Από το Σίδνεϋ μέχρι την Ν. Υόρκη: Έλληνες μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική βία!

Μαρίνα Κονταρά, Βρυξέλλες

Η «χάρη» της αστυνομίας του Μητσοτάκη ξεπερνάει τα όρια της Ελλάδας!

Το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Απρίλη πραγματοποιήθηκαν δεκάδες δράσεις σε πάνω από 20 πόλεις σε 14 χώρες, οι οποίες οργανώθηκαν από 22 συλλογικότητες Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Από το Σίδνεϋ της Αυστραλίας ως την Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και βέβαια σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, «αυτοί που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα ή δεν μπορούν να επιστρέψουν λόγω της οικονομικής κρίσης που έφεραν τα μνημόνια» προχώρησαν σε μια σειρά συγκεντρώσεις ενάντια στην καταστολή, την αστυνομική βία, τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία στην χώρας μας.

***

Πάνω από 70 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλες, με σκοπό την καταγγελία της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα, αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής συνολικότερα, που καταστρέφει το περιβάλλον, επιτίθεται στην Παιδεία και έχει αποτύχει πλήρως να διαχειριστεί την κρίση του κορονοϊού, μετρώντας δεκάδες και εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Λεφτά για την υγεία, όχι για την αστυνομία». Πέρα από συνθήματα σε πανό και πλακάτ, μια ομάδα έκανε μια ευφάνταστη θεατρική αναπαράσταση των πεπραγμένων της κυβέρνησης, δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο στη συγκέντρωση.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση στηρίχτηκε και από βέλγικες οργανώσεις, όπως για παράδειγμα η «Santé en Lutte», ένα πρωτοβάθμιο δίκτυο εργαζομένων στον τομέα της υγείας. 

Ένας ανάλογος αριθμός συγκεντρώθηκε και στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, όπου τα άτομα που συμμετείχαν άνοιξαν πανό και με πικέτες και συνθήματα κατευθύνθηκαν προς το σκωτσέζικο κοινοβούλιο. Οι ανακοινώσεις που μοιράστηκαν στον κόσμο είχαν θερμή υποδοχή και προκάλεσαν συζητήσεις για το ζήτημα της καταστολής στην Ελλάδα.

Πολύ ζωντανές δράσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Βαρκελώνη, Μπέρμιγχαμ, Παρίσι, Όσλο, Δουβλίνο, Λονδίνο, Μπρίστολ, Νιουκάστλ, Μπράιτον, Μόναχο, Ουψάλα, Γκέτεμποργκ, Βερολίνο, Κοπεγχάγη, Ρέικιαβικ και Χάγη.

Βαρκελώνη

Solidarität für Griechenland aus München!

Δημοσιεύτηκε από Initiative of Munich residents against the state repression in Greece στις Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

Μόναχο

Η αλληλεγγύη και η οργή φαίνεται ότι απλώθηκε σε πολλές πόλεις που υπάρχουν Έλληνες μετανάστες!

***

Η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε ύστερα από συντονισμό ατόμων που ανήκουν στις διάφορες συλλογικότητες Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα είχαν οργανώσει κάποιες ενημερωτικές δράσεις σε σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα. 

Σίδνεϊ
Νέα Υόρκη

Μετά από αυτές τις σποραδικές δράσεις, συλλογικότητες Ελλήνων από διάφορες χώρες συναντήθηκαν διαδικτυακά, με σκοπό να συντονιστούν μεταξύ τους με πιο οργανωμένο τρόπο. Δημιουργήθηκε ένα group στο Facebook το οποίο αριθμεί ήδη πάνω από 2.000 μέλη, στο οποίο αρχικά διακινήθηκε μια επιστολή διαμαρτυρίας και έγινε ανταλλαγή πληροφοριών. 

Γκέτεμποργκ
Παρίσι

Οι κινητοποιήσεις στις 17-18 Απρίλη βέβαια δεν περιορίστηκαν μόνο στην καταδίκη της καταστολής, αλλά ήταν η αφορμή για την ανάδειξη και των υπόλοιπων εγκληματικών πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ στα πανεπιστήμια, το περιβάλλον, την Υγεία, τα εργασιακά κλπ. Ακόμα, έγινε μια προσπάθεια σύνδεσης των αγώνων στην Ελλάδα με αυτούς στην Ευρώπη. 

Στο Λονδίνο για παράδειγμα, η ελληνική συλλογικότητα ενσωματώθηκε στην πορεία που οργανώθηκε από το Kill the bill, το κίνημα που έχει αναπτυχθεί ενάντια στο νομοσχέδιο που προβλέπει σκλήρυνση των μέτρων κατά των διαδηλώσεων. 

From Athens to London, against State violence / #KillTheBill

Δημοσιεύτηκε από Greek Solidarity Network UK στις Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

Όπως σημειώνεται και στο κάλεσμα των συλλογικοτήτων για το διήμερο:

Γνωρίζουμε πως όλη αυτή η βία και καταστολή είναι ο μόνος τρόπος να συνεχίσει η κυβέρνηση τις πολιτικές του κεφαλαίου και το νεοφιλελεύθερό της σχέδιο.

Καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή κρατικής βίας. Καταδικάζουμε τις όποιες πολιτικές που οδηγούν το λαό στη φτώχεια την ώρα που οι ελίτ πλουτίζουν ακόμα και κατά τη διάρκεια εξέλιξης της πανδημίας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο λαό που προσπαθεί να επιβιώσει και να αντισταθεί στις κυβερνητικές πολιτικές.

Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις ενάντια στο Γαλλικό «νόμο για την ασφάλεια», το «kill the bill» στη Βρετανία, οι μαζικές πορείες ενάντια στον αυταρχισμό και η αντίσταση στα Ελληνικά πανεπιστήμια ενάντια στη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, δείχνουν το δρόμο. Ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο.

Δηλώνουμε την παρουσία, στήριξη και αλληλεγγύη μας σε όσους αγωνίζονται ακόμη σθεναρά, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στόχος μας εφεξής, ο συντονισμός και η συμμετοχή σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πανευρωπαϊκών και διεθνών δράσεων στην ίδια κατεύθυνση.

***

Το συντονιστικό των συλλογικοτήτων προτίθεται να οργανώσει και άλλες δράσεις και να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις στο ίδιο πνεύμα. Υπάρχει ήδη προγραμματισμένη απολογιστική συνέλευση μέσα στην εβδομάδα, ιδέες για συμμετοχή στις κατά τόπους εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και σε άλλες κινητοποιήσεις, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα συνεχίζει να αυξάνεται. Είναι μια προσπάθεια που αξίζει να στηριχθεί από όλους και όλες! 

Οι συλλογικότητες που διοργάνωσαν τις δράσεις ήταν οι εξής:

 • Ολλανδία (Netherlands) – REINFORM
 • Βρυξέλλες (Brussels) – Grec.que.s solidaires de Belgique
 • Βαρκελώνη (Barcelona) – GR Solidarity Initiative Barcelona
 • Μπέρμιγχαμ (Birmingham) – Κίνηση κατοίκων Μπερμιγχαμ απέναντι στην αστυνομοκρατία
 • Παρίσι (Paris) – Initiative des travailleurs.euses et étudiant.e.s grec.que.s à Paris
 • Εδιμβούργο (Edinburgh) – Greek Migrant Solidarity Initiative Scotland
 • Εδιμβούργο (Edinburgh) – Real Democracy Now Edinburgh GR
 • Εδιμβούργο (Edinburgh) – “Αλληλεγγυ@ Εδιμβούργου, Solidary Edinburgh”
 • Οσλο (Oslo) – IRANT
 • Δουβλίνο (Dublin) – Greek Solidarity Ireland/Αλληλεγγύη Χωρίς Σύνορα (Ιρλανδια-Δουβλινο)
 • UK – Greek Solidarity Network UK (London, Birmingham, Bristol, Edinburgh, Newcastle, Brighton, Loughborough)
 • Antifascist Action for Greece, London (AAfG)
 • Μόναχο (Munich) – Πρωτοβουλία κατοίκων Μονάχου ενάντια στο κράτος καταστολής στην Ελλάδα
 • Σίδνεϊ (Sydney) – Greek Initiative against Police Impunity
 • Ουψάλα (Uppsala) – Πρωτοβουλία κατοίκων Ούψαλας ενάντια στην αστυνομοκρατία
 • Γερμανία (Germany) – Αγωνιστική Κίνηση Ελλήνων στη Γερμανία
 • Δανία (Denmark) – Πρωτοβουλία Κατοίκων Δανίας ενάντια στον αυταρχισμό και στην αστυνομοκρατία στην Ελλάδα
 • Γκέτεμποργκ (Gothemburg) – Πρωτοβουλία κατοίκων Γκέτεμποργκ ενάντια στον αυταρχισμό και στην αστυνομοκρατία στην Ελλάδα
 • Βερολίνο (Berlin) – Reakt-Aktion against Repression
 • Κοπεγχάγη (Copenhagen) – Crisis Mirror
 • Μαχόμενη Λαϊκή Συσπείρωση, παράταξη στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα