Μπροστά στο 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – συλλογή άρθρων

Συγκεντρωμένα 5 πρόσφατα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στο site του «Ξ» σχετικά με το πρώτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά στο 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – άρθρο του Ανδρέα Παγιάτσου

Στο άρθρο αυτό αναλύονται τα κεντρικά επίδικα του Συνεδρίου. Μετά την εκλογική του επιτυχία στις περσινές εκλογές και καθώς πλησιάζει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ αφαιρεί τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία από το πρόγραμμά του, ψάχνει να βρει τρόπους «συνεννόησης» με την άρχουσα τάξη και περιστέλλει στην πραγματικότητα τη δημοκρατία κοιτάζοντας πώς θα πειθαρχήσει όσους αμφισβητούν επίμονα την ηγετική ομάδα. Το γεγονός αυτό αντανακλάται και στο σχέδιο Καταστατικού αλλά και στο Πρόγραμμα Θέσεων.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα θέματα Δημοκρατίας– άρθρο του Γιάννη Παπία (ΣΥΡΙΖΑ Τούμπας Θεσ/νίκη)

Το άρθρο αναφέρεται στα ζητήματα της εσωκομματικής δημοκρατίας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό αναλύονται τα ζητήματα των συνιστωσών, των λιστών και των τάσεων και η προοπτική εκλογής του Προέδρου από το Συνέδριο. Παράλληλα τονίζεται ο ελάχιστος χρόνος που υπήρξε στην προσυνεδριακή διαδικασία για να συζητηθούν αυτά τα θέματα, ενώ ασκείται κριτική στον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων μέσω κάλπης, μια διαδικασία που είναι ξένη για τις παραδόσεις των μαζικών διαδικασιών της Αριστεράς. Η απουσία επίσης της πρόβλεψης για ανακλητότητα των οργάνων είναι ακόμα μια έλλειψη του προτεινόμενου Καταστατικού.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

 

Η Κυπριακή κρίση και το θέμα του χρέους και του ευρώ– άρθρο του Νίκου Κανελλή (ΣΥΡΙΖΑ Βόλου)

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της τελευταίας περιόδου, με σημαντικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις, ήταν το ξέσπασμα της Κυπριακής κρίσης. Στο άρθρο αυτό επιχειρείται μια αποτίμηση των γεγονότων στην Κύπρο αλλά και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από αυτή. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε το πρώτο ΟΧΙ της Κύπρου για να «επιβεβαιώσει» τη θέση της για δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Η συνέχεια όμως έδειξε ότι καμιά διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει με τους τοκογλύφους-δανειστές και ότι αν δεν συγκρουστείς μέχρι τέλους με αυτούς θα οδηγηθείς σε υπαναχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Η συνέχεια εδώ

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» και των εθνικοποιήσεων– άρθρο του Πάρη Μακρίδη (ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης)

Στο άρθρο αυτό ασκείται κριτική στην πρόταση των Θέσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Σε αυτή υπάρχουν πολλές ασάφειες σχετικά με το τι ακριβώς θέλει και επιδιώκει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που κυβερνήσει. Από την άλλη όμως, αυτή η ασάφεια, μαζί με άλλες ρητές αναφορές, δείχνει ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια «μεικτή» οικονομία όπου το δημόσιο θα συνυπάρχει «αρμονικά» με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Μια τέτοια θέση όμως δεν είναι ρεαλιστική  κι αυτό το απέδειξε όλη η ιστορία της Σοσιαλδημοκρατίας. Η σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο είναι απαραίτητη. Η εθνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσει μια κυβέρνηση τα Αριστεράς να σχεδιάσει την οικονομία στη βάση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ

 

Τι λέει η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ για το κείμενο της πλειοψηφίας της Κ.Ε.– άρθρο του Κυριάκου Χάλαρη (ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ιωνίας)

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται οι θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και της ΑΝΑΣΑ (οι δυο βασικές τάσεις της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ) πάνω στα ζητήματα του χρέους, των τραπεζών, των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου και του ευρώ και της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κοινά σημεία στις δύο πλατφόρμες, έχουν επιλέξει διαφορετική τακτική. Η Αριστερή Πλατφόρμα σωστά διαφοροποιείται από την ηγεσία μέσω ξεχωριστών λιστών και ψηφισμάτων, ενώ η ΑΝΑΣΑ εμφανίζεται πιο διστακτική. Είναι αναγκαίο η αριστερά μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί στα σημεία συμφωνίας και να δώσει από κοινού τις μάχες για έναν ΣΥΡΙΖΑ ριζοσπαστικό και δημοκρατικό.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα