Από την κατάληψη του κάμπινγκ της Αγ. Τριάδας (Δήμος Θερμαϊκού)

Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιουλίου, 5 συλλογικότητες από τον Δήμο Θερμαϊκού (Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Θερμαϊκού, Δημ. Κίν. Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής, Αντιφασιστικό Μέτωπο Θερμαϊκού, Εθελοντές Μεσημερίου και Κίνηση Πολιτών Επανωμής) κάλεσαν σε μια πρωτότυπη κατάληψη του κάμπινγκ στην Αγία Τριάδα, το οποίο έχει βγει στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ μαζί με άλλες εκτάσεις του Δήμου.  Μπαίνοντας στον χώρο του κάμπινγκ το σαββατοκύριακο, δύο συναισθήματα κυριαρχούσαν.

Από τη μια, η οργή για τη χρόνια εγκατάλειψη ενός δημόσιου χώρου που έστρωσε το δρόμο για το σημερινό ξεπούλημα: Χορταριασμένοι διάδρομοι, σκουριασμένες εγκαταστάσεις, ανυπαρξία φωτισμού συνθέτουν μια εικόνα παρακμής που σήμερα αξιοποιείται από την κυβέρνηση προκειμένου οι κάτοικοι να θεωρήσουν μονόδρομο την ιδιωτικοποίηση και το χτίσιμό του.

Από την άλλη, η ελπίδα βλέποντας αρκετούς ανθρώπους που δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τα τετελεσμένα του ΤΑΙΠΕΔ. Το σαββατοκύριακο συναντήθηκαν μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι με αναμνήσεις από τις διακοπές τους στο κάμπινγκ μαζί με νεώτερους, που δεν θέλουν να ζήσουν σε μια γειτονιά πνιγμένη στο μπετόν και το τσιμέντο.

Έστω και για δύο μέρες, ο χώρος ζωντάνεψε με συζητήσεις, εργαστήρια,  συναυλίες, κολύμπι,  φαγητό και την υπόσχεση ότι αυτή η διαμαρτυρία θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση. Γιατί το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για χτίσιμο 20.000 τμ με πολυτελείς κατοικίες και εμπορικά καταστήματα, θα σημάνει μια ολοκληρωτική μετάλλαξη της περιοχής. Κι όμως, αυτός ο χώρος θα μπορούσε να ξαναγίνει κάμπινγκ, να λειτουργεί με συνεταιριστικό καθεστώς και τη στήριξη του Δήμου και να αποτελεί μια επιλογή οικονομικών διακοπών κοντά στη Θεσσαλονίκη, για όλους όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν κάπου πιο μακριά. Θα μπορούσε επίσης να λειτουργεί και τον υπόλοιπο χρόνο, τόσο ως χώρος φύλαξης τροχόσπιτων, όσο και με αξιοποίηση κάποιων από τις υποδομές του (πχ αναψυκτήριο, ταβέρνα, κλπ).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,195ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,119ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα