Απολογισμός της συνέλευσης του Χωματερή STOP (1/10/2023)

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Χωματερή STOP»

Στον ανοικτό χώρο δίπλα στην παιδική χαρά του Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1/10/2023 η πρώτη φθινοπωρινή Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Χωματερή STOP στην Πετρούπολη. Περίπου 20 συμπολίτες μας συμμετείχαν σε μια γόνιμη συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της Χωματερής της Φυλής και των σχεδίων για εισαγωγή της καύσης απορριμμάτων αλλά και με προτάσεις για της επικείμενες δράσεις της Πρωτοβουλίας μας.

Η επιλογή του τόπου της Συνέλευσης είχε και συμβολικό χαρακτήρα καθώς στον συγκεκριμένο χώρο, στις παρυφές του άλσους Πετρούπολης και στο σημείο που δρούσε επί 14 χρόνια ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος, σχεδιάζεται η κατασκευή του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου της πόλης με δυσμενείς συνέπειες για το αστικό πράσινο και τους χώρους αναψυχής της πόλης.

Για τον σκοπό αυτό στην Συνέλευση μας συμμετείχαν και σύντροφοι από τον ΕΚΧ Βοτανικός Κήπος, προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά με τις εξελίξεις (βίαιη εκκένωση του χώρου τον Ιούλιο, προσπάθεια για ανεύρεση νέου χώρου κ.α.).

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν οι επικείμενες δράσεις της Πρωτοβουλίας μας προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα της επέκτασης του ΧΥΤΑ και των σχεδίων για υιοθέτηση της καύσης. Αν και από το μέτωπο της Κυβέρνησης/Περιφέρειες φαίνεται να υπάρχει μια επιβράδυνση των ενεργειών λόγω βουλευτικών και περιφερειακών/εκλογών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι νέες Περιφερειακές Αρχές θα δρομολογήσουν τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση του πλούτου των απορριμμάτων προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό το λόγο, δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και θα πρέπει να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να παλέψουμε ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις. Επίσης, θα πρέπει να βάλουμε «καθήκοντα» και να απαιτήσουμε από τη νέα Δημοτική αρχή να πάρει σαφή θέση για το θέμα. Με αυτό το σκοπό, διακινήθηκε πρόσφατα και το ερωτηματολόγιο/επιστολή της Πρωτοβουλίας μας προς τις δημοτικές παρατάξεις. Φυσικά, δεν υπήρξε απάντηση από αυτές, ωστόσο είναι χρήσιμη η συζήτηση που γίνεται στους δημότες της Πετρούπολης.

Μετά τις εκλογές πρόθεση μας είναι να δρομολογηθεί για αρχές Νοέμβρη η εκδήλωση μας που θα έχει ως στόχο να επαναφέρει την συζήτηση σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες για να υπάρξει ένα μαχητικό και ζωντανό τοπικό κίνημα που θα σταθεί σοβαρό εμπόδιο στα σχέδια της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας.

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε μοιράσματα υλικού και σε προετοιμασία της εκδήλωσης, καλώντας και όλους τους φορείς της πόλης που συμμερίζονται τις ανησυχίες μας να συμμετέχουν σε αυτή τη προσπάθεια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα