Αποχώρηση Συλλόγου Μουσικών Φιλαρμονικής Δήμου Αθήνας από την ΠΟΠ – ΟΤΑ

Οι απαράδεκτες αντεργατικές και γραφειοκρατικές νοοτροπίες και συμπεριφορές που κυριαρχούν στην ηγεσία της ΠΟΠ ΟΤΑ ανάγκασαν το Σύλλογο των Μουσικών της Φιλαρμονικής του δήμου της Αθήνας να συζητήσει το θέμα σε γενική συνέλευση και να αποφασίσει την αποχώρησή από την ΠΟΠ – ΟΤΑ. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που έκδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μετά τη γενική συνέλευση.

Σύλλογος Μουσικών Φιλαρμονικής ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων

Ανακοίνωση

Στις 5/12/2014 στη γενική συνέλευση του ΣΥΜΦΠΟΔΑ αποφασίσαμε την αποχώρηση μας από το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο ΠΟΠ-ΟΤΑ.

Οι βασικοί  λόγοι που μας  οδήγησαν στη λήψη  της παραπάνω  απόφασης  είναι  οι ακόλουθοι:

  • Τα τελευταία 4 χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών οδήγησαν σε μείωση των αποδοχών μας κατά 40%, ανατροπή των ασφαλιστικών μας κεκτημένων και κατάργηση μιας σειράς εργατικών δικαιωμάτων μας. Μέσα σε αυτή την κρίσιμη τετραετία η διοίκηση της ΠΟΠ-ΟΤΑ ήταν ουραγός στους αγώνες για την υπεράσπιση των αποδοχών και των δικαιωμάτων μας ενώ κάλεσε μόνο μια φορά και μετά από έντονες πιέσεις του δικού μας σωματείου σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων που ανήκαν στη δύναμη της για συζήτηση και οργάνωση από κοινού των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων μας. 
  • Όταν το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπάθησε να εφαρμόσει το νόμο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο όλες οι ομοσπονδίες εργαζομένων στο Δημόσιο (όπως και η ΑΔΕΔΥ) κάλεσαν σε απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Ανάλογη απόφαση πήρε ομόφωνα το Δ.Σ. του δικού μας σωματείου ζητώντας από την ομοσπονδία να κάνει το ίδιο. Η διοίκηση της ΠΟΠ-ΟΤΑ δεν κάλεσε σε αντίστοιχη κινητοποίηση αφήνοντας τους εργαζόμενους του σωματείου μας εντελώς έκθετους σ’ ένα νόμο που οδηγεί σε αλληλοσπαραγμό των εργαζομένων και σε απολύσεις. 
  • Η διοίκηση της ΠΟΠ-ΟΤΑ υπέγραψε την 1/8 μια ΣΣΕ στην οποία συμπεριέλαβε το άρθρο 11 για τους μουσικούς, το οποίο όχι μόνο δεν συζήτησε εκ των προτέρων με το σωματείο μας, αλλά δεν έκανε καν τον κόπο να μας το κοινοποιήσει. Στις 8/8 όταν τυχαία μάθαμε για την ύπαρξη αυτής της ΣΣΕ την καταγγείλαμε, καθώς ήταν αντίθετη με τις αποφάσεις του σωματείου μας (και αντίθετη με τις αποφάσεις του 99% των σωματείων του κλάδου) για το ζήτημα της κατάταξής μας. Στις 3/9 η διοίκηση της ΠΟΠ-ΟΤΑ δεσμεύτηκε ότι θα συγκληθεί εκτελεστική επιτροπή, παρουσία μας, για την τροποποίηση της ΣΣΕ. Ακόμα περιμένουμε…
  • Η αντιδημοκρατική λειτουργία της ΠΟΠ-ΟΤΑ η οποία φαίνεται καθαρά και από τα προαναφερόμενα εκφράστηκε και στις εκλογές της ομοσπονδίας όπου οι αντιπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων είχαν να «επιλέξουν» ανάμεσα σε δυο ψηφοδέλτια: αυτό της ΔΑΚΕ και το λευκό. Το μονοπαραταξιακό καθεστώς που κυριαρχεί στην ΠΟΠ-ΟΤΑ μιλά από μόνο του…
  • Η διοίκηση της ΠΟΠ-ΟΤΑ επέλεξε να προωθήσει και να εκλέξει στις γραμμές της έναν  «συνδικαλιστή», τον Α. Ποντίκη, ο οποίος έχει επανειλημμένα στραφεί εναντίον των συλλογικών αποφάσεων των μουσικών στους ΟΤΑ. Ο Α. Ποντίκης επισκέπτεται συχνά διευθυντές και προέδρους οργανισμών, δημαρχεία και υπουργεία, λέγοντας ψευδώς ότι εκπροσωπεί τον κλάδο μας, όταν προκλητικά αγνοεί τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων όχι μόνο του σωματείου μας (στο οποίο ανήκει ακόμα τυπικά) αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των σωματείων των μουσικών στους ΟΤΑ. Η επιλογή και η προώθηση του Α. Ποντίκη στη διοίκηση της ΠΟΠ-ΟΤΑ ολοκλήρωσε την εικόνα που είχαμε σχηματίσει για την διοίκηση της ομοσπονδίας: αντιδημοκρατική λειτουργία, αλαζονική συμπεριφορά, αδιαφορία για τα προβλήματα και τα αιτήματα των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Η διοίκηση της ΠΟΠ-ΟΤΑ μας κατηγορεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 9/12 ότι πήραμε την απόφαση για αποχώρηση από την ομοσπονδία αντικαταστατικά. Ωστόσο στις περίπου 20 φορές που ο Μ. Δαρδαμάνης πήρε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης το λόγο, διακόπτοντας τη διαδικασία, δεν έθεσε ποτέ θέμα καταστατικού με εξαίρεση το άρθρο 26  που αφορά στο δικαίωμα του προέδρου της ομοσπονδίας να παρακάθεται τιμητικά στο προεδρείο της συνέλευσης των πρωτοβάθμιων. Ότι λέγεται εκ των υστέρων, συμπεριλαμβανομένου και των θολών κατηγοριών περι «αντισυνδικαλιστικής συμπεριφοράς» (αλήθεια πως ορίζεται αυτή;) λέγεται για λόγους εντυπώσεων και μόνο.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι απόφαση μη συμμετοχής αντιπροσώπων στο πρόσφατο συνέδριο  της ΠΟΠ-ΟΤΑ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, πήρε το Δ.Σ. ενός εκ των μαζικότερων σωματείων της ομοσπονδίας (Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων) ενώ σε διαδικασία επανεξέτασης της σχέσης τους με την ΠΟΠ-ΟΤΑ βρίσκονται και άλλα σωματεία.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής