Αποτελέσματα εκλογών για τη CWI

Του Δημήτρη Χατζηκώστα

Ιρλανδία

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι σύντροφοι μας τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις δημοτικές εκλογές. Ο Τζο Χίγγινς, υποψήφιος ευρωβουλευτής, κατέβηκε στην περιφέρεια του Δουβλίνου και πήρε 23300 ψήφους που αντιστοιχεί σε 5.5% για την περιφέρεια και περίπου 1.5% πανιρλανδικό ποσοστό. Είναι μια σημαντική επιτυχία ειδικά αν τη συγκρίνουμε με τις 11000 ψήφους που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του ’99.

Εξαιρετικά όμως ήταν και τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Το Σοσιαλιστικό κόμμα κατάφερε να εκλέξει 4 δημοτικούς συμβούλους (είχε 2) και να επεκτείνει τη δουλειά του για πρώτη φορά εκτός Δουβλίνου εκλέγοντας δημοτικό σύμβουλο στην πόλη Κορκ. Αξιοσημείωτη ήταν η επίδοση της Κλερ Ντέυλυ, της συντρόφισσας που φυλακίστηκε για τον αγώνα της ενάντια στον bin tax που υπερδιπλασίασε τους ψήφους της στην περιοχή του Fingal και επανεκλέχτηκε με ποσοστό 19,1%! Επίσης στην περιοχή του Mulhuddart το Σοσιαλιστικό κόμμα με ποσοστό 19,5% πέτυχε την εκλογή της Ruth Coppinger στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο Mick Murphy που φυλακίστηκε για 3 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του αγώνα ενάντια στον bin tax πήρε 2506 ψήφους και ποσοστό 15,6%, ποσοστό που τον εκλέγει στο δημοτικό συμβούλιο του Βόρειου Δουβλίνου!

Έξω από το Δουβλίνο στην περιοχή του Cork City το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο μετά την εκλογή του Mick Barry, ο οποίος πήρε πάνω από το 17% των ψήφων κάτι που αντανακλά στην άνοδο της επιρροής στην περιοχή αφού την προηγούμενη φορά είχε πάρει 4,9%!

Βέλγιο

Οι σύντροφοι στο Βέλγιο κατέβηκαν για πρώτη φορά ανεξάρτητα στις Ευρωεκλογές με ένα μαχητικό πρόγραμμα ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου συνδέοντάς το με τον αγώνα για μια ενωμένη σοσιαλιστική Ευρώπη. Πήραν 20000 ψήφους, που είναι μια καλή αρχή ειδικά αν λάβει κανείς υπ’ όψη του την μεγάλη άνοδο της αποχής αλλά και το γεγονός ότι πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι ψήφισαν Πράσινους για να υπάρχει μια «προοδευτική φωνή» στην ευρωβουλή. Ιδιαίτερα καλά τα πήγαν στο Φλαμανδικό τμήμα, που κατάφεραν να πάρουν 14200 ψήφους (0,35%) που είναι ιδιαίτερα καλό αν σκεφτεί κανίς ότι στις τελευταίες εκλογές είχαν πάρει 8000 ψήφους. Στα αποτελέσματα ξεχωρίζουν και η μεγάλη άνοδος στην πόλη Antwerp(1000 ψήφοι έναντι 450), όπου οι σύντροφοι είχαν οργανώσει μια επιτυχημένη αντιφασιστική πορεία ενάντια σε συγκέντρωση του ακροδεξιού Vlaams Block. Το LSP/MAS κατάφερε να γίνει γνωστό σε καινούριες περιοχές αναπτύσσοντας σημαντικά τις δυνάμεις του.

Γερμανία

Η Christine Lehnert είναι η πρώτη τροτσκίστρια που εκλέγεται σε δημοτικό συμβούλιο στη Γερμανία μετά από πολλές δεκαετίες!

Η SAV, Γερμανικό τμήμα της CWI, κατά τις πρόσφατες τοπικές εκλογές, έλαβε 4000 ψήφους στην πόλη Ροστόκ της Ανατολικής Γερμανίας και μόνο για λίγους ψήφους παρά λίγο να εκλέξει και δεύτερο δημοτικό σύμβουλο.

Το σύνθημα της εκστρατείας ήταν "οργή και αντίσταση μέσα στο δήμο" και αντιπροσώπευε την εντατική προεκλογική εκστρατεία της SAV ενάντια στις υπέρογκες αμοιβές των δημοτικών αρχόντων του Ροστόκ. Η θέση των υποψηφίων της SAV να μην δεχθούν τις μεγάλες απολαβές των δημοτικών συμβούλων και να αμείβονται με το μισθό του μέσου εργαζόμενου ήταν αυτό που κέρδισε την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι καταδίκασαν με την ψήφο τους τα παραδοσιακά κόμματα της αριστεράς και συγκεκριμένα το PDS.

Την επόμενη περίοδο μέσα από το δημοτικό συμβούλιο πλέον η SAV θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη στο πλευρό των εργαζομένων της πόλης ενάντια στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των δύο δημοτικών νοσοκομείων.

Η εκλογή της Christine Lehnert ήταν η πρώτη επιτυχία για το γερμανικό τμήμα της CWI φέτος και ελπίζουμε οι επόμενες τοπικές εκλογές στις πόλεις Άαχεν και Κολονία να έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα.

Βρετανία

Πολύ μεγάλη επιτυχία κατέγραψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (CWI) στη Μ. Βρετανία. στις τοπικές εκλογές του Ιούνη. Στο Κόβεντρι οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος πήραν 9000 ψήφους και ποσοστό 17% και κατάφεραν έτσι να εκλέξουν 2 δημοτικούς συμβούλους και να χάσουν τον τρίτο για 16 μόλις ψήφους! Και οι τρεις υποψήφιοι του ΣΚ κατάφεραν να αυξήσουν τους ψήφους τους σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και μόνο χάρη στο εκλογικό σύστημα δεν εξέλεξαν και 3ο δημοτικό σύμβουλο.

Συνολικά το ΣΚ κατέβασε 47 υποψήφιους για 34 δημοτικά συμβούλια, κάτι που είναι από μόνο του σημαντικό βήμα και σημείωσε σημαντικές επιτυχίες σε περιοχές όπως του Newcastle Byker (13.6%), του Lewisham Evelyn (12.9%), του Swansea Castle (10%), του Southampton Bevois (7.6%), του Stoke Abbey Green (12%) και του Linkoln (16%).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα