Νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή αυτές τις μέρες. Η βασική του κατεύθυνση είναι οι περικοπές διαφόρων συνταξιοδοτικών προνομίων και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό εργασίας, άλλωστε, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, οι συνταξιούχοι είναι πλέον εύποροι και πλέουν σε πελάγη ευτυχίας! Ας δούμε όμως αναλυτικά ορισμένες από τις καυτές νέες διατάξεις:
Αγροτικός τομέας
Πραγματοποιείται μετάταξη στους εργαζόμενους των αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικών και αλιευτικών επιχειρήσεων από το ΙΚΑ που ήταν μέχρι σήμερα στον ΟΓΑ. Αυτό όμως σημαίνει πως ο ασφαλισμένος που παίρνει την κατώτερη σύνταξη (περίπου το 80% των ασφαλισμένων στον αγροτικό κλάδο) θα παίρνει από τον ΟΓΑ περίπου τις μισές συντάξιμες αποδοχές από αυτές που θα έπαιρνε από το ΙΚΑ.
Την ίδια στιγμή οι εργοδοτικές εισφορές στον ΟΓΑ μειώνονται στο 1/3 για τις αγροτικές επιχειρήσεις ή τους συνεταιρισμούς που απασχολούν περισσότερους από 5 εργαζόμενους και μηδενίζονται για αυτές που απασχολούν κάτω από 5 άτομα. Επιπλέον, κόβεται το δικαίωμα της εργατικής κατοικίας για τους νέους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει σ’ αυτόν τον ασφαλιστικό φορέα.
Καταργείται η διάταξη σύμφωνα με την οποία οι αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις θα είναι ίσες με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων. Στο εξής δίνεται στον υπουργό η απόλυτη εξουσία να αποφασίζει το μέγεθος των αυξήσεων (αφού πρώτα …εξετάσει την οικονομική κατάσταση των ταμείων!) χωρίς να περιορίζεται από νόμους ή διαδικασίες.
Διαδοχική ασφάλιση
Το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης (όσων δηλαδή εργαζομένων έχουν ένσημα από 2 ή περισσότερα ταμεία) ήταν κομβικής σημασίας, αφού οι περισσότεροι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτηθούν με αυτό το καθεστώς. Oι εξαγγελίες του Σημίτη στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης ήταν πως όσοι ασφαλισμένοι αποσυρθούν στην παραπάνω κατηγορία, θα τους αναπληρωθεί μέχρι δεκάρας η σύνταξη που θα έπαιρναν αν ήταν ασφαλισμένοι μόνο σε ένα ταμείο.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει, μετά και τις επιπλήξεις της Ε.Ε. για το θέμα, πως τελικά αυτό δεν θα ισχύσει, χωρίς να έχει ανακοινώσει ακόμα σε ποιο ποσοστό θα υπάρξει αυτή η αναπλήρωση. Από ό,τι ακούγεται όμως, η τελική σύνταξη μπορεί να είναι μόνο 60% της κανονικής.
Μετατροπή επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά
Η ιδιωτική ασφάλιση πριμοδοτείται από την πίσω πόρτα με την διάταξη που ενσωματώνει τα επικουρικά ταμεία στα αντίστοιχα τους επαγγελματικά. Τα επικουρικά ταμεία δημιουργήθηκαν για να συμπληρώνουν τις συντάξιμες αποδοχές και το γεγονός πως, χρηματοδοτούμενα από τον ιδρώτα των εργαζομένων και μόνο, έχουν αρκετά αποθέματα, έχει ανοίξει την όρεξη σε κάποιους ανοιχτομάτηδες. Έτσι αλλάζει η οργανωτική δομή σε αυτά τα ταμεία.
Επιπλέον, το όριο για επικουρική σύνταξη του ΕΤΕΑΜ, του επικουρικού δηλαδή ταμείου του ΙΚΑ, ανεβαίνει από τις 4050 εργάσιμες μέρες στις 4500 με πρόσχημα την κακή οικονομική κατάσταση του ταμείου, τη στιγμή που αυτό παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση του πλεονάσματός του. Όλα αυτά ωθούν τους εργαζόμενους να στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση, αφού από τη δημόσια ασφάλιση και τα επαγγελματικά και επικουρικά του ταμεία, μόνο "ανασφάλεια" εισπράτουν.
Οι γιατροί του ΙΚΑ
Επιβάλλεται ακόμα στους γιατρούς του ΙΚΑ μεγάλη αύξηση των εισφορών τους, κατά 40%. Αυτή η ρύθμιση ουσιαστικά σπρώχνει όλους τους γιατρούς να στρέφονται προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και όχι προς το ΙΚΑ, ώστε να γλιτώνουν χρήματα από την εξοντωτική αυτή εισφορά. Έτσι η κυβέρνηση ενισχύει και με αυτό τον τρόπο την ιδιωτική ασφάλιση.
…ελαφρύνσεις, όμως, για εκδότες
Προκλητικές είναι οι ελαφρύνσεις στις εργοδοτικές εισφορές των εκδοτών. Με την προηγούμενη νομοθεσία η εισφορά του κάθε εκδότη ήταν το 1,98% του κάθε πωλούμενου φύλλου, τώρα το ποσοστό αυτό πάει στο 0,006%. Τέτοιες ρυθμίσεις πάντως μόνο τυχαίες δε μπορεί να είναι, …ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο!
Η καραμέλα της γήρανσης
Οι διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που τις τελευταίες μέρες …κοσμούν τις τηλεοράσεις με τις δηλώσεις τους για το νέο αυτό νομοσχέδιο αναφέρονται συχνά στο φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού, σαν τη βασική αιτία που υπάρχουν οι παραπάνω ρυθμίσεις. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει "Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό το 2020 θα έχουμε τριπλάσιους συνταξιούχους από τους εργαζόμενους". Δε λένε λέξη για την ληστεία των ταμείων από τις κυβερνήσεις και τους βιομηχάνους κατά τις προηγούμενες 10ετίες, ούτε και για το γεγονός ότι αν απλά μειωθεί η ανεργία κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες τα ταμεία δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.
Η πραγματικότητα είναι απλά ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της θέλει να μειώσει τις εισφορές της στην κοινωνική ασφάλιση και να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο ασφαλιστικός κλάδος εμφανίζει τη μεγαλύτερη κερδοφορία μαζί με τις τράπεζες;
Η ηγεσία της ΓΣΕΕ με την αδιαφορία της για το νομοσχέδιο αυτό δείχνει ποιες θα είναι οι προθέσεις της.
Η βάση όμως των εργαζομένων πρέπει να προετοιμαστεί για μια σημαντική μάχη. Μόνο έτσι μπορεί να παρθεί πίσω αυτό το νομοθετικό έκτρωμα και να ανοίξει ο δρόμος για την αμφισβήτηση της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής.