιο θα είναι πολύ μεγάλη. Εκτός από τις περικοπές στη "δημόσια δωρεάν" σίτιση και στέγαση των φοιτητών βρίσκεται στα σκαριά και η θέσπιση διδάκτρων όχι μόνο στα μεταπτυχιακά προγράμματα, πράγμα που ισχύει ήδη, αλλά και σε προπτυχιακό επίπεδο. Οι επιχειρηματίες θα μπουν στις σχολές μας ελέγχοντας τα πάντα ανάλογα με το συμφέρον τους, μέσω των νέων «Συμβουλίων Διοίκησης».

Σε όλα αυτά η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι φοιτητές οφείλει να είναι η μαζική ανυπακοή και αντίσταση στο νέο νόμο για την παιδεία που επιτάσσει το ξεπούλημα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Πρέπει ακόμη να σταθούν στο πλευρό των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων του πανεπιστημίου οι οποίοι πλήττονται από τον ίδιο νόμο και του εργατικού κινήματος, έτσι ώστε οι αγώνες μας να είναι νικηφόροι.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα