Απογευματινά χειρουργεία: άλλο ένα πλήγμα για τη δημόσια υγεία

Από την 1η Μάρτη σύμφωνα με τον υπουργό υγείας Α. Γεωργιάδη θα ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία (επί πληρωμή) στα δημόσια νοσοκομεία. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει εδώ και καιρό, αφού η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί από το 2022, όπως όμως εξηγεί στο thepressproject.gr ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Π. Παπανικολάου, μέχρι στιγμής δεν έχουν τολμήσει να την εφαρμόσουν.

Ο Γεωργιάδης ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό θα μικρύνει η λίστα αναμονής των πρωινών, δωρεάν χειρουργείων. Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι τα χειρουργεία θα πραγματοποιούνται με το υπάρχον προσωπικό (όχι μόνο γιατρούς αλλά και νοσηλευτές/τριες) θα είναι αδύνατο να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται τα πρωινά χειρουργεία με τους ίδιους ρυθμούς. Έτσι, τα πρωινά, δωρεάν χειρουργεία, θα γίνονται όλο και λιγότερα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος του απογευματινού χειρουργείου να αναγκάζονται να περιμένουν ακόμη περισσότερο. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός υγείας περιγράφει περήφανα ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα σταματήσουν οι γιατροί να παίρνουν παράνομα φακελάκια, αλλά θα τα παίρνουν… νόμιμα και επιπλέον τα ποσά θα είναι μικρότερα! Αντί δηλαδή το υπουργείο να εξασφαλίσει πραγματικά δωρεάν, ποιοτικές και γρήγορες υπηρεσίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, αντί να φροντίσει να κάνει προσλήψεις ώστε το προσωπικό να επαρκεί, αλλά και να πληρώνεται αξιοπρεπώς, νομιμοποιεί τα φαινόμενα διαφθοράς με το πρόσχημα πως «έτσι κι αλλιώς συμβαίνει, ας είναι τουλάχιστον νόμιμο»!.

Αυτή η κυβέρνηση απειλεί να μην αφήσει τίποτα όρθιο και κυρίως τίποτα δημόσιο και δωρεάν. Από την ωμή παραβίαση του Συντάγματος με την προσπάθειά της να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια παρά τη σθεναρή αντίσταση του φοιτητικού κινήματος, μέχρι την εισβολή κάθε είδους ιδιωτικών συμφερόντων στα νοσοκομεία και τη μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα για όλο και λιγότερους/ες, είναι επικίνδυνοι για την κοινωνία! Απέναντι στη λαίλαπα που ετοιμάζουν, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, τα κινήματα, πρέπει να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις πριν να είναι αργά!

Ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που η δημόσια υγεία δέχεται μια από τις πιο σφοδρές επιθέσεις στην πρόσφατη ιστορία της, που οι δραματικές συνθήκες στα νοσοκομεία εξουθενώνουν τους εργαζόμενους, σε πολλές περιπτώσεις τους ωθούν σε παραίτηση, ενώ βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών (κυρίως αυτών που ανήκουν στα πιο χαμηλά εισοδήματα) είναι απαραίτητο να αντισταθούμε στην πλήρη ισοπέδωση του ΕΣΥ. Τα πιο μαχητικά κομμάτια των εργαζομένων στην υγεία, είναι ανάγκη να οργανώσουν ενημερωτικές δράσεις, να εξηγήσουν στην υπόλοιπη κοινωνία ότι μόνο μέσα από τη μαχητική στήριξη των αιτημάτων τους μπορεί να διασωθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της υγείας. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα