Αποτελέσματα 14ου Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ

Της Ελένης Μήτσου

Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου: 

Ψήφισαν 763
Έγκυρα 757
Άκυρα – Λευκά 6

Το Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) πραγματοποιήθηκε 9-11 Φλεβάρη. Ήταν το πρώτο συνέδριο μεγάλης ομοσπονδίας εργαζομένων μετά τις βουλευτικές εκλογές και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί περίμεναν τα αποτελέσματα του συνεδρίου να αντανακλάσουν το πολιτικό σκηνικό. Οι σύνεδροι που είχαν δικαίωμα ψήφου στο συνέδριο είχαν όμως εκλεγεί μέσα στην προηγούμενη διετία. Μια διετία ύφεσης των εργατικών αγώνων και μεγάλης απογοήτευσης ανάμεσα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Μια διετία στην οποία ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ με τους μηχανισμούς που έχουν στήσει εδώ και δεκαετίες συνέχιζαν να αποσπούν ψήφους εργαζομένων στη βάση των υποσχέσεων, των ρουσφετιών, του βολέματος και του εκφοβισμού. Έτσι παρά την άνοδο κατά 130% των δυνάμεων που έχουν βασική αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κατάφεραν να βγουν πρώτη και δεύτερη δύναμη αντίστοιχα και μαζί να πάρουν οριακή αυτοδυναμία στο Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο τρόπος με τον οποίο ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αποσπούν ψήφους αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια των εκλογών όταν στην κάλπη βρέθηκαν δεκάδες «σημαδεμένα» ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ – ψηφοδέλτια που είχαν σταυρούς και με μπλε και με μαύρο στυλό. Με τα σημαδεμένα ψηφοδέλτια η ΠΑΣΚΕ έλεγχε ότι οι ψηφοφόροι έριχναν στην κάλπη τα ψηφοδέλτια που τους είχαν δώσει και περιόριζε τις απώλειες. Οι παρατάξεις της Αριστεράς κατέθεσαν ένσταση για τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια. Καθώς όμως ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έλεγχαν την εφορευτική επιτροπή (είχαν πλειοψηφία) η ένσταση απορρίφθηκε. 

Η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, η Μ.Ε.Τ.Α., ήταν η μόνη παράταξη με άνοδο σε αυτές τις εκλογές. Το ΚΚΕ έχασε 13 ψήφους και 1 έδρα στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, κατάφερε όμως να βγει 3η δύναμη κατά σειρά, παίρνοντας μία ψήφο παραπάνω από τη Μ.Ε.Τ.Α. Η ΠΑΣΚΕ έχασε 120 ψήφους και 5 έδρες στο Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ. Η μείωση των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ οφείλεται κατά το ήμισυ στη διάσπαση με επικεφαλής τον Τ. Αντωνόπουλο ο οποίος κατέβηκε στις εκλογές με τον συνδυασμό ΑΓΩΝΑΣ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ και πήρε 66 ψήφους και 3 έδρες. Η ΔΑΚΕ κράτησε ουσιαστικά τις δυνάμεις της στα ίδια επίπεδα. Όσο για τις μικρότερες δυνάμεις της Αριστεράς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχασε 6 από τις 27 ψήφους που είχε πάρει στις εκλογές του 2012 και την έδρα που είχε στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ το ΚΚΕ-μλ, που παραδοσιακά έχει μια παρουσία στο χώρο, είδε κι αυτό μια μικρή μείωση στις δυνάμεις του. 

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κατήγγειλαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι θα συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι τοποθετήσεις αυτές ήταν προκλητικές, καθώς ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια έβαζαν πλάτες για να περάσουν οι μνημονιακές πολιτικές στην υγεία, κοιμίζοντας, φρενάροντας και καταστέλλοντας το κίνημα των υγειονομικών. 

Ο επικεφαλής της ΜΕΤΑ, Π. Παντέλης, στην τοποθέτηση του στο συνέδριο, υπερασπίστηκε σ’ ένα βαθμό τη νέα ηγεσία του υπουργείου, ωστόσο «υποσχέθηκε» ότι η παράταξη, θα συγκρουστεί, αν χρειαστεί, με τη νέα ηγεσία και πως σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργήσει ρουσφετολογικά, ούτε θα κλείνει συμφωνίες στα κρυφά με τον υπουργό, τους υφυπουργούς κοκ. Μένει να δούμε σε τι βαθμό θα τηρηθούν αυτές οι υποσχέσεις. Το κίνημα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία μπορεί και πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο το επόμενο διάστημα για την βελτίωση της δημόσιας υγείας, πιέζοντας την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να επιταχύνει την υλοποίηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
403ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής