Από τη δράση μας

Στηρίξτε τη λαχειοφόρο του Antinazizone!

Το αντιφασιστικό κίνημα κατάφερε μια ιστορικής σημασίας νίκη ενάντια στη Χρυσή Αυγή με την καταδικαστική απόφαση που επέβαλλε στις 7/10. Αυτή η νίκη πρέπει να αποτελέσει αιτία χαράς και ανακούφισης, όχι όμως και εφησυχασμού στον συνολικό αγώνα ενάντια στον φασισμό. Γι’ αυτό, η ανάγκη επαγρύπνησης, συμμετοχής και στήριξης των αντιφασιστικών κινήσεων εξακολουθεί να παραμένει ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό.

Μέσα σε μια πολύ πυκνή συγκυρία για το αντιφασιστικό κίνημα το AntinaziZone ξεκίνησε την ετήσια λαχειοφόρο αγορά που στόχο έχει να υποστηρίξει οικονομικά τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές δράσεις του για την επόμενη περίοδο.

Όλη την τελευταία περίοδο ήμασταν παρόντες σε όλες τις μεγάλες μάχες του αντιφασιστικού κινήματος. Έξω από τα δικαστήρια για την καταδίκη των ναζί της Χρυσής Αυγής, στις πορείες για τον Παύλο Φύσσα, στις καμπάνιες αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Συμμετείχαμε δραστήρια στον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και βοηθήσαμε αποφασιστικά να προχωρήσει η καμπάνια «Δεν είναι Αθώοι». Η κρίση του κορονοϊού περιόρισε τις δυνατότητες φίλων και υποστηρικτών να ενισχύσουν οικονομικά αυτές τις δράσεις αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε γιατί ο κίνδυνος του φασισμού παραμένει, όσο παραμένουν οι αιτίες που τον γεννούν.

Απευθυνόμαστε στους φίλους και υποστηρικτές του AntinaziZone, στους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες που πιστεύουν ότι συλλογικότητες σαν τη δική μας έχουν να παίξουν ρόλο και να συμβάλουν σε αυτό τον αγώνα.
Η λαχειοφόρος αγορά θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 Νοέμβρη και κληρώνει σημαντικά δώρα, τα περισσότερα από τα οποία είναι προσφορές υποστηρικτών και φίλων. Συγκεκριμένα:

• Ένα Laptop HP 255 G7 – 8GB RAM – SSD 256GB
• 3 διανυκτερεύσεις στην Άνδρο, για 2 ή 3 άτομα, στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων «Ραστώνη» που βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Ανεμόμυλοι στη Χώρα της Άνδρου (rastoni-andros.gr).*
• 2 διανυκτερεύσεις στη Τζιά για 2 άτομα στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων «Βιλάι» που βρίσκεται στην Κορησσία.*
• 4 διανυκτερεύσεις στη Λεπτοκαρυά Πιερίας για 4 άτομα σε εξοχικό διαμέρισμα.*
• 2 πακέτα βιβλίων αξίας 50 ευρώ το καθένα.

Ο κάθε λαχνός κοστίζει 1 ευρώ και μπορείτε να τους προμηθευτείτε είτε από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του AntinaziZone, είτε μετά από επικοινωνία με τα παρακάτω τηλέφωνα, τη σελίδα μας στο facebook ή το σάιτ μας. Η κλήρωση θα γίνει διαδικτυακά στις 21 Νοέμβρη και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν.

*Οι διανυκτερεύσεις αφορούν στην τουριστική περίοδο 2021 και γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τον ιδιοκτήτη

Στηρίξτε την ηλεκτρονική -για όσο χρειαστεί- έκδοση του «Ξ»!

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού -και την κρίση που έχει προκαλέσει- να βρίσκεται σε εξέλιξη, πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη μεγάλη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, πέρα από το βαρύ πλήγμα στις οικονομικές δραστηριότητες κάθε είδους, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σοβαρή κρίση την παγκόσμια οικονομία, βρισκόμαστε παράλληλα αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με σοβαρές ανατροπές στην καθημερινότητά μας. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που δίπλα στις πιο υγιείς κοινωνικές αντιδράσεις, ανθίζει και η παραπληροφόρηση, τα fake news, ακόμη και η προσπάθεια κερδοσκοπίας.

Με αυτό το δεδομένο, η μάχη για πραγματική ενημέρωση αποτελεί καθήκον της πραγματικής Αριστεράς και του κόσμου των κινημάτων, περισσότερο από ποτέ.

Το «Ξ» βέβαια, δεν είναι απλά μια «ενημερωτική» εφημερίδα / ιστοσελίδα. Θέλουμε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε στη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα του ρόλου του δημόσιου τομέα. Θέλουμε να μπορούμε να γράφουμε άρθρα και μαρτυρίες από την πραγματική κατάσταση στους εργασιακούς χώρους και πως οι εργοδότες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον κορονοϊό για να χτυπήσουν τα εργατικά δικαιώματα.

Θέλουμε να μπορούμε να δημοσιεύουμε αναλύσεις για την παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις της επερχόμενης ύφεσης, αλλά και την άνοδο των εθνικισμών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως και για πολλά άλλα θέματα.

Για το λόγο αυτό το «Ξ» ζητάει τη στήριξη των φίλων και των αναγνωστών του.

Από το τρέχον τεύχος και για όσο καιρό χρειαστεί δε θα «πηγαίνει στο τυπογραφείο». Κάθε δύο βδομάδες, η ηλεκτρονική έκδοση του «Ξ» θα πηγαίνει με e-mail στους συνδρομητές μας. Παράλληλα βέβαια όπως πάντα, η καθημερινή μας αρθρογραφία θα συνεχιστεί κανονικά μέσα από το site μας.

Κυριακή 22/11: Διαδικτυακή συζήτηση για την καύση σκουπιδιών

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών NO BURN την Κυριακή 22 Νοέμβρη διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η καύση σκουπιδιών γενικεύεται – Απάντησή μας: Ο συντονισμένος αγώνας των πολιτών».

Κωδικοί για το zoom:
Meeting ID: 845 3931 2512
Passcode: NoBurn

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

  • Τι προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.
  • Γιατί λέμε «όχι» στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Δήμου Βόλου.
  • Γιατί προτάσσουμε την οικολογική διαχείριση απορριμμάτων.
  • Πώς μπορούν να αναπτυχθούν, να συντονιστούν και να νικήσουν οι συλλογικές αντιστάσεις της κοινωνίας.

Ομιλητές:

  • Γιάννος Νικολάου, μέλος της δημοτικής κίνησης Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα».
  • Νίκος Σακούτης, εκπρόσωπος του συντονισμού φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής-Δ. Αθήνας «Δυτικό Μέτωπο».
  • Κώστας Γαργάλας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρος: Ανακοίνωση 51 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τον σεισμό στο Αιγαίο

Δημοσιεύουμε την κοινή ανακοίνωση των 51 περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων από Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο για το θέμα του πρόσφατου σεισμού στο Αιγαίο. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σαν συνέχεια του κοινού κειμένου των 64 οργανώσεων για το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Κατά τη γνώμη μας μια τέτοια κίνηση που ενώνει ομάδες, οργανώσεις και κινήματα από τις δύο πλευρές του Αιγαίου έχει τεράστια σημασία στη σημερινή περίοδο που από τις κυβερνήσεις καλλιεργείται το κλίμα της εθνικιστικής έντασης.
Ακολουθεί το κοινό κείμενο των 51 περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων. Για να διαβάσετε τις οργανώσεις που υπογράφουν στο κείμενο μπείτε στο xekinima.org: «Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρος: Ανακοίνωση 51 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τον σεισμό στο Αιγαίο», 3/11/2020


Στις 30 Οκτωβρίου, το Αιγαίο κλονίστηκε από ένα νέο σεισμό. Κλαίμε με τα ίδια δάκρυα για τις απώλειες κάθε ανθρώπινης ζωής και από τις δύο πλευρές.

Και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, κατεστραμμένα κτίρια κατέρρευσαν και καταπλάκωσαν απλούς ανθρώπους. Τα οικονομικά συμφέροντα της κατασκευαστικής βιομηχανίας και η αδιαφορία της κρατικής μηχανής ευθύνονται για αυτήν την καταστροφή και δεν υπάρχει τίποτα «φυσικό» σε αυτή.

Το Ελληνικό και το Τουρκικό κράτος έμεναν τόσα χρόνια αδρανή αντί να επιλέξουν την πρόληψη. Επιλέγουν να ξοδεύουν τεράστια ποσά για να πολεμήσουν μεταξύ τους αντί να δείξουν αλληλεγγύη και συνεργασία.

Συνεχίζουν να σκάβουν το έδαφος για υδρογονάνθρακες, ξεκινώντας από τη Μεσόγειο. Εάν η εξόρυξη υδρογονανθράκων προχωρήσει όπως σχεδιάζουν, μπορεί να υπάρξουν τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε περίπτωση σεισμών, που είναι συνηθισμένοι στην περιοχή μας.

Οι κοινωνίες μας πρέπει να προετοιμαστούν για τους σεισμούς και όχι να τους αγνοούν.

Οι πολιτικές των εξορύξεων που προκαλούν σεισμικές δονήσεις ή πολιτικές που πολλαπλασιάζουν τις συνέπειές ενός σεισμού και αγνοούν τη φύση πρέπει να τερματιστούν.

Ο πόλεμος είναι μεταξύ ζωής και κεφαλαίου, όχι μεταξύ των λαών μας!

Σταματήστε την εξαγωγή υδρογονανθράκων τώρα!

Είμαστε και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, με τη ζωή, κι όχι με τα κέρδη!

Αλληλεγγύη και αγώνας!

Βόλος: Στο αρχείο η 1η δίκη για το κίνημα υπεράσπισης του νερού!

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020, ήταν προγραμματισμένη η πρώτη δίκη 9 αγωνιστών του κινήματος υπεράσπισης του νερού στο Βόλο, τους οποίους οδήγησε στα δικαστήρια η δημοτική αρχή Μπέου, κατηγορώντας τους για διατάραξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου στις 27 Αυγούστου του 2018.

Αυτό που προσπάθησε να κάνει τότε η δημοτική αρχή Μπέου ήταν να βάλει λουκέτο στην τοπική επιχείρηση ύδρευσης-αποχέτευσης (ΔΕΥΑΜΒ), με σκοπό την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίησή της, κάτι που δεν κατάφερε βέβαια λόγω της αντίστασης της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης.

Η συγκεκριμένη υπόθεση μπήκε στο αρχείο, ωστόσο ο αγώνας για την υπεράσπιση του νερού ως φυσικό αγαθό πρέπει να συνεχιστεί καθώς η πόλη του Βόλου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα σε ότι αφορά την ποιότητα αλλά και την τιμή του νερού.

Ταυτόχρονα υπάρχουν ακόμα δυο δίκες, μια στις 18 Νοεμβρίου που αφορά 12 δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και άλλη μια στις 20 Νοεμβρίου δυο μελών της «Συμμαχίας για το Νερό».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα