Από τη δράση μας

Πετρούπολη, 16/2: ένα χαρούμενο παιδικό εργαστήρι 

H πλατεία του Αγίου Δημητρίου στη Πετρούπολη έγινε την Κυριακή 16 Φλεβάρη ένα χαρούμενο παιδικό εργαστήρι! Τα παιδιά της γειτονιάς μαζεύτηκαν για να φτιάξουν τους δικούς τους χαρταετούς, με εφόδια λίγα ξύλα, χαρτί, σπάγκο, κόλλα και πολύ χαμόγελο. Το νέο μαθεύτηκε γρήγορα και τα υλικά αποδείχτηκαν λίγα για να ικανοποιήσουν το πολύβουο μελίσσι παιδιών που έσπευσαν στο χώρο! 

Ήταν η δεύτερη δράση της Πρωτοβουλίας για ένα Παιδικό Στέκι στην Πετρούπολη, μιας ομάδας γονέων και φίλων του παιδιού, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός χώρου με επίκεντρο το παιδί και τις ανάγκες του. Είχε προηγηθεί τα Χριστούγεννα, η οργάνωση εργαστηρίου κατασκευής στολιδιών και φυσικά θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις. 

Η Πρωτοβουλία (paidikosteki.wordpress.com) βασίζεται στην εθελοντική δουλειά μιας ομάδας ανθρώπων (στην οποία συμμετέχουν και παιδιά) και εκτός από τον αρχικό πυρήνα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και την προσοχή αρκετών δεκάδων πολιτών της Πετρούπολης που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στις δράσεις.

Στους επόμενους στόχους της Πρωτοβουλίας, είναι η πραγματοποίηση και άλλων εκδηλώσεων-συζητήσεων με σκοπό το «άνοιγμα» στην τοπική κοινωνία και η εξεύρεση χώρου που θα στεγάσει την προσπάθεια, πιθανόν σε συνεργασία με άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες της περιοχής (π.χ. «Σπάμε τους Μεσάζοντες»). Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα πραγματοποιείται την Κυριακή 23 Φλεβάρη (6μμ) ανοικτή συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου. 

Σε κάθε περίπτωση, γονείς και παιδιά συνεχίζουν να παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους, να πλάθουν τον κόσμο με τη φαντασία τους και να φτιάχνουν όμορφα πράγματα με το κέφι, την όρεξη και την συνεργασία τους…

Εκδήλωση της Αντιφασιστικής Επιτροπής Μεταξουργείου με θέμα «Ο φασισμός στα γήπεδα»

Στην εκδήλωση, που έγινε στο bar – πολυχώρο Kreuzberg ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της επιτροπής καθώς πέρασαν πάνω από 80 άτομα. Επί 2,5 ώρες έγιναν τοποθετήσεις σχετικά με το φαινόμενο του φασισμού στις κερκίδες και για το πώς οι ακροδεξιοί βρίσκουν «καταφύγιο» στην εξέδρα, προσπαθώντας να «στρατολογήσουν» κόσμο και να τους ποτίσουν με το φασιστικό τους δηλητήριο.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι Γιώργος Χελάκης, Διονύσης Ελευθεράτος και Χουάν Ραμόν Ρότσα, ενώ τον συντονισμό έκανε ο υπογράφων το άρθρο. Τοποθετήθηκαν, επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και υπεύθυνος του τομέα ποδοσφαίρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μάλλιαρης και ο δημοσιογράφος – οικονομολόγος, Λεωνίδας Βατικιώτης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Ιnfowar.

Έγιναν παρεμβάσεις από αρκετούς παρευρισκομένους, οι οποίοι στάθηκαν στους τρόπους στους οποίους πρέπει να καταπολεμηθεί το φαινόμενο, το οποίο  δεν είναι, φυσικά, τωρινό, αλλά πιο επίκαιρο από ποτέ. Υπήρξαν, επιπλέον, διαφορετικές απόψεις σε κάποια ζητήματα όπως το αν το ποδόσφαιρο είναι το σύγχρονο όπιο του λαού, ή αν όσοι ασχολούνται με αυτό είναι υπάλληλοι των προέδρων. Πάνω σε αυτά αλλά και γενικά έγινε ένας άκρως εποικοδομητικός διάλογος.

Στην εκδήλωση προτάθηκε και «γεννήθηκε» η ιδέα ενός αντιφασιστικού δικτύου στον χώρο του αθλητισμού, στο οποίο θα συμμετέχουν αθλητές, παλαίμαχοι, δημοσιογράφοι και άνθρωποι του χώρου. Είναι μια ιδέα που άρεσε και θα συζητηθεί στο άμεσο μέλλον, με σκοπό τη δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου, το οποίο με έντονη δράση θα καταδεικνύει γιατί στον αθλητισμό δεν χωράει ο φασισμός και οι πρακτικές του. 

Εργατικά-συνδικαλιστικά νέα

Οι εξελίξεις με την απόλυση του μέλους του ΔΣ του σωματείου της Forthnet Ηλία Αζαμπί ήταν σημαντικές, καθώς η εκστρατεία συμπαράστασης και η πολύ σημαντική απεργία του χώρου στις 14/2 έδωσαν μια πρώτη νίκη και τη δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα. Δείτε αναλυτικό άρθρο στη σελίδα 6. 

Τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκαν εκλογές στο Σωματείο των μουσικών της Φιλαρμονικής Δήμου Αθήνας. Ο σύντροφος Διονύσης Χριστόπουλος αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους και επανεκλέγηκε στη θέση του προέδρου του σωματείου.

Το Σάββατο 15 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε η περιφερειακή συνάντηση εργαζομένων Βορείου Ελλάδας στην Εθνική Τράπεζα. Η πρωτοβουλία αυτή είχε παρθεί από συνδικαλιστές της βάσης με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης του πανελλαδικού σωματείου στις 15 Μάρτη. Δεν υπήρχε χώρος για την δημοσίευση του σχετικού άρθρου στο τρέχον τεύχος της εφημερίδας μας, μπορείτε όμως να δείτε το σχετικό ρεπορτάζ στο www.xekinima.org, ημ/νία 19/2/14.

Βάρη: μαζική αντιφασιστική παρέμβαση

Την Πέμπτη 13 Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντιφασιστική παρέμβαση και αφισοκόλληση στη Βάρη. Μετά από το μοίρασμα κειμένου σχετικά με την Αντίσταση στο ΕΠΑΛ, περίπου 30 σ. από συλλογικότητες της περιοχής (Antinazizone Βάρης, Αυτοδιαχειριζόμενο camping Βούλας κ.α.) έκαναν αφισοκόλληση στο κέντρο της πόλης, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι φασιστικές προκλήσεις και η δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής δεν έχουν θέση στην περιοχή. Οι δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Λαϊκό-ρεμπέτικο γλέντι από το «Ξ» Θεσσαλονίκης

Στις 8/2 το Ξεκίνημα Θεσ/νίκης οργάνωσε εκδήλωση- ανασκόπηση των δράσεων και τον κινημάτων του 2013. Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο με φωτογραφίες από την δράση μας και έγιναν χαιρετισμοί από τους συναγωνιστές: Δέσποινα Χαραλαμπίδου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και υπ. Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας) Λευτέρη Βαλσαμή (Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού) Χρήστο Ιβάνοβιτς (διαχειριστή του blog «Ακτιβιστής») και από εκπρόσωπο των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο σ. Γιάννης Παπίας, ενώ ακολούθησε γλέντι με λαϊκά και ρεμπέτικα άσματα (από τους Άγγελο και Κώστα Μπουρνά) καθώς και φαγοπότι με σπιτικά φαγητά! Η εκδήλωση έγινε στο Στέκι Νεολαίας Δήμου Αμπελοκήπων και κατά κοινή ομολογία πρέπει να καθιερωθεί!

Μάζεμα τροφίμων από την «Πρωτοβουλία στις γειτονιές της Νίκαιας ενάντια στη Φτώχεια και το Φασισμό»

Το Σάββατο 8 Φλεβάρη, η Πρωτοβουλία μας μάζεψε τρόφιμα έξω από το σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος στην πλατεία Κρήνης. Αυτή ήταν η πρώτη μας δράση κοινωνικής αλληλεγγύης, δράσεις τις οποίες θέλουμε να καθιερώσουμε στην περιοχή. Ο κόσμος που πέρασε «αγκάλιασε» την προσπάθειά μας αυτή, γεμίζοντας δύο καρότσια με τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Τα προϊόντα που μαζεύτηκαν διατέθηκαν στη δομή «Αλληλεγγύη για Όλους Νίκαιας».

Το Σάββατο 15 Φλεβάρη επίσης, πραγματοποιήθηκε συνέλευση – συζήτηση με την δικηγόρο Μυρσίνη Αθηναίου. Η κουβέντα, που αφορούσε τις δυνατότητες νομικών ελιγμών όσων χρωστούν σε τράπεζες και εφορία, ήταν πολύ πλούσια. Η Πρωτοβουλία μας συνεχίζει τις δράσεις και τις παρεμβάσεις της. 

«Γέρων Παστίτσιος»: εκδήλωση για τα δικαιώματα, Βόλος 

Εκδήλωση με αφορμή την καταδίκη του Φ. Λοΐζου για την υπόθεση του Γέροντα Παστίτσιου από την Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας στις 22/2. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα