«Ασπίδα του Δαυίδ»: άλλη μια ιστορία εργοδοτικής αυθαιρεσίας…

Του Αντώνη Δημάκη

Η «Ασπίδα του Δαυίδ» είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που ασχολείται με παιδιά στο αυτιστικό φάσμα (διάχυτες διαταραχές της ανάπτυξης). Λειτουργεί από το 2007, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και έχει κέντρα σε Αθήνα (Υμηττό) Βόλο, Χανιά και Χαλκίδα.

Παρακάτω ακολουθεί καταγγελία 15 εργαζομένων στην «Ασπίδα του Δαυίδ» για την τρομοκρατία και τις πιέσεις που ασκεί η Διοίκηση του ΝΠΙΔ, για μια σειρά παράνομες πράξεις κ.α. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πιέσεις σε εργαζόμενους να υπογράψουν νέες συμβάσεις με μειωμένα δικαιώματα (είτε 6ωρες αντί 8ωρες αορίστου χρόνου αποποιούμενοι προϋπηρεσίες, επιδόματα κλπ. είτε συμβάσεις έργου με αυτασφάλιση).

Η καταγγελία των εργαζόμενων έχει γνωστοποιηθεί και στο Υπουργείο Υγείας. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το τελευταίο από μια σειρά καταγγελιών και πληροφοριών για εκμετάλλευση, τρομοκρατία, επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων και κακοδιαχείριση των χρημάτων που το Υπουργείο Υγείας κατευθύνει στα ΝΠΙΔ που βγαίνουν στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα [1] [2] [3].

Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ να πάρει θέση ανοιχτά και δημόσια για αυτά τα φαινόμενα. Να κάνει πραγματικούς ελέγχους και όχι εικονικούς όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, λαμβάνοντας επιτέλους σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες των εργαζόμενων. Να τιμωρήσει παραδειγματικά τις διοικήσεις αυτές και να υπερασπιστεί με πράξεις και όχι μόνο στα λόγια τα εργατικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών.

Ακολουθεί η καταγγελία των εργαζομένων

Είμαστε μια ομάδα εργαζόμενων που δουλεύουμε σε μία Μ.Κ.Ο. ειδικής αγωγής με παιδιά με αυτισμό που λέγεται «Ασπίδα του Δαυίδ», η οποία εδρεύει στον Υμηττό, Μελιτίνης 8 και Ελευθερωτών 27, με εκπρόσωπό του την κυρία Δελεφέ Λυγερή.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες εκτυλίχθηκαν συγκεκριμένα γεγονότα τα οποία μας ώθησαν να αναζητήσουμε πληροφορίες για την ορθή λειτουργία του κέντρου. Μέρα με την μέρα υποπτευόμαστε όλο και περισσότερα για την ορθή λειτουργία και την οικονομική διαχείριση του φορέα. Ενώ ταυτόχρονα, η διοίκηση δεν παρέχει επίσημα έγγραφα προς διάψευση των αμφιβολιών μας. Παράλληλα, ασκείται έντονη πίεση στους εργαζομένους, με σκοπό να υιοθετήσουμε παράνομες πρακτικές.

          

Πιο συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος ξεκίνησε ανακοινώνοντας μας αλλαγή συμβάσεων από αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης σε ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης, παρ’ αυτά οι ώρες εργασίας μας θα παρέμεναν σταθερές (8ωρο) και θα μας έκλεβε τα μισά ένσημα του Ι.Κ.Α.

Αρνηθήκαμε, παρ’ όλες τις δυσβάσταχτες απειλές για μείωση του προσωπικού. Μια εβδομάδα αργότερα, προσπάθησε να μας επιβάλλει (ξανά με έντονες απειλές) πάλι τις ίδιες συμβάσεις, αλλά αυτή τη φορά αορίστου χρόνου.

Τότε πραγματοποιήθηκαν απολύσεις τριών ατόμων και οι πιέσεις συνεχίστηκαν προσπαθώντας να μας επιβάλλει την υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων, στις οποίες θα δηλώνουμε ότι αιτούμεθα άδειες άνευ αποδοχών, για προσωπικούς λόγους, παρόλο που παρείχαμε πλήρη εργασία, με σκοπό να καταβάλει λιγότερες εισφορές στο Ι.Κ.Α.

Παράλληλα εργαζόμενοι εργάστηκαν βραδινά ωράρια, αργίες και Κυριακές χωρίς να πληρωθούν τα παραπάνω χρήματα που δικαιούνται.

Τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου απέλυσε ακόμη δύο εργαζόμενους και συνέχισε να πιέζει για μείωση δεδουλευμένων και ενσήμων. Πάλι υπό την χρήση απειλών, συνέχισε την πίεση για αλλαγή συμβάσεων όλων των εργαζομένων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή παραίτησης όλων των εργαζομένων και συνέχιση εργασίας στον φορέα υπό την μορφή εξωτερικής συνεργασίας (Ο.Α.Ε.Ε.). Εναλλακτική λύση της εκπροσώπου στα παραπάνω ήταν να αποφασίσουμε εμείς ως εργαζόμενοι, ποιοι δύο εργαζόμενοι θα απολυθούν. Αν και ουσιαστικά η ίδια είχε ήδη κάνει φανερές τις προθέσεις της, αφού στο θεραπευτικό  πρόγραμμα απουσίαζαν δύο εργαζόμενοι.

Στις 21/4 παρουσιάζει το χαρτί της απόλυσης σε μια εργαζόμενη λογοθεραπεύτρια και λίγες ώρες αργότερα προτείνει στους εθελοντές αμοιβή χωρίς πρόσληψη ή τερματισμό της εθελοντικής τους εργασίας.

Στις 23/4 απολύει και τον δεύτερο λογοθεραπευτή, με αποτέλεσμα το κέντρο να μείνει χωρίς υπηρεσίες λογοθεραπείας. Στις 24/4 απολύει και τον μοναδικό φυσικοθεραπευτή. Συνολικά έχουν απολυθεί 3 ψυχολόγοι, 2 λογοθεραπευτές και ένας φυσικοθεραπευτής τους τελευταίους 2 μήνες.

Συνάμα ο φορέας έχει κέντρα και εκτός Αθήνας (Βόλο, Χαλκίδα και Χανιά) με ασαφές πλαίσιο αδειοδότησης τους.

Στην κινητοποίηση που έγινε στην «Ασπίδα» την Παρασκευή 24/4 η κυρία Δελεφέ ομολόγησε δημόσια ότι ο φορέας δεν έχει άδεια λειτουργίας κι ότι συνεχίζει την εξάπλωση του και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως τα Εξαμίλια Κορινθίας, έχοντας δώσει μέχρι τώρα 350 χιλιάδες ευρώ από ίδια κονδύλια, τα οποία δε δίνει για τους μισθούς των εργαζόμενων.

Παράλληλα, στις κατηγορίες μας για τρομοκρατία στο χώρο εργασίας υπερασπίστηκε δημόσια τη δήλωση της σε εσωτερικό μέηλ ότι

«όποιο κόμμα και να κυβερνήσει -από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά (ενδεικτικά: «η αδερφή της μητέρας του Μιχαλολιάκου είναι ενοικιάστρια του γιου μου») ο φορέας ανεβαίνει συνεχώς και κερδίζει δρασκελιές έδαφος στο αύριο που θα δημιουργηθεί».

Βιώνοντας την αγωνία και την ένταση στο εργασιακό μας περιβάλλον καθημερινά, ζητάμε στήριξη, από εργαζόμενους, ανέργους, σωματεία, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες και επιτροπές πόλης που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση με στόχο:

  1. Την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων μας.

  2. Να μην γίνει νέα απόλυση.

  3. Τερματισμός του καθεστώτος τρομοκρατίας τόσο σε γονείς όσο και σε εργαζόμενους.

  4. Απαιτούμε να έχουμε πλήρη εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  5. Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν δίδακτρα έτσι ώστε τα ωφελούμενα παιδιά που σταμάτησαν λόγω αύξησης των διδάκτρων να επανέλθουν στο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Θέλουμε να παρέχουμε στους ωφελούμενους θεραπεία υψηλών προδιαγραφών χωρίς υποβάθμιση του έργου μας και παρεμβάσεις.

_________________
[1] http://syntergpsyex.blogspot.gr/2015/04/blog-post_28.html
[2] http://syntergpsyex.blogspot.gr/2015/04/blog-post_3.html
[3] Εργαζόμενοι και απολυμένοι στην Ψυχική Υγεία: συνάντηση με Α. Ξανθό, www.xekinima.org, 24/4/15

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα