Αστυνομοκρατία και μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!


Σχόλιο από το Ξεκίνημα

Ένα νέο «Σώμα Ελέγχου Εισιτηρίων» θα κάνει την εμφάνισή του από τον Απρίλη στα ΜΜΜ της Αττικής. Το νέο Σώμα θα αποτελείται από μεικτά κλιμάκια υπαλλήλων του ΟΑΣΑ και αστυνομικούς. Γι’ αυτό το σκοπό 60 αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ και 30 δημοτικοί αστυνομικοί θα αποσπαστούν στον ΟΑΣΑ.

 

Η αναγόρευση της μη πληρωμής εισιτηρίου σε πταίσμα δεν στάθηκε ικανή να τρομοκρατήσει τους επιβάτες και να σταματήσει το κίνημα «δεν πληρώνω» στα ΜΜΜ. Άλλωστε ο νέος νόμος ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς οι υπάλληλοι του ΟΑΣΑ δεν είχαν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν όσους αρνούνταν να πληρώσουν εισιτήριο και να τους οδηγούν στο αυτόφωρο. Για να λύσει το «πρόβλημα» αυτό αλλά κυρίως για να εντείνει την τρομοκρατία ενάντια στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής, η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει τα ΜΜΜ σε κινητά αστυνομικά τμήματα.

 

«Σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία» φωνάζουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία στις πορείες. Τώρα αστυνομία θα υπάρχει και στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τους συρμούς του τραμ, του ηλεκτρικού και του μετρό. Και αύριο τι; Μια διμοιρία ΜΑΤ σε κάθε στάση;

 

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων την ίδια στιγμή που απολύουν χιλιάδες συμβασιούχους και παγώνουν τις προσλήψεις στην υγεία, την παιδεία κοκ, προσλαμβάνουν μαζικά αστυνομικούς και δημιουργούν νέα σώματα ασφαλείας. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι οδηγώντας την κοινωνία στη φτώχεια και την εξαθλίωση θα έρχονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με όλο και πιο μαζικά, σκληρά και οργισμένα κινήματα. Κινήματα που δεν θα μπορούν να ελέγξουν μέσα από τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Κινήματα όπως αυτό του «δεν πληρώνω», που αναπτύσσεται και επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς, έχει ήδη τη στήριξη του 56% της ελληνικής κοινωνίας και έχει χαρακτηριστεί από τα διεθνή ειδησιογραφικά μέσα(*) ως «η σημαντικότερη απειλή για την κυβέρνηση».

 

Σ’ αυτή, στη «σημαντικότερη απειλή για την κυβέρνηση» πρέπει να επενδύσουμε όλοι σήμερα για να αντιμετωπίσουμε τον κοινό μας εχθρό: την Κυβέρνηση και την Τρόικα, που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τίποτε όρθιο σ’ αυτή την κοινωνία. Το κίνημα του «δεν πληρώνω» πρέπει να συνεχίσει να μαζικοποιείται και να επεκτείνεται.

Την ίδια στιγμή τα παναθηναϊκά συντονιστικά των διαφόρων επιτροπών που έχουν δημιουργηθεί πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται και να βρουν κοινό βηματισμό. Η μαζικοποίηση του κινήματος και ο συντονισμός όλων των επιτροπών είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την νέα εκστρατεία τρομοκρατίας και καταστολής που εξαπολύει η κυβέρνηση. Με απλά λόγια: δεν μπορούν να μας συλλάβουν όλους. Αντιθέτως, όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε και τους νόμους και τα σχέδιά τους. Όταν τα κινήματα μαζικοποιούνται δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός καταστολής που να μπορεί να τα σταματήσει. Αυτό αποδεικνύουν σήμερα οι εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη. Αυτό έχει αποδειχτεί και πολλές φορές στο παρελθόν. Αρκεί να θυμηθούμε ότι η Μάργαρετ Θάτσερ, η πρωθυπουργός που πέρασε τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα σε όλη τη Δ. Ευρώπη τη δεκαετία του 80, έπεσε από ένα κίνημα άρνησης πληρωμής: το κίνημα άρνησης πληρωμής του κεφαλικού φόρου (poll tax).

(*) Βλ. www.xekinima.org, 5/3/2011, Reuters: το κίνημα «Δεν Πληρώνω» η σημαντικότερη απειλή για την ελληνική κυβέρνηση

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα