Array

Απολύσεις στην Ψυχογηριατρική Εταιρία «Ο ΝΕΣΤΩΡ»

Της Αγγελικής Συλλιγαρδάκη, μέλους προσωρινής διοικούσας ΣΕΨΑΕΚΟ

Στις 5 Μαΐου 2009 η Διοίκηση της Ψυχογηριατρικής Εταιρίας «Ο ΝΕΣΤΩΡ» προχώρησε σε δύο νέες απολύσεις. Η μία από αυτές διεκδικεί την άρση της απόλυσής της με την πλήρη στήριξη του Σωματείου Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο) στο οποίο ανήκει.

Επειδή συμμετείχε στην επίσχεση!

Όπως είπε στη συνάδελφό μας η πρόεδρος της Εταιρίας, κα Μούγια, ο μοναδικός λόγος που απολύθηκε είναι γιατί προχώρησε τον περασμένο Μάρτιο σε επίσχεση εργασίας!

Πολλοί εργαζόμενοι της συγκεκριμένης Εταιρίας αναγκάστηκαν να ασκήσουν το καθ? όλα νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης καθώς βρίσκονταν για επτά μήνες απλήρωτοι (κατάσταση στην οποία είχαν βρεθεί πολλές φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια) χωρίς να γνωρίζουν το χρόνο που θα πληρώνονταν. Η ενέργεια αυτή ήταν η έσχατη προσπάθεια να ασκήσουν πίεση για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Η κα Μούγια δε δίστασε να απειλήσει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις όπως είπε στη συγκεκριμένη εργαζόμενη.

Ως εκ τούτου η συγκεκριμένη απόλυση είναι απολύτως παράνομη. Την παρούσα περίοδο που γίνονται απολύσεις η συγκεκριμένη Εταιρεία ανακοινώνει στον τύπο (6 Μαΐου 2009, Χρυσή Ευκαιρία) πως υπάρχουν διαθέσιμες κενές θέσεις εργασίας και επιδιώκει να κάνει νέες προσλήψεις!

Κι άλλες απολύσεις τα Χριστούγεννα

Η ίδια διοίκηση, της Ψυχογηριατρικής Εταιρίας «Ο ΝΕΣΤΩΡ», είχε προβεί σε τρεις απολύσεις την περίοδο των Χριστουγέννων επειδή οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους!

Η μία εργαζόμενη, Μ.Τ., διεκδίκησε να επιστρέψει στην εργασία της και η Διοίκηση είχε δεσμευτεί ενώπιον των Επιθεωρητών Εργασίας καθώς και του εκπροσώπου του ΕΚΑ (συνάδελφου Κ. Ήσυχου) ότι θα επαναπροσληφθεί, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Η συγκεκριμένη συνάδελφός μας είχε κάνει αγωγή για την υπόθεσή της και αναμενόταν η εκδίκασή της τον ερχόμενο Οκτώβριο. Μόλις πριν μερικές εβδομάδες όταν το Σωματείο μας και το ΕΚΑ άρχισε να εκθέτει – καταγγέλλει ξανά δημόσια τη Διοίκηση της Εταιρίας με αφορμή τις νέες παράνομες απολύσεις, η Διοίκηση πρότεινε 5.000 ευρώ στην εργαζόμενη Μ.Τ. προκειμένου να μην προχωρήσει σε δικαστικές διαμάχες εις βάρος της. Η Μ.Τ. δέχτηκε τελικά το χρηματικό ποσό, αισθανόμενη σε μεγάλο βαθμό δικαιωμένη. Γιατί αν δεν είχε αγωνιστεί κι επιμείνει δεν θα είχε πάρει τίποτα.

Βάναυσες κι ανάλγητες πολιτικές

Αυτό που βλέπουμε στο χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι η εφαρμογή πολιτικών που μόνο σαν βάναυσες και ανάλγητες μπορούν να χαρακτηριστούν. Διοικήσεις δομών ψυχικής υγείας, όπως αυτή που αναφέρουμε εδώ, προχωρούν σε ενέργειες απολύτως παράνομες και καταχρηστικές και σε απολύσεις που αποβλέπουν στην εμπέδωση κλίματος τρομοκρατίας όλων των εργαζομένων.

Οι δομές ψυχικής υγείας υποτίθεται πως υπηρετούν το έργο της παροχής σωστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην ελληνική κοινωνία. Όμως βλέπουμε εργοδότες να αποδεικνύονται στυγνοί απέναντι στους εργαζόμενους και να παρανομούν προκλητικά, αποδεικνύοντας πως το μόνο πράγμα που τους νοιάζει είναι τα κέρδη που θα αποκομίσουν από τις κρατικές επιδοτήσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται οι δομές Ψυχικής Υγείας.

Σημείωση:

Η συγκεκριμένη διοίκηση δε διστάζει μεταξύ άλλων να γράφει σε μερικές συμβάσεις πως οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται όποτε υπάρχουν επιχορηγήσεις ή ότι δεν επιτρέπεται οι εργαζόμενοι να ασκήσουν το δικαίωμα της επίσχεσης. Και τα δύο παράνομα!

Τέλος το σωματείο μας ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας για τις παράνομες απολύσεις από τη Διοίκηση του Νέστορα, αλλά σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, δεν είναι δική τους αρμοδιότητα να ελέγξουν τις απολύσεις ακόμη κι αν είναι παράνομες ακόμη κι αν το κλίμα εκφοβισμού και η εναλλαγή του προσωπικού επηρεάζει την ίδια την ποιότητα των υπηρεσιών…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα