Αποχωρήσεις από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

Η Εύα Γαλιάνου, η Αλεξία Θεοδωρίδου, ο Γιώργος Καπανταϊδης, οΛευτέρης Κατιρτζόγλου, η Ειρήνη Μυλωνά και ο Σταύρος Παπαϊωάννουαποχωρούν από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών και από το κόμμα, καταθέτοντας το ακόλουθο δημόσιο κείμενο.

Υπογράφουμε σήμερα το κείμενο της αποχώρησής μας από μέλη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών καθώς και από μέλη του κόμματος που υπηρετήσαμε από την ίδρυση του μέχρι σήμερα. Τον πολιτικό φορέα που αποτέλεσε την ελπίδα της κοινωνίας για αλλαγή και που σήμερα, μετά την μνημονιακή στροφή της Κυβέρνησης και την απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών του, δεν μπορούμε να τον αναγνωρίσουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απλά ένα λογότυπο κι ένα όνομα κόμματος. Ήταν το σύνολο των ανθρώπων που τον έχτισαν, που κράτησαν ζωντανές τις αξίες και τις διεκδικήσεις της αριστεράς στα δύσκολα χρόνια της παντοδυναμίας του δικομματισμού. Οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν και πέτυχαν οι ιδέες αυτές να γίνουν κτήμα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και να ενσαρκώσουν την ελπίδα του για ζωή και αξιοπρέπεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτές ακριβώς οι αξίες κι οι αγώνες που δώσαμε στο πλευρό του λαού και που για εμάς σήμερα είναι αδύνατον να εγκαταλείψουμε.

Η αποχώρησή μας γίνεται υπό το τεράστιο ηθικό και πολιτικό βάρος της συγκυρίας, καθώς σε όλο το προηγούμενο διάστημα εξαντλήσαμε όλα τα θεσμικά και καταστατικά μέσα για να εφαρμοστούν οι συνεδριακές μας αποφάσεις και οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι η υιοθέτηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων αποτελεί πλέον ξεκάθαρη επιλογή της «ηγετικής ομάδας», η οποία, χωρίς καμία καταστατική νομιμοποίηση, απαξίωσε κάθε συλλογική διαδικασία και εκδιώκει ουσιαστικά όσους και όσες υπερασπίζονται τις συνεδριακές μας αρχές, χρησιμοποιώντας μάλιστα πανομοιότυπα επιχειρήματα με εκείνα των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών στο όνομα του οποίου εκλέχθηκε η απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σεβασμό στις συλλογικές μας αποφάσεις.

Σε αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ, που η «ηγετική ομάδα» μετέτρεψε σε κακέκτυπο και συνεχιστή των συστημικών κομμάτων εμείς δεν έχουμε θέση. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε τη χάρη στο σάπιο πολιτικό σύστημα του παρελθόντος και να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε ίδιοι με αυτό. Δεν ανεχόμαστε να χρεώνεται την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής το δήθεν υπερφίαλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν υποσχόταν τίποτα περισσότερο από

 • την σωτηρία των αδυνάτων από την πείνα, την εξαθλίωση και τον εξανδραποδισμό,
 • το σπάσιμο της καταστροφικής πολιτικής αφόρητης λιτότητας που επιβάλλεται από το κεντροευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο
 • την επανεκκίνηση της οικονομίας, ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα,
 • την στοιχειώδη ανακατανομή του πλούτου, έτσι ώστε να πληρώσουν όσοι δεν πλήρωσαν ποτέ τις υποχρεώσεις τους, αυξάνοντας το πλούτο τους μέσα στην μνημονιακή πενταετία,
 • την ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και την εγκατάλειψη μιας πολιτικής υποτέλειας και υποδούλωσης του λαού μας στο εγχώριο και ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο.

Το πρόγραμμα αυτό, που ισχυροποιήθηκε από το μεγαλειώδες ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, απορρίπτοντας με το συντριπτικό 61,3% τις πολιτικές των μνημονίων, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.  Άρα όσοι επέλεξαν να ακολουθήσουν άλλες πολιτικές θα πρέπει να αναζητήσουν σε αυτές τα αίτια της αποτυχίας τους. Αν θεωρούν ότι υποσχεθήκαμε πολλά, ας λογοδοτήσουν στον λαό, που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει τέλος στα μνημόνια και αντ’ αυτού τον εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο με το 3ο μνημόνιο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά.

Ας μην βιαστούν κάποιοι να μας τοποθετήσουν σε συγκεκριμένες ομαδοποιήσεις, ή να μας χαρακτηρίσουν φυγόμαχους, όπως ήδη συζητιέται. Επιλέγουμε να συνεχίσουμε την μάχη σεβόμενοι όλα εκείνα για τα οποία δεσμευτήκαμε ενώπιον του λαού.

Καλούμε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που πίστεψαν και αγωνίστηκαν για το κοινό μας όραμα, να μην επιτρέψουν να καταστραφεί ολοκληρωτικά ο λαός στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο οικοδομήσαμε όλοι μαζί για να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Ξέρουμε ότι με τους περισσότερους και τις περισσότερες θα ξανασυναντηθούμε στους αγώνες που μας ένωσαν όλα αυτά τα χρόνια. Τους αγώνες για τους οποίους τόσες γενιές συντρόφων μας θυσίασαν πολλά περισσότερα από θώκους και αξιώματα. Εξορίστηκαν, βασανίστηκαν κι έδωσαν τις ζωές τους. Στο όνομα όλων αυτών συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη του λαού μας, για το τέλος των μνημονίων, για κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.

Υπογραφές:

 • Εύα Γαλιάνου
 • Αλεξία Θεοδωρίδου
 • Γιώργος Καπανταϊδης
 • Λευτέρης Κατιρτζόγλου
 • Ειρήνη Μυλωνά
 • Σταύρος Παπαϊωάννου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα