Αποτελέσματα εκλογών στη Θεσσαλονίκη


Του Δημήτρη Χατζηκώστα – Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΠΑ.ΜΑΚ.

Στη Θεσσαλονίκη μπορούμε φέτος να δούμε σε μεγενθυμένο βαθμό αυτό που ίσχυσε σαν γενική τάση σε όλην την υπόλοιπη χώρα: άνοδος και κέρδισμα αρκετών αυτοδυναμιών από τη ΔΑΠ ενώ από την άλλη πτώση της αριστεράς και απώλεια βασικών «κάστρων» (Φυσικό-ΠΚΣ, Αρχιτεκτονική-ΕΑΑΚ). Μέλη του Ξεκινήματος συμμετείχαν και στήριξαν ενεργά τα σχήματα ΚΡΑΧ στο Οικονομικό του ΑΠΘ και την ΑΕΠ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τα φετινά αποτελέσματα σ’ αυτές τις σχολές δεν είναι θετικά, πρέπει όμως να αποτελέσουν την αρχή για προβληματισμό και διόρθωση λαθών κι όχι απογοήτευση ή παραίτηση.

Στο Οικονομικό, το ΚΡΑΧ πήρε 52 ψήφους έναντι 107 που είχε πέρσι. Διατήρησε την έδρα του στο ΔΣ αλλά η πτώση σε ψήφους και ποσοστό είναι εμφανής. Πέρα από το γενικότερο κλίμα που οδήγησε στην πτώση της αριστεράς, το ΚΡΑΧ πέρασε την τελευταία περίοδο μια φάση εσωστρέφειας και σε συνδυασμό με κάποια οργανωτικά προβλήματα, έχασε ένα σημαντικό κομμάτι προοδευτικών φοιτητών κυρίως από τα «μικρά» έτη.

Στο Παν. Μακ. η ΑΕΠ (καταγράφεται στην ΕΑΑΚ) έλαβε 105 ψήφους και σε σχέση με τις 142 που πήρε πέρσι, είχε σημαντική πτώση που «στοίχισε» και την έδρα στο Δ.Σ. Στο Παν. Μακ. η αυτοδυναμία της ΔΑΠ τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα δύσκολο κλίμα για την παρέμβαση μιας αριστερής δύναμης. Δεν είναι τυχαίο, ότι ενώ όλες οι άλλες παρατάξεις του Παν.Μακ. είχαν πτώση, η ΔΑΠ κατάφερε να φτάσει το 60,5% και να κερδίσει 7 στις 11 έδρες. Από την άλλη βέβαια δεν έλειπαν και τα προβλήματα του σχήματος: διγλωσσία για αρκετά ζητήματα, αδράνεια για μεγάλο διάστημα και «υπεραριστερή» φρασεολογία ήταν οι βασικές του αδυναμίες ενώ έπαιξε ρόλο και η γενικότερη φθορά των ΕΑΑΚ ειδικά στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα