Απολύσεις εργαζομένων στην Ψυχογηριατρική Εταιρία «Ο ΝΕΣΤΩΡ»

Σας ενημερώνουμε ότι στις 5 Μαΐου 2009 η Διοίκηση της Ψυχογηριατρικής Εταιρίας «Ο ΝΕΣΤΩΡ» προέβη σε δύο απολύσεις, η μία εκ των οποίων αφορά την κυρία Α.Κ., η οποία διεκδικεί την άρση της απόλυσής της με την αμέριστη στήριξη του Σωματείου μας στο οποίο και είναι εγγεγραμμένη. Σε συνάντηση της κυρίας A.K. με την πρόεδρο της Εταιρίας, ζητώντας το λόγο για τον οποίο απολύθηκε, της απάντησε πως ο μοναδικός λόγος είναι γιατί προχώρησε τον περασμένο Μάρτιο σε επίσχεση εργασίας. Όπως γνωρίζετε, πολλοί εργαζόμενοι της συγκεκριμένης Εταιρίας αναγκάστηκαν να ασκήσουν το καθ’ όλα νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης ενώ βρίσκονταν για επτά μήνες απλήρωτοι (κατάσταση στην οποία είχαν βρεθεί πολλές φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια), χωρίς να γνωρίζουν το χρόνο που θα πληρώνονταν. Η ενέργεια αυτή ήταν η έσχατη προσπάθεια να ασκήσουν πίεση για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Η πρόεδρος δε δίστασε να απειλήσει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις όπως είπε στην συγκεκριμένη εργαζόμενη. Ως εκ τούτου η συγκεκριμένη απόλυση είναι απολύτως παράνομη και θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα και κάθε μορφή συνδικαλιστικού αγώνα για να επιστρέψει η εργαζόμενη στην εργασία της.

Σας θυμίζουμε ότι η Διοίκηση της Ψυχογηριατρικής Εταιρίας «Ο ΝΕΣΤΩΡ» είχε προβεί σε τρεις απολύσεις την περίοδο των Χριστουγέννων επειδή οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η μία εργαζόμενη, Μ.Τ. διεκδίκησε να επιστρέψει στην εργασία της και η Διοίκηση είχε δεσμευτεί ενώπιον των Επιθεωρητών Εργασίας καθώς και του εκπροσώπου του ΕΚΑ κύριου Κώστα Ήσυχου ότι θα επαναπροσληφθεί, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Έχει γίνει αγωγή για την υπόθεσή της και αναμένεται η εκδίκασή της.

Την παρούσα περίοδο που γίνονται απολύσεις η συγκεκριμένη Εταιρία ανακοινώνει στον τύπο (6 Μαΐου 2009, Χρυσή Ευκαιρία) πως υπάρχουν διαθέσιμες κενές θέσεις εργασίας και επιδιώκει να κάνει νέες προσλήψεις.

Όπως γνωρίζετε, η σταθερότητα του προσωπικού, που συνάπτουν στενές σχέσεις με τους ενοίκους των δομών, αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά για την ποιοτική φροντίδα των ενοίκων. Η ξαφνική «εξαφάνιση» των εργαζομένων και η αλλαγή των προσώπων δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση την αίσθηση ασφάλειας και θεραπευτικής συνέχειας που τόσο έχουν ανάγκη οι ένοικοι των δομών που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στη ζωή τους. Επιπλέον, διαταράσσεται η ομαλή παροχή υπηρεσιών όταν δημιουργείται κλίμα εκβιασμού και εκφοβισμού, ή όταν οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε τακτική, μηνιαία βάση όπως προβλέπεται από το νόμο. Σημειώνουμε ότι ο νόμος δεν είναι πάνω από τη συγκεκριμένη διοίκηση που μεταξύ άλλων δε διστάζει να γράφει σε μερικές συμβάσεις πως οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται όποτε υπάρχουν επιχορηγήσεις ή ότι δεν επιτρέπεται οι εργαζόμενοι να ασκήσουν το δικαίωμα της επίσχεσης. Επιπλέον, η συγκεκριμένη Διοίκηση δεν καταβάλλει όλα τα νόμιμα επιδόματα στους εργαζόμενους παρ ‘όλες τις διεκδικήσεις των συναδέλφων.

Ενημερώσαμε το Υπουργείο Υγείας για τις παράνομες απολύσεις από τη Διοίκηση του Νέστορα, και σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, δεν είναι δική τους αρμοδιότητα να ελέγξουν τις απολύσεις ακόμη κι αν είναι παράνομες ακόμη κι αν το κλίμα εκφοβισμού και η εναλλαγή του προσωπικού επηρεάζει την ίδια την ποιότητα των υπηρεσιών.

Το ΕΚΑ, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Νέστορα, και που στηρίζει τους εργαζόμενους εκεί, καταγγέλλει με δελτίο τύπου (14-5-09) τη Διοίκηση του συγκεκριμένου φορέα για «βάναυσες και ανάλγητες πολιτικές», χαρακτηρίζει ως «απολύτως παράνομες και καταχρηστικές τις απολύσεις που αποβλέπουν στην εμπέδωση κλίματος τρομοκρατίας όλων των εργαζομένων».

Το Σωματείο μας στηρίζει τις απολυμένες στην άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος τους, προβαίνει σε δημοσιοποίηση όλων των απαράδεκτων ενεργειών της Διοίκησης του ΝΕΣΤΟΡΑ και θα συνεχίσει να αποκαλύπτει το ρόλο που αυτή διαδραματίζει στον ευαίσθητο χώρο της ψυχικής υγείας που μόνο υπέρ των ενοίκων και των ασθενών δεν είναι. Θα αξιοποιήσουμε κάθε συνδικαλιστική μας δυνατότητα προκειμένου να αρθούν οι απολύσεις και να σταματήσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία.

Σωματείο Εργαζομένων

σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων

(Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο)<br/>

email: [email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα