Απόφαση της Π.Ε. της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ανασύνταξη

Αναδημοσίευση από το anasyntaxi.gr

A

Έχουμε ήδη μπει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο με ενδιάμεσο σταθμό τις εκλογές για τοπική διοίκηση και τις ευρωεκλογές. Η περίοδος αυτή εγκυμονεί πολιτική αστάθεια και κοινωνική αναταραχή, η οποία θα πυροδοτηθεί από την ενδεχόμενη ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε βασικό κορμό του επόμενου κυβερνητικού σχήματος. Αιτία γι’ αυτό είναι η προφανής αντίφαση ανάμεσα στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του μνημονίου και στις φιλοΕΕ θέσεις του. Η πορεία που θα πάρουν οι εξελίξεις θα εξαρτηθεί από μια σειρά παράγοντες, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους:

1. Την κατάσταση του εργατικού και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος. Το αν δηλαδή θα βρίσκεται -ειδικά το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα- σε πλήρη αποδιάρθρωση και αφασία ή αν θα έχει βρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης, δημιουργώντας διεκδικητικό κλίμα από την πρώτη μέρα εκλογής της νέας κυβέρνησης.

2. Την προεκλογική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το αν δηλαδή, θα μπορέσει η ηγετική του ομάδα να μετριάσει τις προσδοκίες λειαίνοντας τις αντιμνημονιακές αιχμές και αντικαθιστώντας τις με εξυπνακίστικους αφορισμούς στους οποίους ασκείται συστηματικά η ηγετική ομάδα Τσίπρα ή θα δεσμευτεί λόγω εσωτερικής και εξωτερικής πίεσης σε μια σταθερή αντιμνημονιακή στάση, καλλιεργώντας προσδοκίες στις εργαζόμενες τάξεις.

3. Το εύρος της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλογική νίκη χωρίς κοινοβουλευτική αυτοδυναμία θα οδηγήσει σε αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων, παρέχοντας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ άλλοθι με το οποίο μπορεί να επηρεάσει και να παρασύρει τμήμα της βάσης του σε μια πορεία υποταγής στην Ε.Ε. και το μνημόνιο. Αντίθετα, μια σαρωτική εκλογική νίκη που οδηγεί σε αυτοδυναμία στερεί κάθε άλλοθι από την ηγετική ομάδα γύρω από τον Τσίπρα και μεταφέρει όλη την ευθύνη και την πολιτική πίεση στο ΣΥΡΙΖΑ.

4. Την τακτική της υπόλοιπης Αριστεράς. Η τακτική που ακολουθείται σήμερα κυρίως από το ΚΚΕ και δευτερευόντως από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, απελευθερώνει την ηγετική ομάδα στην αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων προς τα δεξιά και εκθέτει την Αριστερή Πλατφόρμα που εξακολουθεί να θέτει στόχο τη συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης κι επιμένει στην πρόταση για απεύθυνση στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις.

Οι παραπάνω παράγοντες δεν θα καθορίσουν το μέλλον μιας κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι μάλλον ασφαλής η πρόβλεψη ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει. Αυτό που θα καθορίσουν είναι τον τρόπο με τον οποίο θα τελειώσει η κυβέρνηση και το τι θα την αντικαταστήσει. Το αν δηλαδή, θα αποσυντεθεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί της, υποτασσόμενη στις απαιτήσεις της αστικής τάξης ή το αν θα ξεπεραστεί από την εργατική τάξη και το κίνημά της που θα πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είναι τραγική αυταπάτη η προσδοκία ότι η αποτυχία και η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ θα απελευθερώσει δυνάμεις προς τα Αριστερά. Και είναι επίσης λανθασμένη η μοιρολατρική αποδοχή ότι η ήττα της εργατικής τάξης είναι οριστική και θα είναι μακροχρόνια και ότι η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει αναπότρεπτα σε εκτόξευση της Χρυσής Αυγής και σε μια φασιστική κυβέρνηση. Η τροπή που θα πάρουν τα πράγματα δεν είναι δεδομένη, θα εξαρτηθεί από τον υποκειμενικό παράγοντα και τελικά θα κριθεί από τη στάση της εργατικής τάξης, από το αν θα δείξει την απαιτούμενη αυτενέργεια ή θα κυριαρχήσει η παθητικότητα, κάτι που όμως επίσης εξαρτάται από τον υποκειμενικό παράγοντα και από τις πολιτικές πρωτοπορίες.

Στόχος μας πρέπει να είναι η νέα περίοδος να ανοίξει με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους για την εργατική τάξη και την προοπτική της επανάστασης. Σε αυτόν το στόχο πρέπει να αξιοποιήσουμε και τις επερχόμενες εκλογικές μάχες.

B

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών για διοικήσεις σε περιφέρειες και δήμους θα παίξουν ρόλο στις εξελίξεις. Στόχος των επαναστατών πρέπει να είναι η ανάδειξη συνδυασμών που δεσμεύονται ότι δεν θα εφαρμόσουν τα μνημονιακά μέτρα και θα συγκρουστούν έμπρακτα με το μνημόνιο και την κυβέρνηση που προσπαθεί να το εφαρμόσει, παραβιάζοντας και τη νομιμότητα και ρισκάροντας την καθαίρεσή τους και ακόμα και την ποινική τους δίωξη.

Η συγκρότηση τέτοιων συνδυασμών μπορεί να γίνει μόνο από δυνάμεις της Αριστεράς που προσεγγίζουν το πρόγραμμά μας και στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει οπωσδήποτε (για να έχουν δυνατότητα νίκης) να περιλαμβάνει και δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής έχουν φανεί δυνατότητες συγκρότησης τέτοιων συνδυασμών που μπορούν να διεκδικήσουν τη νίκη στις εκλογές σε λίγους δήμους. Η στάση του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αποφεύγουν κάθε συνεργασία στέκεται εμπόδιο σε μια τέτοια διαδικασία.

Εμπόδιο αποτελεί και η τακτική της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των εργαζόμενων στρωμάτων και διαψεύδει τις προσδοκίες που έχουν επενδυθεί πάνω του. Η μέχρι στιγμής επιλογή υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών και η τακτική της «διεύρυνσης» προς τα δεξιά θα οδηγήσει σε ήττα τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ σε βασικούς δήμους και περιφέρειες. Την ήττα αυτή πρέπει οπωσδήποτε να τη χρεωθεί το ηγετικό επιτελείο και η ομάδα Τσίπρα.

Από την πλευρά μας επιδιώκουμε όπου υπάρχουν και λειτουργούν συνδυασμοί στους οποίους συμμετέχουμε, να απευθυνθούν στο σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς για συνεργασία με στόχο την ανάδειξη αντιμνημονιακών τοπικών διοικήσεων με την έννοια που περιγράφηκε παραπάνω. Σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για συνεργασία τοπικών συνδυασμών οι οποίοι διατηρούν το πρόγραμμά τους και αυτό το πρόγραμμα (το πρόγραμμα του δικού μας συνδυασμού) θα προπαγανδίζουμε μαζί με τα κοινά συμφωνηθέντα.

Στις περιπτώσεις που δεν προκύπτουν τέτοιες δυνατότητες, εξετάζουμε την πιθανότητα συνεργασίας με δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στη βάση του προγράμματός μας.

[…]

Στον 2ο γύρο εξετάζουμε την κατάσταση κατά περίπτωση. Στις περιπτώσεις που υπάρχει φασίστας υποψήφιος στον 2ο γύρο ψηφίζουμε οπωσδήποτε τον αντίπαλό του. Όπου συμμετέχει στον 2ο γύρο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ή της υπόλοιπης Αριστεράς, κατά κανόνα τον στηρίζουμε εκτός εξαιρέσεων (π.χ. περίπτωση Βουδούρη).

Με αυτήν την τακτική επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην ήττα της κυβέρνησης, να προκαλέσουμε διάλογο με τις οργανωμένες δυνάμεις και με την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς αποδεικνύοντας ότι η κατάργηση του μνημονίου είναι εφικτή μόνο στη βάση του δικού μας προγράμματος και να αναδειχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που θα σταθούν εμπόδιο στην εφαρμογή του μνημονιακού κυβερνητικού προγράμματος.

Γ

Δεν πρέπει να αποκλείσουμε ακόμα το ενδεχόμενο μιας αιφνίδιας κατάρρευσης της κυβέρνησης που θα οδηγήσει σε τριπλές εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα έχει μικρότερη σημασία και δεν θα καθορίσει τις εξελίξεις, όπως φαίνεται ότι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν θα έχουμε ταυτόχρονες εθνικές εκλογές. Η τακτική Σαμαρά -με τα τωρινά δεδομένα- είναι να περάσει τον «κάβο» των ευρωεκλογών με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες, δηλαδή με μια διαχειρίσιμη ήττα που θα δώσει λίγο ακόμα χρόνο ζωής στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό επιδιώκει να μεταφέρει τη συζήτηση στο ζήτημα της Ε.Ε. για να «κερδίσει πόντους» αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν τα πράγματα μείνουν έτσι, το βασικό διακύβευμα των ευρωεκλογών θα είναι ο χρόνος ζωής που θα δοθεί στην κυβέρνηση. Με μια βαριά ήττα της νέας Δημοκρατίας, η περίοδος πολιτικής αστάθειας ξεκινάει από το βράδυ της 25ης Μαΐου. Το μοναδικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς που μέχρι στιγμής διεκδικεί τέτοια ψήφο, ψήφο ήττας της κυβέρνησης και πρόκριμα για μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς, δεν δείχνουν καμία πρόθεση να απαντήσουν το ζήτημα της διεκδίκησης της κυβερνητικής εξουσίας.

Απαιτείται σήμερα, μια επιθετική ενωτική τακτική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση της διακήρυξής του για ανάδειξη κυβέρνησης που θα καταργήσει το μνημόνιο. Αυτή η διακήρυξη αποτελεί πλαίσιο για διάλογο με το σύνολο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει τη δυνατότητα να αναδειχτούν οι προγραμματικές του αντιφάσεις και μπορεί να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις και βάση για εκλογική σύμπραξη.

Δ

Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να προσανατολιστούν και οι διεργασίες που εξελίχτηκαν τους τελευταίους μήνες για τη συμπόρευση δυνάμεων και αγωνιστών και οι οποίες οδήγησαν στην κατάληξη ενός κειμένου που μένει να συζητηθεί και να εγκριθεί από τις διαδικασίες των δυνάμεων που συμμετείχαν στη συζήτηση. Σε ότι μας αφορά, κρίνουμε το κείμενο αυτό σαν ένα δειλό πρώτο βήμα μιας διαδικασίας μετωπικής συγκρότησης, που όμως δεν μπορεί να αποτελέσει -ως έχει- βάση για πολιτικό μέτωπο, όσο παραμένουν ανοιχτά ζητήματα τα οποία δεν έχουν μπει καν στη διαδικασία της συζήτησης. Τέτοιο ζήτημα είναι η στάση απέναντι στο ζήτημα της διεκδίκησης της κυβερνητικής εξουσίας και τα συνδεόμενα με αυτό θέματα, όπως η τακτική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και σε μια κυβέρνηση με κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί ένα στοιχειώδες πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να ξετυλιχτεί η συζήτηση για την αναγκαία πολιτική τακτική στην περίοδο. Το περιεχόμενο του κειμένου αποτελεί κοινό τόπο για ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων και ρευμάτων που περιλαμβάνει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αγωνιστές του ΚΚΕ και τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, το πλαίσιο αυτό πρέπει να απευθυνθεί στο σύνολο αυτών των δυνάμεων με στόχο το παραπέρα βάθεμα της συζήτησης. Τέλος, σε ότι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να επιδιώκουμε την ανάπτυξη των τοπικών διεργασιών που συγκροτήθηκαν στη βάση του κειμένου της «Πρωτοβουλίας για συμπόρευση δυνάμεων και αγωνιστών για έναν άλλο δρόμο χωρίς χρέος, μνημόνια και ευρώ».

Ε

Αποφασίζουμε τη συμμετοχή μας ως παρατηρητές στην «Πρωτοβουλία των 1000», καθώς με την πλειοψηφία των δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτήν, μοιραζόμαστε κοινές εκτιμήσεις για την περίοδο και τις προοπτικές που ανοίγονται και διαπιστώνουμε συγκλίσεις σε σχέση με την αναγκαία τακτική.

[…]

Η Πολιτική Επιτροπή, 16-2-2014

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,195ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,119ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα