Από τη δράση της C.W.I.

Βραζιλία

Στις 24 και 25 Μαρτιού το τμήμα της C. W. I. Στη Βραζιλία, το Socialismo Revolutianario) πραγματοποίησε το συνέδριο του. Στη διάρκεια αυτού του διημέρου αντανακλάστηκε η ανάπτυξη της οργάνωσης μας, τόσο μέσα από τα θέματα που πιάστηκαν στις συζητήσεις, όσο και από τη σύνθεση των συνέδρων.

Την πρώτη μέρα η κύρια συζήτηση αφορούσε τις σημαντικότερες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η εξέγερση στα γαλλικά προάστια, η συνεχιζόμενη κινητοποίηση των Γάλλων φοιτητών και των συνδικάτων καθώς επίσης και η κατάσταση στη Λατινική Αμερική. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι το πολιτικό κενό που υπάρχει, καθώς τα παραδοσιακά αρίστερα κόμματα αποδεικνύονται αδύναμα να επηρεάσουν, πόσο μάλλον να ηγηθούν των κινημάτων, στα οποία θα όφειλαν να δίνουν προοπτική.

Την ίδια μέρα συζητήθηκε ειδικότερα η πολιτική κατάσταση της Βραζιλίας. Το Socialismo Revolutionario συμμετέχει σε έναν ευρύ αριστερό σχηματισμό, το P- SOL (Party of Socialism and Liberty) κάτι που μεταφράζεται σε δύο επίπεδα για τη δουλειά της οργάνωσης : πρώτον, συνεχείς διεργασίες μέσα στο P- SOL, ώστε αυτό να παρουσιάζει σαφή αριστερά, αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά και δεύτερον, βάσει αυτών να ασκεί μια ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Λούλα.

Τη δεύτερη μέρα οι συζητήσεις αφορούσαν την τακτική που θα ακολουθήσουν οι σύντροφοι στην προσπάθειά τους να “χτίσουν” την οργάνωση, καθιστώντας το Socialismo Revolutionario μια υπολογίσιμη δύναμη της αριστεράς.

Γερμανία

Στις 26 Μαρτίου έγιναν εκλογές για τα τοπικά συμβούλια στο κρατίδιο της Έσσης στη Γερμανία. Στην πόλη Κάσσελ στην Έσση το SAV κατέβηκε σε κοινή λίστα με το WASG, το PDS και με οργανώσεις μεταναστών και ανένταχτους αριστερούς με το όνομα: “Αριστερά στο Κάσσελ για την εργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη”.

Τα κύρια σημεία του προγράμματος ήταν:

-Όχι στις περικοπές, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις

-Όχι στις θέσεις εργασίας με μισθό 1 ευρώ την ώρα

-Ενάντια στο νόμο Hartz (αντεργατικοί νόμοι στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας)

-Περισσότερες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα με την μείωση του χρόνου εργασίας, με προγράμματα δημόσιων επενδύσεων για τη νεολαία, το περιβάλλον, την στέγαση, τη δημόσια συγκοινωνία και τον πολιτισμό

-Παραγραφή χρεών και επανεθνικοποίηση των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων.

-Ενάντια στο σχηματισμό κυβέρνησης της κεντροαριστεράς, δηλαδή συνεργασίας με το SPD.

Η “Αριστερά στο Κάσσελ” πήρε 6,8%. Αυτό το ποσοστό ήταν ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στην Έσση. Πέντε δημοτικοί σύμβουλοι εκλέχθηκαν, ένας από τους οποίους είναι ο Νίκο Βάινμαν, μέλος της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής (SAV, το γερμανικό τμήμα της CWI).

Ένα σημαντικό στοιχείο αυτών των εκλογών είναι ότι σε τρεις περιοχές όπου μέλη της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία, η συνεργασία “Αριστερά του Κάσσελ” πήρε τα υψηλότερα ποσοστά (μεταξύ 9 και 14%).

Σρι Λάνκα

Στις 30/3 έγιναν οι τοπικές εκλογές στη Σρι Λάνκα, σε μια χώρα που χτυπήθηκε από το τσουνάμι και στην οποία υπάρχει για χρόνια εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους Σινχάλα (πλειοψηφία) και την μειονότητα των Ταμίλ. Νικητής των εκλογών βγήκε το UPFA ( Ενωτική Λαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία), το οποίο βρίσκεται και στην κυβέρνηση ενώ το επίσης κυβερνητικό μαοϊκής προέλευσης JVP (Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο- αριστερό στα λόγια, εθνικιστικό στην πράξη) έμεινε στάσιμο ελέγχοντας μόλις ένα δήμο έχοντας ως στόχο τους 50.

Τον πρώτο του δημοτικό σύμβουλο όμως εξέλεξε το USP (Ενωτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα – τμήμα της CWI), στην περιοχή Eheliyagoda. Πήρε 710 ψήφους (2,37%).

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία που έρχεται σαν αποτέλεσμα της ξεκάθαρης ταξικής θέσης του κόμματος στο εθνικό ζήτημα, του μαχητικού σοσιαλιστικού προγράμματος αλλά και της αξιόλογης δράσης του μετά το τσουνάμι. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα – μετά την τρίτη θέση στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές – στην κατεύθυνση χτισίματος ενός μαζικού κόμματος που θα αποτελεί τη φωνή των εργαζομένων και των φτωχών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα