Από τη δράση μας

Βόλος, 20/4: Εκδήλωση για τα Τέμπη

Αποσπάσματα ανακοίνωσης του «Ξ» Βόλου για την εκδήλωση της 20ης Απρίλη για το έγκλημα στα Τέμπη – μια διοργάνωση των Φοιτητικών Συλλόγων, των Συλλόγων διδασκόντων και εργαζόμενων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συλλόγου «Τέμπη 2023»

Η εκδήλωση για το έγκλημα στα Τέμπη της 20ης Απρίλη στην πόλη μας μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο γεγονός που θα στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα. Πρώτα από όλα ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες αυτού του εγκλήματος. Ένα μήνυμα που να λέει ότι ο λαός είναι ενεργά μαζί τους στον αγώνα για δικαιοσύνη. Κατά δεύτερον ένα μήνυμα που να λέει ότι η άθλια προσπάθεια συγκάλυψης και ατιμωρησίας που μεθοδεύει η κυβέρνηση, η κρατική μηχανή, η «Δικαιοσύνη» και τα φιλικά προς αυτούς ΜΜΕ πρέπει να τσακιστεί από το λαϊκό αίτημα: καμία συγκάλυψη, όλοι οι υπεύθυνοι στη φυλακή!

Ας μην γελιούνται στην κυβέρνηση ότι έχουν καταφέρει να εξαπατήσουν τον κόσμο με τη στημένη Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή ή με την τριήμερη συζήτηση παρωδία για την πρόταση δυσπιστίας και με τους τόνους προπαγάνδας που καθημερινά αναπαράγουν τα ΜΜΕ.

Ούτε οι μονταζιέρες, ούτε τα μπαζώματα, ούτε οι συνεντεύξεις του πρωθυπουργού στους υποτακτικούς του μπορούν να σβήσουν την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι ο σιδηρόδρομος ήταν και παραμένει υπό κατάρρευση, ότι λειτουργούσε και λειτουργεί χωρίς κανένα σύστημα ασφαλείας, λόγω των δικών τους πολιτικών αποφάσεων που συνδέονται με την προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών.

Η δραματική μείωση προσωπικού. Η υποβάθμιση της συντήρησης των υποδομών του ΟΣΕ λόγω περικοπών των κρατικών δαπανών ελέω μνημονίων. Ο τεμαχισμός και η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων κομματιών του ΟΣΕ σε ιδιωτικές εταιρείες όπως η Hellenic Train. Το πάρτι εκατομμυρίων που έκαναν με τις διάφορες συμβάσεις του ΟΣΕ εταιρείες κολοσσοί όπως η ελληνική ΤΕΡΝΑ και η Γαλλική Alstom.

Με μια λέξη, η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της παράδοσης των κοινωνικών αγαθών στα αρπακτικά του μεγάλου κεφαλαίου ήταν η αιτία για το έγκλημα στα Τέμπη.

Σήμερα, 14 μήνες μετά ο σιδηρόδρομος συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς κανένα σύστημα ασφαλείας σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του (120 χλμ ανάμεσα σε Λιανοκλάδι-Λάρισα). Την ίδια ώρα οι υποδομές της χώρας από τα αεροδρόμια μέχρι τα νοσοκομεία, και από τις σήραγγες της Εγνατίας ως τα σχολικά κτίρια είναι σε οριακό σημείο. Στο χέρι μας είναι να πούμε «ως εδώ».

Ο ΟΣΕ πρέπει να περάσει στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο της κοινωνίας. Πρέπει να εθνικοποιηθεί χωρίς αποζημίωση στα αρπακτικά που τον λυμαίνονται εδώ και χρόνια. Να λειτουργήσει με συνθήκες διαφάνειας και δημοκρατίας, κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων και της κοινωνίας. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε πραγματικά ασφαλείς και φθηνές μεταφορές για όλο τον λαό.

31ο camping Antinazi Zone -YRE στο Γύθειο, 26/7 – 4/8

Το 31ο κάμπινγκ Antinazi zone – YRE θα πραγματοποιηθεί στο Γύθειο, στο κάμπινγκ ΔΙΑΣ. Η διοργάνωση θα ξεκινήσει την Παρασκευή 26 Ιουλίου και θα τελειώσει την Κυριακή 4 Αυγούστου 2024.

Στο συγκεκριμένο κάμπινγκ πήγαμε και πέρυσι. Μας άρεσε πολύ, περάσαμε όμορφα και είπαμε να το επαναλάβουμε. Το κάμπινγκ ΔΙΑΣ βρίσκεται ακριβώς πάνω σε μια μεγάλη και υπέροχη παραλία, ίσως την καλύτερη όλης της Λακωνικής Μάνης.

Το πρόγραμμα του κάμπινγκ θα περιλαμβάνει συζητήσεις, προβολές ταινιών, βιβλιοπωλείο, πάρτυ, live, εκδρομές σε πανέμορφα κοντινά μέρη. Στον χώρο θα λειτουργεί καθημερινά πλήρως αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα και μπαρ από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ με σνακ, καφέ, φαγητό, σε τιμές που θα σέβονται απόλυτα την λογική και την τσέπη μας.

Θα υπάρξουν οργανωμένες αναχωρήσεις με λεωφορεία από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη (με στάσεις σε Βόλο και Λάρισα). Οι συμμετέχοντες/ουσες θα πρέπει να φέρουν τη δική τους σκηνή, ενώ όσοι ενδιαφέρονται για δωμάτια πρέπει να επικοινωνήσουν έγκαιρα γιατί αυτά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το κάμπινγκ είναι πολύ λίγα.

Σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τις τιμές συμμετοχής. Μείνετε συντονισμένες/οι στο www.campingyre.gr και    www.antinazizone.gr για όλα τα νέα σχετικά με το 31ο κάμπινγκ Antinazi zone – YRE!

Χωματερή STOP: Πορεία ενάντια στην καύση απορριμμάτων

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Χωματερή STOP»

Η πρωτοβουλία «Χωματερή STOP» συμμετείχε στη κινητοποίηση που διοργάνωσε ο Δήμος Πετρούπολης το Σάββατο 13 Απρίλη για όλα τα φλέγοντα θέματα (υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση ΙΚΑ, ΧΥΤΑ Φυλής). Μοιράσαμε μαζικά την ανακοίνωσή μας και μαζέψαμε δεκάδες υπογραφές υπέρ του Δημοψηφίσματος ενάντια στην καύση σκουπιδιών στη Φυλή.

Όμως η τρομερή δυσοσμία και οι εξελίξεις με την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και τη δρομολογούμενη καύση απαιτούν κλιμάκωση και ειδική τοπική κινητοποίηση, συνδιοργανωμένη από όλες τις συλλογικότητες που ασχολούνται με το ζήτημα και φυσικά, σχέδιο για ένα τοπικό ενωτικό κίνημα.

Θεσ/νίκη: παρέμβαση ενάντια στην Eldorado Gold

Την Τετάρτη 17/4 η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού πραγματοποίησε ενημερωτική παρέμβαση έξω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενάντια στα τοξικά της Eldorado Gold.

Θεσ/νίκη, 25-27/4: Ανοιξιάτικο Παζάρι Μεταχειρισμένων στο ΤΑΚΙΜ

Οι γιορτές του Πάσχα και το καλοκαίρι πλησιάζουν κι ακόμα σκέφτεσαι τι δώρα θα κάνεις και πως θα ανανεώσεις τις ντουλάπες σου και τα βιβλία σου; Το ανοιξιάτικο παζάρι μεταχειρισμένων είναι εδώ και σου δίνει την ευκαιρία να ψωνίσεις ρούχα, βιβλία, κοσμήματα και πολλά άλλα, ποιοτικά και πολύ οικονομικά (2,3,5€).

Τα τελευταία χρόνια τα παζάρια μεταχειρισμένων έχουν γίνει θεσμός, με το φετινό να είναι το 20ο κατά σειρά! Τις ημέρες πριν το παζάρι, κατά τη διάρκεια αλλά κι όλο τον χρόνο όσοι/ες έχουν αντικείμενα που δεν τα χρησιμοποιούν ή δεν τα χρειάζονται πια, μπορούν να μας τα φέρουν στο ΤΑΚΙΜ, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00, ή να επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλέφωνο 6987000863. Στη συνέχεια εμείς θα τα τακτοποιήσουμε, θα τα ξεχωρίσουμε, θα τα κοστολογήσουμε και θα είναι πλέον διαθέσιμα στα παζάρια μας!

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεις κι εσύ τις διάφορες κοινωνικές δράσεις και τη λειτουργία του ΤΑΚΙΜ. Το παζάρι ξεκινάει την Πέμπτη 25 Απριλίου και θα διαρκέσει ως και το Σάββατο 27 Απριλίου, από τις 17:00 ως 22:00 το βράδυ. Σας περιμένουμε!

«Μ&Ε» Μυτιλήνης 21/4: Ποτέ μην ξεχαστεί η γυναικοκτονία της Ερατούς

Την Κυριακή 21 Απρίλη, στις 7.00 μ.μ. στην Παλιά Αγορά (Αγ. Θεοδώρων 211) οι «Μαχητικές και Ελεύθερες» Μυτιλήνης διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση για τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία. Παράλληλα θα γίνει ενημέρωση από τη δίκης της υπόθεσης της Ερατούς, η οποία δολοφονήθηκε το 2019 από τον εν διαστάσει σύζυγό της γιατί είχε αποφασίσει να τον χωρίσει.

«Μ&Ε» Βόλου: Παρέμβαση για τη γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους

Ανακοίνωση από τις «Μαχητικές & Ελεύθερες» Βόλου

Το Σάββατο, 13/4/24, οι Μαχητικές & Ελεύθερες Βόλου πραγματοποιήσαμε μια ενημερωτική μικροφωνική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης για την στυγερή γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής στους Αγ. Αναργύρους.

Μοιράσαμε ανακοίνωση που εστίαζε στις εγκληματικές παραλείψεις της αστυνομίας που είναι υποτίθεται αρμόδια να προστατέψει τα θύματα έμφυλης βίας και να τιμωρήσει τους κακοποιητές. Αντίθετα, με την αδιαφορία, τις παραλείψεις και τη συγκάλυψη της κακοποίησης, η αστυνομία έχει αποτύχει στο να αποτρέψει πολλές γυναικοκτονίες, με πιο πρόσφατη αυτήν της Κυριακής που έγινε σχεδόν μέσα στο αστυνομικό τμήμα!

Μιλήσαμε από το μικρόφωνο για τις δράσεις μας (συνελεύσεις, παρουσία μας στα δικαστήρια για υποστήριξη κακοποιημένων ατόμων, ενημερωτικές εκδηλώσεις, μπαζάρ, παρουσία μας στα ΜΜΕ με αρθρογραφία και συνεντεύξεις) και τα αιτήματά μας (π.χ. να δημιουργηθεί στελεχωμένο συμβουλευτικό κέντρο στον Βόλο, να εισαχθεί ο όρος γυναικοκτονία στον ποινικό κώδικα κα).

Πολλοί από τους ανθρώπους που μιλήσαμε μας ανέφεραν πόσο σημαντικό είναι που δραστηριοποιούμαστε στα ζητήματα έμφυλης βίας στον Βόλο, καθώς πολύ συχνά οι φορείς του κράτους είναι ανεπαρκείς και οι γυναίκες μένουν μόνες και απροστάτευτες. Ο κόσμος μας ενίσχυσε και οικονομικά για να συνεχίσουμε όλα αυτά που κάνουμε. 

Η παρέμβασή μας ήταν πετυχημένη από την άποψη της συμμετοχής και του ενδιαφέροντος του κόσμου. 

Όσες/οι περισσότερες/οι μαζί, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. 

Καμία μόνη, καμία δολοφονημένη!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα