Ασφαλιστικό: η κυβέρνηση Τσίπρα στο δρόμο που χάραξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Άρθρο του σ. Νίκου Μποσινάκου,
μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας

Διέρρευσε λοιπόν η περίφημη κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό. Υπό την πίεση της αναγκαίας πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, για να μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει χρεολύσια και τόκους του δημόσιου χρέους, η «υπεύθυνη» κυβέρνηση καταθέτει ένα νομοσχέδιο που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το βιοτικό επίπεδο πολλών γενεών. Τωρινοί και μελλοντικοί συνταξιούχοι, τωρινοί και μελλοντικοί εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, άνεργοι επηρεάζονται άμεσα και σε βάθος πολλών δεκαετιών από τις ρυθμίσεις του εν λόγω νομοθετήματος.

Με πρόφαση τη βιωσιμότητα του συστήματος, το «νοικοκύρεμα» του, τη «δίκαιη κατανομή» υποχρεώσεων και με επικοινωνιακό προκάλυμμα την συναίνεση των εθνικών ελίτ (βλέπε εργοδοτικές οργανώσεις) για δήθεν αύξηση των εργοδοτικών εισφορών (με παράλληλη μείωση της φορολογίας τους, βέβαια…) η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο που χάραξαν και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, ολοκληρώνοντας την μετατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας από αναδιανεμητικό-καθορισμένων παροχών, σε κεφαλαιοποιητικό- καθορισμένων εισφορών.

Με λίγα λόγια και χωρίς να μπαίνουμε σε περιπτωσιολογία, ΟΛΟΙ (και οι τωρινοί συνταξιούχοι, στους οποίους η μείωση θα καλυφθεί – λέει – προσωρινά από …προσωπική διαφορά) θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται και τις παροχές (συντάξεις-υγειονομική περίθαλψη) να εξαρτώνται κυρίως από το πόσα θα έχουν καταβάλλει κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Μια ελάχιστη εθνική σύνταξη και από εκεί και πέρα, ό,τι προλάβει κανείς να μαζέψει στον «ατομικό του κουμπαρά».

Δημόσια ασφάλιση δηλαδή με λογική ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Ουσιαστικά, οι ασφαλισμένοι βορά στα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών. Η κοινωνική ασφάλιση ιδιωτικοποιείται…

Σίγουρα, η ευθύνη για τη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και το κακό του χάλι, δεν βαρύνει τους σημερινούς κυβερνώντες. Άλλοι χρησιμοποίησαν τα αποθεματικά των ταμείων ως κουμπαρά για ρουσφέτια, για χρηματιστηριακό τζόγο, για σκουπίδια στο κουβά του PSI κ.α.

Σίγουρα, βλέπουμε σε συνδικαλιστικές και πολιτικές συζητήσεις πολλούς που χθες εκθείαζαν ή έστω ανέχονταν τις αντεργατικές και αντιασφαλιστικές πολιτικές Κουτρουμάνη, Λοβέρδου, Βρούτση κ.α να «ουρλιάζουν» προκαλώντας –αν και δεν ταιριάζει στην περίσταση– το  γέλωτα.

Ωστόσο, είναι η σημερινή κυβέρνηση αυτή που φέρει την ευθύνη για το συγκεκριμένο απαράδεκτο σχέδιο. 

Εμείς ως εργαζόμενοι, η μόνη πραγματική πηγή τροφοδότησης του συστήματος, οφείλουμε να αγωνιστούμε για να μην γίνει αυτό το αποφασιστικό βήμα κλοπής των δικαιωμάτων μας. Κατακτήσεις και αγώνες αιώνων δεν μπορεί να αναιρεθούν για μια δόση του ESM!

Εμείς, με τους αγώνες μας, έχουμε τον τελευταίο λόγο, έχουμε τη δύναμη να φράξουμε το δρόμο σε όσους επιδιώκουν την ανατροπή του δημόσιου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε τελική ανάλυση, ας ανακεφαλαιοποιηθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως έγινε τρεις φορές με τις «too big to fail» συστημικές Τράπεζες. Γιατί για εμάς δεν είναι σε καμία περίπτωση πολυτιμότερη η διάσωση του όποιου  «συστήματος», από την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς μέλλοντος για εμάς και τα παιδιά μας.

  • Όλοι μαζί ενάντια στο αντιασφαλιστικό μνημονιακό σχέδιο
  • Ναι σε ένα δίκαιο, ισότιμο, δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
  • Νοικοκύρεμα χωρίς χρηματοδότηση σημαίνει περικοπές για όλους
  • Κρατική στήριξη των ταμείων αντί για «τάϊσμα» των τραπεζιτών και πληρωμή του παράνομου δημόσιου χρέους

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,180ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα