Δημοσιεύουμε απολογισμό της συνέλευσης της κίνησης «Χωματερή STOP»καθώς και την προκήρυξη που μοιράζει από τα μέσα Οκτώβρη στη Δυτική Αττική για το θέμα της χωματερής και τα σχέδια για καύση απορριμμάτων.
Με συμμετοχή περίπου 15 συναγωνιστών/ιστριών πραγματοποιήθηκε η πρώτη, μετά το καλοκαίρι, φετινή συνέλευση της Πρωτοβουλίας Χωματερή STOP-Πολίτες εν δράσει. Η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που η κοινωνία περνά από την υγειονομική στην ενεργειακή κρίση και όπου κατά γενική ομολογία τα περιβαλλοντικά κινήματα ενάντια στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες τους φυσικούς πόρους, οφείλουν να απαντήσουν με πειστικότητα και σαφήνεια στις εύλογες ανησυχίες του απλού κόσμου που απειλείται από την ενεργειακή φτώχεια.
Η συζήτηση περιστράφηκε σε 3 άξονες:
α) Ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την εν κρυπτώ έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Η προσπάθεια της διοίκησης Πατούλη να “περάσει” αυτόν τον σχεδιασμό χωρίς ουσιαστική συζήτηση μαρτυρά το τι σημαίνει για την Δυτική Αθήνα και Αττική. Διαιώνιση και επέκταση των εγκαταστάσεων στην Φυλή, εισαγωγή της μαζικής καύσης σκουπιδιών ως “λύση” για το πιάσιμο του υπερφιλόδοξου στόχου της μείωσης της ταφής σκουπιδιών ως το 2030 στο 10% του σημερινού όγκου (ενώ ο αντίστοιχος στόχος στην ΕΕ είναι ως το 2035!) και εξακολούθηση της παράδοσης της διαχείρισης στα ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα και στο κέρδος των μεγάλων βιομηχανιών. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, όλοι οι συμμετέχοντες αναγνωρίσαμε την σημασία να οικοδομηθεί ένα ενωτικό κίνημα από τα κάτω που θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια Κυβέρνησης-Περιφέρειας και εργολάβων. Επόμενος κινηματικός σταθμός η συμμετοχή σε διαμαρτυρία την ημέρα συζήτησης του νέου ΠΕΣΔΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Την ίδια ώρα συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως χρειάζονται κοινές κινητοποιήσεις και ΜΕΣΑ στις γειτονιές μας, με έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση ώστε να γίνουν κτήμα των τοπικών κοινωνιών, με την συμμετοχή όλων των φορέων που θέλουν να συνεισφέρουν.
β) Συνέχιση της προσπάθειας για συγκέντρωση υπογραφών υπέρ ενός τοπικού δημοψηφίσματος κατά της καύσης, για να κατατεθούν στο Δημοτικό συμβούλιο, βάζοντας πίεση στους αρμόδιους για να επιδιώξουν να ακουστεί θεσμικά η φωνή των κατοίκων της πόλης. Από την συζήτηση προέκυψε η διαπίστωση ότι το τοπικό δημοψήφισμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο και μάλιστα ισχυρό για να δυναμώσει η φωνή των κατοίκων της Πετρούπολης και να στηθεί ένα ανάχωμα στα σχέδια επέκτασης του ΧΥΤΑ και στην εισαγωγή της καύσης σκουπιδιών.
γ) Τέλος, συζητήσαμε για τις επόμενες δράσεις της Πρωτοβουλίες μας που αφορούν την συμμετοχή μας σε μαζικά γεγονότα της πόλης μας, μοιράσματα του υλικού μας με σκοπό να ενημερωθεί ο κόσμος, συγκέντρωση υπογραφών, προετοιμασία της καθιερωμένης γιορτής της Χωματερής STOP κ.α. Προτάθηκε επίσης και θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να προωθήσουμε ένα αίτημα στον Δήμο για ουσιαστική προώθηση της ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και γενικά την ουσιαστική ενίσχυση της διαχείρισης των απορριμμάτων με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο, έστω και σε τοπικό/δημοτικό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδράνειας του Δήμου είναι οι δεκάδες κάδοι βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι) που παραμένουν αχρησιμοποίητοι στο θέατρο Πέτρας…
Στο κλείσιμο της συνέλευσης, έγινε μικρή ενημέρωση για τα οικονομικά της πρωτοβουλίας και συγκεντρώθηκε ενίσχυση για την κάλυψη των εξόδων (εκτυπώσεις προκηρύξεων, αφισών, πανό κλπ).
Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη συνέλευση αλλά κυρίως για τον δρόμο, το κίνημα, τον αγώνα για την βελτίωση της καθημερινότητας μας και του μέλλοντος των παιδιών μας.
Καύση απορριμμάτων στη Φυλή και στη Δυτική Αθήνα;
Ούτε να το σκέφτεστε!
Τοπικό Δημοψήφισμα! Να μιλήσουν οι κοινωνίες!
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαχείρισης των σκουπιδιών παραμένουν εφιαλτικές! Μέχρι το τέλος του 2022 η Περιφερειακή διοίκηση του Γ.Πατουλη θέλει να έχει ξεμπερδέψει και με το τυπικό σκέλος της έγκρισης του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), που ανάμεσα στα άλλα, δίνει πράσινο φως για την μαζική εισαγωγή της καύσης σκουπιδιών στην Αττική. Την καυτή πατάτα όμως της χωροθέτησης και δημιουργίας μιας θηριώδους Μονάδας- που να «καλύπτει» την πολυπληθέστερη Περιφέρεια της χώρας- την έχει στα χέρια του το υπουργείο Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση. Μέχρι τον Ιούνη του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και η σχετική μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος. Εντωμεταξύ βέβαια το 2023 είναι μια εκλογική χρονιά, οπότε όλοι οι προαναφερόμενοι θα έχουν προτεραιότητα την επανεκλογή τους…
Εμείς πάλι θα έχουμε προτεραιότητα πως θα ζεσταθούμε το χειμώνα, τι θα κάνουμε με την ακρίβεια, τι θα γίνει με μισθούς-συντάξεις και πότε θα απαλλαχθούμε από την περιβαλλοντική πυριτιδαποθήκη που βρίσκεται 60 χρόνια στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής! Θα έχουμε άγχος πότε θα σταματήσουν οι επεκτάσεις, σαν την τελευταία, που στηρίχθηκε στην κατασκευή εξωτερικού τείχους μήκους 1.500 μέτρων για να μην καταρρεύσει το σκουπιδοβουνό. Πότε θα γλιτώσουμε από τη ασύλληπτη δυσοσμία και τους τοξικούς καπνούς που αναδύονται ακόμα από την λυματολάσπη που είχε αποτεθεί στην περιοχή της αποκατεστημένης χωματερής (ΧΑΔΑ), παρότι εκεί έχουν σταματήσει να ρίχνονται σκουπίδια από τα τέλη του 1990!
Το νέο ΠΕΣΔΑ και η απειλή της καύσης
Φυσικά το νέο ΠΕΣΔΑ του Γ.Πατούλη δεν περιλαμβάνει καμιά ουσιαστική δέσμευση για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής! Ενώ η αναφορά σε περιορισμό της ταφής στο 10% του σημερινού όγκου των απορριμμάτων το 2030, συνδυάζεται με την εισαγωγή της μαζικής καύσης και από την κεντρική Μονάδα που δρομολογεί το υπ.Περιβάλλοντος και από όλες τις άλλες Μονάδες που σχεδιάζουν τσιμεντοβιομηχανίες, σκουπιδο-εργολάβοι και ενεργειακές εταιρείες, προσδοκώντας επιδοτήσεις και εξασφαλισμένη κερδοφορία.
Μάλιστα, δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόνοια για την υπερτοξική τέφρα που θα παραχθεί, αφού η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Περιφέρειας προβλέπει την ταφή της στον ΧΥΤΑ Φυλής, εγκυμονώντας νέους κίνδυνους για τη δημόσια υγεία.
Την ίδια ώρα εμείς θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε ετήσια 50 εκατομμύρια ευρώ ως τέλος ταφής των σκουπιδιών μας –από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος πάει στον εκμαυλισμό συνειδήσεων με τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη!
Εφιαλτικές οι συνέπειες της καύσης
Ειδικές μελέτες που έγιναν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι, η μόλυνση του εδάφους και του υπεδάφους για χιλιόμετρα γύρω από τα εργοστάσια καύσης, είναι πολύ μεγάλη. Στη Λοζάνη για παράδειγμα η μόλυνση του εδάφους με διοξίνες παραμένει ενεργή, παρόλο που το υπεύθυνο εργοστάσιο καύσης δεν λειτουργεί απ’ το 2005! Αντίστοιχα μετρήθηκε ενεργή μόλυνση στη Μαδρίτη, σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο καύσης Βαλντεμινγκόμεζ! Παρόμοιες έρευνες έρχονται στο φως σε Τσεχία, Λιθουανία κλπ.
Ήδη οι κάτοικοι στο Βόλο βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της καύσης σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Το ίδιο και οι κάτοικοι στο Μηλάκι της Εύβοιας (ΑΓΕΤ) και στο Καμάρι της Βοιωτίας (ΤΙΤΑΝ). Ως Χωματερή stop είμαστε αλληλέγγυοι σε όλα τα κινήματα αντίστασης εκεί κι επιδιώκουμε τον πανελλαδικό συντονισμό μας ως βασική προϋπόθεση νίκης.
Μόνη διέξοδος το μαζικό ενωτικό κίνημα
Στο ερώτημα αν μπορούμε να αποτρέψουμε την απειλή της καύσης η απάντηση είναι ναι. Αλλά με έναν όρο. Ότι οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι φορείς και οι συλλογικότητες, όλοι οι κάτοικοι της Πετρούπολης και της Δυτικής Αθήνας, θα στρατευτούμε σε ένα μαχητικό και διαρκές μέτωπο.
Ως Χωματερή stop θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να οργανωθεί ένα πραγματικά ενωτικό, μαζικό τοπικό κίνημα που θα στηρίζεται στη κοινή δράση όλων των συλλογικοτήτων αντίστασης. Με κοινές κινητοποιήσεις, μέσα στις γειτονιές μας, με έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση ώστε να γίνουν κτήμα των τοπικών κοινωνιών, με την συμμετοχή όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να συνεισφέρουν. Μεγάλη θα ήταν και η συμβολή πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων για το θέμα, ακόμα και μιας τοπικής γενικής απεργίας αν χρειαστεί.
Τοπικό δημοψήφισμα
Ένα ακόμα βήμα για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών είναι η πρόταση μας για τοπικά δημοψηφίσματα, ώστε να εκφραστεί η άποψη των κατοίκων της Πετρούπολης και των άλλων δήμων, για τη σχεδιαζόμενη καύση απορριμμάτων.
Τα τοπικά δημοψηφίσματα προβλέπονται στα άρθρα 133 ως 150 του κώδικα «Κλεισθένης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. για να «δέσει» τα χέρια σε όσους αντιστέκονται στις περικοπές, την υποβάθμιση και τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ανέστειλε αυτό το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των τοπικών κοινωνιών μέχρι τις επερχόμενες τοπικές εκλογές, το 2023.
Όμως αν οι δημοτικές αρχές στην Πετρούπολη και τη Δυτική Αθήνα είχαν ως στόχο να απαλλαγούμε μετά από 60 χρόνια από την μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης και η καύση να μείνει στα χαρτιά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο του τοπικού δημοψηφίσματος για να ενεργοποιηθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της πιο πλατιάς και ταυτόχρονα της πιο δημοκρατικής κοινωνικής ανυπακοής. Με παράλληλο κάλεσμα στους εργαζόμενους και τη νεολαία της υπόλοιπης Αττικής να σταθούν αλληλέγγυοι. Έτσι θα κατάρρεε και η όποια αναμενόμενη απόπειρα ποινικοποίησης ενός τέτοιου κινήματος.
Αντί γι’ αυτό οι δημοτικές αρχές είτε δεν αντιδρούν καθόλου, είτε διαμαρτύρονται υποτονικά και εθιμοτυπικά. Στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν στη δύναμη των τοπικών κοινωνιών!
Εμείς ως Χωματερή stop έχουμε εμπιστοσύνη στην τοπική κοινωνία και στη δύναμη των μαζικών κι ενωτικών κινημάτων! Κάποια από αυτά μάλιστα κατέγραψαν και επιτυχίες, όπως η αναστολή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα, στο Νυμφαίο, στη Βόρεια Εύβοια, στην Άνδρο κλπ!
Και γι’ αυτό καλούμε σε κοινές πρωτοβουλίες κι όσες συλλογικότητες αντίστασης και τοπικούς φορείς πιστεύουν το ίδιο (σωματείο εργαζομένων του δήμου, ενώσεις δασκάλων & καθηγητών κι άλλα σωματεία, σύλλογοι γονέων, δημοτικές κινήσεις & παρατάξεις, στέκια, τοπικές κινηματικές πρωτοβουλίες, μαθητικά συμβούλια, εμπορικός σύλλογος κλπ). Ώστε από κοινού να αναληφθεί η ευθύνη διεξαγωγής μιας τέτοιας, μεγάλης και απαιτητικής διαδικασίας.
Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στον Βόλο, όταν τον Μάη του 2019, το εκεί κίνημα είχε οργανώσει δημοψήφισμα που διεξάγονταν παράλληλα με τις τοπικές εκλογές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα, με το συντριπτικό αποτέλεσμα του 98,51% των πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ. Ενώ μια παρόμοια εμπειρία ήταν και το τοπικό δημοψήφισμα στην Θεσσαλονίκη, τον Μάη 2014, με το 98% των συμμετεχόντων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Εναλλακτική πρόταση υπάρχει;
Σε όσους καλόπιστα αναρωτιούνται αν υπάρχει εναλλακτική και εφαρμόσιμη πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων, απαντάμε ότι φυσικά υπάρχει. Οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι αν γινόταν διαλογή στην πηγή, σωστή ανακύκλωση (γυαλί, μέταλλο, χαρτί, ξύλο), επανάχρηση και γενικευμένη κομποστοποίηση, το τελικό υπόλειμμα θα έφτανε μόλις το 10-15% του σημερινού όγκου απορριμμάτων.
Αυτό θα ήταν σαφώς πολύ εύκολα διαχειρίσιμο, με σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους ταφής, αποκεντρωμένα, με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Καμιά πολιτική, όσο φιλική προς το περιβάλλον κι αν είναι, δε μπορεί να επιτρέπει την απόθεση των σκουπιδιών όλου του λεκανοπεδίου -ακόμα και περιοχών πολύ μακριά από αυτό- σε μία μόνο εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής.
Αποκλειστικό κριτήριο της διαχείρισης απορριμμάτων θα πρέπει να αποτελεί η μεγιστοποίηση του οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον μέσω της 100% δημόσιας διαχείρισης, σε δημοτικές ή διαδημοτικές μονάδες μικρής κλίμακας. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η δημόσια υγεία, το περιβάλλον και οι ανάγκες της πλειοψηφίας των ανθρώπων θα μπουν επιτέλους πάνω από τα κέρδη.