Από τη δράση μας

Ζωγράφου: Πολύ επιτυχημένη κι ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το γυναικείο ζήτημα

Την Τετάρτη, 1 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» με θέμα το γυναικείο ζήτημα, και τους αγώνες του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα και αλλού με τίτλο «Γυναίκες στα πρόθυρα εξέγερσης».

Ήδη από πριν τις 7 το απόγευμα στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου είχε αρχίσει να μαζεύεται αρκετός κόσμος. Επιπλέον, δυναμικό παρόν έδωσε και μια ομάδα καθαριστριών της ΟΣΥ που εδώ και πάνω από ένα χρόνο αγωνίζονται με πείσμα και θάρρος απέναντι στην προκλητική και αντιδραστική διοίκηση του οργανισμού. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν περίπου 50 άτομα και η συζήτηση ήταν πλούσια και ενδιαφέρουσα.

Μετά από μια σύντομη παρουσίαση των ομιλητριών Σίσσυς Βωβού (Μωβ) και Ελένης Μήτσου (Ξεκίνημα) από την Ειρήνη Πλουμπίδη, πρώην δημοτικής συμβούλου του «Ξ» Ζωγράφου (στα πλαίσια εναλλαγής σε ψηφοδέλτιο συνεργασίας) η εκδήλωση άνοιξε με δύο βίντεο από την Ιρλανδία και τη Βραζιλία.

Στο πρώτο η συντρόφισσα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, αδελφή οργάνωση του «Ξ» μίλησε για τον αγώνα των γυναικών στη χώρα της υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση. 

Ενώ η συντρόφισσα από τη Βραζιλία (LSR) επικεντρώθηκε στη βία που βιώνουν μαζικά οι γυναίκες στη χώρα της ιδιαίτερα σε ενδοοικογενειακό επίπεδο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στη Βραζιλία κάθε 1,5-2 ώρες δολοφονείται μια γυναίκα, τονίζοντας ότι πρέπει να οργανωθούμε αποτελεσματικά για να σταματήσει αυτή η γυναικοκτονία.

***

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Σίσσυ Βωβού κάνοντας μια ιστορική αναφορά στο γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα.

Έδωσε παραδείγματα των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών ήδη από την αρχή του 20ου αιώνα (εκπαίδευση, εργασία, σεξουαλική παρενόχληση, ψήφος). Επισήμανε ότι η Κυβέρνηση του Βουνού, την εποχή της Κατοχής, ήταν η πρώτη που παραχώρησε δικαίωμα ψήφου αλλά και θέσεις εξουσίας στις γυναίκες και αναφέρθηκε στη σύγχρονη νομοθεσία (αμβλώσεις, κηδεμονία, ενδοοικογενειακή βία κλπ.) από το ’80 έως σήμερα και τη Διεθνή Σύμβαση της Κων/πολης οι οποίες αν και παντελώς ελλιπείς παραμένουν μια σημαντική κατάκτηση σε συμβολικό επίπεδο.

Τόνισε ότι το τελευταίο που ενδιαφέρει την τωρινή κυβέρνηση, η οποία έχει αποβάλει κάθε σχέση με το φεμινιστικό κίνημα όπως έχει κάνει και με κάθε άλλο κίνημα, είναι η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και ότι χρειάζεται ένα δυνατό ταξικό γυναικείο κίνημα που θα διεκδικεί την ισότητα πραγματικά.

Τέλος μίλησε για την μαζική ιστορική απάντηση των γυναικών ενάντια στον Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ακολούθησαν δύο ακόμα βίντεο από την Πολωνία και τις ΗΠΑ. Η συντρόφισσα από την Σοσιαλιστική Εναλλακτική, τμήμα της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή στην Πολωνία, αναφέρθηκε στον αγώνα των γυναικών στη χώρα ενάντια στην απαγόρευση της άμβλωσης από την υπερσυντηρητική κυβέρνηση ο οποίος ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2015 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σταθμός στον αγώνα αυτό υπήρξε η μεγάλη απεργία γυναικών την άνοιξη του 2016 και η πορεία που καλέστηκε στην οποία συμμετείχαν πάνω από από 200.000.

Από τις ΗΠΑ οι συντρόφισσες της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής αφού τόνισαν ότι παίρνουν δύναμη από τους αγώνες γυναικών – Ελληνίδων και μεταναστριών – όπως αυτός των καθαριστριών τις ΟΣΥ, εξήγησαν την κατάσταση στις ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ και τον αγώνα που ξεδιπλώνεται σε διάφορα στρώματα της κοινωνίας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Στάθηκαν επίσης στις μεγάλες διαδηλώσεις εκατομμυρίων γυναικών την επομένη της ορκωμοσίας Τραμπ.

***

Η Ελένη Μήτσου, η οποία μίλησε εκ μέρους του «Ξ», εξήγησε ότι η 8 Μάρτη καθιερώθηκε ως μέρα απεργίας για να τιμήσει τις γυναίκες της εργατικής τάξης ενώ το σύστημα επιλέγει να μοιράζει λουλούδια για να αμβλύνει την επικίνδυνη για αυτό ανάμνηση των αγώνων αυτών.

Αναφέρθηκε στο μύθο της ισότητας λέγοντας ότι στην Ελλάδα η μισθολογική ανισότητα φτάνει το 15% ενώ ο μισθός συνδέεται με τον κλάδο εργασίας και από το αν αυτός κυριαρχείται από άνδρες ή γυναίκες. Την ίδια ώρα, τόνισε, η βία ενάντια στις γυναίκες είναι ένα μαζικό φαινόμενο που συχνά αποκρύπτεται από το άμεσο περιβάλλον αλλά και από τις αρχές που στιγματίζουν το θύμα ενώ στατιστικά με βάση την Εγκληματολογική Εταιρεία Ελλάδας στην Ελλάδα έχουμε 5.000 βιασμούς το χρόνο και 1 στις 4 γυναίκες είναι θύμα σωματικής βίας.

Αναφέρθηκε στους πολλούς και δυνατούς αγώνες που δίνουν οι γυναίκες, παλιότερους και πιο πρόσφατους (Ρωσία – Φλεβάρης ’17, ΗΠΑ, καθαρίστριες ΥΠΟΙΚ και ΟΣΥ) και τόνισε ότι υπάρχει νέο ενδιαφέρον για αυτά τα κινήματα που όμως χρειάζεται να στραφούν σε αντισυστημική κατεύθυνση ώστε οι όποιες κατακτήσεις να εξασφαλιστούν και να κατακτηθεί η πραγματική ισότητα.

Κλείνοντας είπε ότι στην κατηγοριοποίηση και τη διάσπαση που επιχειρεί το σύστημα μεταξύ αντρών και γυναικών, μαύρων και λευκών, Ελλήνων και ξένων κλπ., είναι σημαντικό να απαντήσουμε οργανώνοντας ενωτικές και συντονισμένες δράσεις και εκστρατείες στις γειτονιές και μαζικά που να περιλαμβάνουν και τα αιτήματα για τα δικαιώματα των γυναικών.

***

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πραγματικά πολύ πλούσια με αναφορά, ανάμεσα σε άλλα, στο εκπαιδευτικό πλαίσιο που εσωτερικεύει το σεξισμό και τους ρόλους των δύο φύλων από πολύ νωρίς στα παιδιά αναπαράγοντας τα πρότυπα της γυναικείας καταπίεσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης είχαν και οι τοποθετήσεις τόσο των αγωνιζόμενων καθαριστριών της ΟΣΥ όσο και της συντρόφισσας οδηγού της ΟΣΥ, Ντίνας Γεωργακοπούλου, σχετικά με το τι αντιμετωπίζουν οι γυναίκες οδηγοί στο χώρο.

Η εκδήλωση έκλεισε με κάλεσμα για την πορεία που προετοιμάζεται για τις 8 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας αλλά και για την υποστήριξη του αγώνα των διωκόμενων αγωνιστών του Jobstown στην Ιρλανδία.

 

Εκδηλώσεις «Ξ» για το Γυναικείο

Εκτός από την περιοχή του Ζωγράφου το «Ξ» οργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις με θέμα τον αγώνα για ισότητα και τα γυναικεία κινήματα στο κόσμο, σε άλλες πόλεις και περιοχές. Καθώς εκδίδεται το «Ξ», έχουν ήδη γίνει οι εκδηλώσεις στη Θεσ/νίκη και στα Πατήσια, ενώ ετοιμάζονται εκδηλώσεις σε Βόλο και Πετράλωνα. Οι εκδηλώσεις σε Θ/νίκη και τα Πατήσια είχαν αντίστοιχη επιτυχία με την εκδήλωση στου Ζωγράφου η οποία παρουσιάζεται αναλυτικά στις διπλανές στήλες.

Στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4/3 στον χώρο «ΤΑΚΙΜ», με θέμα «Παλεύουμε σαν γυναίκες!» και βασικές ομιλήτριες τις Σίσσυ Βωβού (Το Μωβ) και την Κατερίνα Κλείτσα (Ξεκίνημα).

Στα Πατήσια, η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 7/3, με τίτλο «Γυναίκες στα πρόθυρα εξέγερσης», στο στέκι «π» και ομιλήτριες τις: Ελένη Μήτσου (Ξεκίνημα) και Δήμητρα Σπανού (Φύλο Συκής). Οργανωμένες παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τις Δώρα Ξυπολιά (μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ) Αρετή Αγραφιώτη (συνεργατικό καφενείο «Περιμπανού») Άννα Σιγαλού (Φύλο Συκής) ενώ παρευρέθηκαν και μίλησαν αγωνίστριες καθαρίστριες της ΟΣΥ. 

Περισσότερα για τις εκδηλώσεις στη Θ/νίκη και τα Πατήσια μπορείτε να δείτε στο site του «Ξ», www.xekinima.org.

Θα ακολουθήσουν άλλες δυο εκδηλώσεις από το «Ξ» σε Βόλο και Πετράλωνα.

Στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μάρτη στο Στέκι Μεταναστών – Χώρος Κινημάτων (Ιωλκού 33) στις 7 μ.μ. με ομιλήτριες τις:

  • Δανάη Τζήκα (Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Μαγνησίας)
  • Ηλέκτρα Κλείτσα ( Ξεκίνημα)

Στα Πετράλωνα, την Τετάρτη 15 Μάρτη, στο μαγαζί «Πλατεία Οινομαγειρίο» (Δεινοχάρους 3, Άνω Πετράλωνα), στις 7μ.μ. με ομιλήτριες:

  • Σίσσυ Βωβού (Το Μωβ)
  • Ηλέκτρα Κλείτσα (Ξεκίνημα)

Εκπρόσωπος αγωνιζόμενων καθαριστριών λεωφορείων ΟΣΥ

 

13 Μάρτη: όλοι στα δικαστήρια για την δίκη των Σκουριών!

Το «Ξ» συμμετέχει στην εκστρατεία ενάντια στις κατασκευασμένες διώξεις των 21 αγωνιστών για την υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου στις Σκουριές με βαρύτατες κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, βαριές σωματικές βλάβες, κτλ. Γι’ αυτό το λόγο καλούμε την Δευτέρα 13 Μάρτη σε συμμετοχή έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης στις 9 το πρωί.

 

18 Μάρτη: διεθνής ημέρα δράσης

Συλλαλητήριο 15:00 Ομόνοια

Πορεία στα γραφεία της ΕΕ 

Το Σάββατο 18 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση με αφορμή τον ένα χρόνο από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Αποτελεί μια πλατιά ενωτική κίνηση που συνυπογράφουν πλήθος από οργανώσεις τις Αριστεράς (από ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δίκτυο, Ξεκίνημα κ.α.) αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές συλλογικότητες, τοπικές κινήσεις και κοινότητες μεταναστών. Τη συγκέντρωση στην Ομόνοια θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκης Ένωσης.

 

Βιολογικός Καθαρισμός Βόλου:εκστρατεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Το «Ξ» συνεχίζει την εκστρατεία για τον Βιολογικό Καθαρισμό στο Βόλο και προσπαθεί να συμβάλει στο συντονισμό των κινημάτων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η δημοτική αρχή του υπόδικου και σε αργία Α. Μπέου ανακοίνωσε  ότι έχει αποφασίσει να δώσει τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού σε ιδιώτη-εργολάβο. Η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε μια μακρά πορεία υποβάθμισης και απαξίωσης της ΔΕΥΑΜΒ, με προφανή στόχο την παράδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ενώ τα στοιχεία από μετρήσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Μαγνησίας δείχνουν ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός δεν λειτουργεί ικανοποιητικά και ότι ο Παγασητικός διαρκώς επιβαρύνεται με ανεπεξέργαστα λύματα.

 

24ο κάμπινγκ Antinazizone-YRE: Β. Εύβοια, 28/7 – 6/8

To 24ο κάμπινγκ του Antinazi Zone – Y.R.E. θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στην πανέμορφη Βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα στο Πευκί.

Από την Παρασκευή 28 Ιουλίου μέχρι την Κυριακή 6 Αυγούστου, άνθρωποι όλων των ηλικιών απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, θα βρεθούμε για 10 μέρες και θα στήσουμε μια μικρή κοινωνία σαν αυτή που θέλουμε να φτιάξουμε. Συλλογικά, αλληλέγγυα, αυτοδιαχειριζόμενα με όρεξη και κέφι.

Για πληροφορίες, κρατήσεις και το τελικό πρόγραμμα δείτε:

www.campingyre.gr 

www.antinazizone.gr 

και στο facebook: camping-YRE 

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής